4 Jenis Haiwan Peliharaan yang Selamat untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Haiwan peliharaan boleh menjadi sahabat anak semasa berada di rumah. Ini sering dijadikan alasan untuk ibu bapa mengadopsi atau membesarkan haiwan tertentu. Namun, tentunya ayah dan ibu juga harus memperhatikan keselamatan si Kecil dalam memilih haiwan kesayangan. Terdapat beberapa jenis haiwan peliharaan yang selamat untuk kanak-kanak. Ada apa-apa?

Kucing dan anjing adalah jenis haiwan peliharaan yang paling popular, termasuk jika ada anak di rumah. Namun, adakah kedua-dua jenis haiwan ini cukup selamat untuk disimpan di rumah? Selain kucing dan anjing, jenis haiwan peliharaan apa yang selamat untuk kanak-kanak? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: 6 Faedah Memiliki Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Haiwan peliharaan selamat

Memiliki haiwan peliharaan sebenarnya bukan sahaja dapat digunakan sebagai teman di rumah, tetapi juga berguna untuk perkembangan anak kecil anda. Haiwan peliharaan dapat menolong anak belajar hidup berdampingan dengan hidupan lain, belajar bertanggungjawab, dan membuat anak lebih bahagia dan kurang tertekan. Terdapat beberapa jenis haiwan peliharaan yang selamat untuk kanak-kanak, termasuk:

1. Kucing

Salah satu jenis haiwan yang sesuai digunakan sebagai teman kanak-kanak adalah kucing. Bukan lagi rahsia, kucing mempunyai tingkah laku yang comel, comel, dan pintar. Bukan itu sahaja, kucing juga cenderung selamat untuk kanak-kanak. Ibu dan ayah boleh memilih baka kucing yang lebih jinak untuk dipelihara sebagai haiwan kesayangan, jadi risiko kucing membahayakan anak lebih kecil.

2. Anjing

Selain kucing, jenis haiwan lain yang juga sering dipelihara sebagai haiwan peliharaan adalah anjing. Tidak jauh berbeza dengan kucing, terdapat beberapa jenis anjing untuk dipilih dan sesuai untuk dijadikan teman untuk anak-anak di rumah. Sebelum memilih anjing untuk haiwan kesayangan, pastikan untuk memeriksa keturunan, keadaan kesihatan, dan keselesaan anak kecil anda ketika mereka harus berada di sekitar anjing. Memilih anjing sebagai haiwan peliharaan mungkin merupakan idea yang baik, kerana haiwan jenis ini boleh menjadi teman bermain atau bersenam untuk anak-anak kerana pada dasarnya anjing aktif.

Baca juga: Kelebihan Anjing sebagai Haiwan Peliharaan

3. Ikan

Tidak mempunyai cukup ruang di rumah untuk menjaga kucing atau anjing? Ibu boleh memilih ikan. Sudah tentu, haiwan jenis ini juga cenderung selamat disimpan di rumah dan tidak membahayakan anak-anak. Melihat ikan yang indah berenang di akuarium dapat membuat anak anda lebih bersemangat dan jangan lupa memberi tugas memberi makan ikan mengikut jadual.

4. Burung

Beberapa jenis burung mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi, sehingga mereka dapat menjadi teman yang menyenangkan dan menjadikan suasana rumah lebih meriah. Ia dapat membantu menghidupkan suasana dan menjadikan anak-anak lebih bahagia.

Selain memilih jenis haiwan, ibu bapa juga harus mengetahui masa yang tepat untuk membiarkan anak mereka memiliki haiwan peliharaan. Jangan memaksa dan membuat haiwan terseksa. Kerana pada dasarnya, beberapa jenis haiwan mempunyai sifat agresif, jadi ketika anak tidak bersedia atau melakukan perkara yang salah, haiwan itu dapat menyerang dan bahkan membahayakan si Kecil.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Sekiranya haiwan kesayangan anda di rumah sakit, pastikan anda meletakkan jarak antara anak anjing terlebih dahulu. Selepas itu, segera hubungi doktor haiwan untuk mengetahui punca penyakit ini. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Haiwan Peliharaan Terbaik untuk Kanak-kanak.
Ibu Bapa Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 5 haiwan peliharaan terbaik untuk kanak-kanak (dan 3 untuk dielakkan!).