5 Selebriti yang Melawan Kemurungan

, Jakarta - Depresi adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Pada dasarnya, terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami penyakit mental ini. Tidak terkecuali tokoh terkenal, seperti selebriti.

Pada tahun 2017, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa jumlah kemurungan di dunia telah meningkat sebanyak 18 peratus. Sebenarnya, WHO mengatakan bahawa kemurungan diramalkan akan menjadi yang kedua paling mematikan di dunia pada tahun 2020.

Sebenarnya ada sebaris nama selebriti yang sangat dekat dengan kemurungan. Sebenarnya, dunia dikejutkan oleh artis yang tertekan yang akhirnya membunuh diri. Sebut saja Audrey Hepburn, Robin Williams, kepada vokalis kumpulan Linkin Park, Chester Bennington.

Walaupun terdapat sebilangan nama artis yang memutuskan untuk mengakhiri hidup mereka kerana kemurungan, banyak yang berjaya bertahan dan melawan keadaan itu. Mari ketahui selebriti mana yang memerangi kemurungan dan belajar dari kisah mereka!

1. Owen Wilson

Owen pernah mengatakan bahawa pada tahun 2007, dia telah berusaha membunuh diri. Lelaki yang dikenali dengan keperibadian santai dan lucu sebenarnya berada dalam keadaan yang membuatnya merasa tertekan. Tekanan kerja, tekanan, dan ketagihan dadah memaksanya pergi ke pemulihan dua kali.

2. Demi Lovato

Penyakit mental juga menghantui pelakon dan penyanyi Demi Lovato. Malah, dia dikejarkan ke klinik pemulihan dan menjalani rawatan sehingga tiga bulan. Tidak lama kemudian, Demi mendedahkan bahawa dia menderita anoreksia, bulimia, dan gangguan bipolar jenis II. Gangguan mental Demi menyukarkannya mengawal emosi dan tindakannya.

Sekarang, Demi mengakui bahawa dia merasa lebih baik dan dapat kembali tinggal bersama keluarganya. Bukan hanya itu, artis Disney juga sangat terbuka mengenai pengalamannya. Keterbukaan Demi adalah sumber sokongan untuk orang yang masih bergelut dengan kemurungan.

Baca juga : Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Depresi pada Gadis Remaja

3. Adele

Penyanyi ini ternyata juga mengalami masa depresi, yang tidak lama setelah dia melahirkan. Dalam temu bual, Adele mengatakan bahawa dia dikelilingi oleh ketakutan dan kemurungan setelah dia melahirkan seorang anak.

Kemurungan Adele juga mempengaruhi kehidupan sosialnya. Dia mengakui bahawa dia tidak bercakap dengan siapa pun semasa dia berada dalam gangguan itu.

Baca juga : 5 Punca Kemurungan Yang Sering Diabaikan

4. Jim Carrey

Pelakon yang terkenal dengan kelakar dan kemahirannya dalam memainkan peranan ini ternyata menjadi "pesakit kemurungan". Jim Carrey dikatakan telah mengambil Prozac, yang merupakan sejenis ubat untuk merawat kemurungan kepada bulimia. Dia mengambil ubat untuk masa yang sangat lama.

Kemurungannya dikatakan mempunyai kaitan dengan kematian kekasihnya ketika itu, Cathriona White. Tetapi dia kini berjaya mengatasi penyakit mental dengan menjalani kehidupan yang lebih rohani.

5. Miley Cyrus

Miley Cyrus berada dalam senarai artis yang terbuka mengenai penyakit mentalnya. Dia mengakui bahawa dia mengalami masa di mana dia merasa sangat tertekan dan memilih untuk menarik diri dari dunia. Miley mengaku telah mengurung dirinya di sebuah bilik dan menyebabkan ayahnya memecah pintu.

Penyanyi itu mengatakan bahawa banyak orang akhirnya tertekan kerana mereka tidak tahu bagaimana merasa sedih. Kerana pada dasarnya, merasa sedih tidak salah.

Baca juga : Disebut Orientasi Seksual Baru, Apa Itu Panseksual?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Hubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang dan dapatkan cadangan untuk membeli ubat-ubatan dan petua menjaga kesihatan. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di App Store dan Google Play.