Adakah anda sering berada di bilik berhawa dingin? Inilah Kesannya

, Jakarta - Hidup di kota Jakarta, di mana cuaca rata-rata panas setiap hari, membuat kebanyakan orang bergantung penghawa dingin atau juga dikenali sebagai AC. Anda tidak tidur nyenyak pada waktu malam jika tidak menghidupkan pendingin hawa, menaiki kereta atau pengangkutan awam, bekerja di pejabat dan bahkan berjalan di pusat membeli-belah menggunakan penyaman udara. Berada di bilik berhawa dingin memang selesa, tetapi adakah itu sihat?

Menurut para penyelidik di Louisiana Medica Center, kebiasaan berada di bilik berhawa dingin dapat menyebabkan penyakit pernafasan pada manusia, salah satunya adalah jangkitan pernafasan akut atau jangkitan pernafasan. legionairre , yang boleh menyebabkan radang paru-paru. Berikut adalah kesan buruk dari terlalu kerap terkena udara dari penghawa dingin untuk kesihatan.

1. Menjadikan Kulit Kering

Kesan paling cepat yang akan anda rasakan setelah seharian di bilik berhawa dingin adalah kulit kering. Berjam-jam pendedahan udara sejuk dari penghawa dingin dapat menghilangkan kelembapan kulit. Bukan hanya itu, kulit juga mudah kelihatan lipatan dan kedutan. Sekiranya tabiat ini berterusan untuk jangka masa yang panjang, proses penuaan di dalam badan akan berlaku lebih cepat, terutama pada wajah dan leher.

(Baca juga: 8 Petua Cantik untuk Merawat Kulit Kering )

2. Menjadikan Badan Dengan Mudah Lelah

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa orang yang bekerja di persekitaran yang menggunakan penghawa dingin tanpa henti setiap hari akan lebih mudah letih dan berisiko mengalami sakit kepala yang teruk. Ini kerana ruangan yang dibuat sejuk oleh penghawa dingin akan mencetuskan hidung untuk menimbulkan kerengsaan membran mukus secara berterusan, sehingga boleh menyebabkan sesak nafas. Itulah sebabnya pekerja pejabat yang menghabiskan hari di bilik berhawa dingin terdedah kepada selesema, selesema, dan penyakit lain. (Baca juga: 5 Tabiat Kerja Yang Boleh Mencetuskan Penyakit)

3. Menjadikan Anda Tahan Panas

Sekiranya anda terbiasa meluangkan masa di bilik berhawa dingin yang sejuk, kesannya ialah anda tidak akan tahan berada dalam suhu normal atau panas tanpa menggunakan AC. Ia juga dikenali sebagai keadaan tekanan pada badan kerana perubahan suhu yang melampau. Oleh itu, tidak jarang orang yang sering terdedah kepada penyaman udara, akan berkeringat lebih banyak dan kulit mereka cepat menjadi merah ketika berada di luar.

4. Menyebabkan Masalah Reproduktif

Tahukah anda bahawa udara yang dilepaskan dari penghawa dingin boleh mengandungi pelbagai bahan kimia, salah satunya adalah phthalates, yang merupakan sebatian asid phthalic. Sekiranya anda sering terdedah kepada bahan kimia ini, ia boleh menyebabkan masalah pembiakan.

5. Menyebabkan Gangguan Kehamilan

Wanita hamil juga tidak boleh terlalu sering berada di bilik berhawa dingin, kerana phthalates kimia juga boleh menyebabkan kelahiran cacar.

Walaupun mungkin sukar bagi anda untuk tidak terdedah kepada penyaman udara semasa anda berada di pejabat atau tempat awam yang lain, tetapi ketika anda berada di rumah, cubalah untuk tidak menggunakan penyaman udara. Hidupkan AC hanya apabila suhu udara benar-benar panas. Untuk mengelakkan kulit kering, anda disarankan untuk kerap menggunakan pelembap, losyen atau krim tangan yang dapat melembapkan dan menyuburkan kulit anda. Jangan lupa minum banyak air agar badan anda sentiasa terhidrat. Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan saja aplikasinya . Masa lalu Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!