7 Manfaat Jatuh Cinta pada Kesihatan Mental dan Tubuh

Jakarta - Bercakap tentang cinta tidak akan pernah berakhir. Bermula dari keindahan perasaan cinta hingga keperitan ditinggalkan oleh pasangan. Walaupun begitu, sebenarnya semua orang tidak bosan atau jemu untuk merasa cinta lagi.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh ketika anda jatuh cinta

Ya, kadang-kadang banyak orang mengatakan bahawa jatuh cinta adalah penawar segala-galanya. Namun, tahukah anda bahawa jatuh cinta memberikan manfaat untuk kesihatan mental dan fizikal anda? Ayuh, ketahui faedah yang dapat dirasakan daripada jatuh cinta.

1. Buat Orang Rasa Bahagia

Jatuh cinta membuat seseorang sentiasa merasa bahagia. Apabila seseorang jatuh cinta, tahap dopamin neurotransmitter di otak seseorang juga meningkat. Bukan hanya ketika anda jatuh cinta, tahap dopamin di otak meningkat apabila anda mengalami sesuatu yang dianggap menyenangkan. Inilah yang membuat jatuh cinta seperti cinta dan ketagihan.

2. Menurunkan Tahap Tekanan dan Kemurungan

Sudah tentu, dengan merasa gembira, anda dapat mengurangkan tahap tekanan dan kemurungan yang dialami. Sebenarnya, seseorang yang sedang jatuh cinta ketawa lebih banyak, yang membantu menurunkan tahap tekanan. Sebaliknya, jika anda kehilangan seseorang yang anda sayangi dan sayangi, anda boleh meningkatkan risiko tekanan dan kemurungan anda. Keadaan jatuh cinta dikaitkan dengan peningkatan hormon oksitosin yang membuat anda mengelakkan tekanan dan kemurungan.

Baca juga: Ini adalah penjelasan perubatan untuk jatuh cinta

3. Meningkatkan Kekebalan tubuh

Jatuh cinta boleh meningkatkan sistem imun anda. Menurut dr. Gian Gonzaga, ketua pasukan penyelidikan dan pengembangan di eHarmony Labs, mengatakan bahawa pasangan yang menghadapi masalah dan berdebat dengan kasih sayang mempunyai kekebalan yang lebih tinggi daripada pasangan yang sering bertengkar dengan tekanan emosi yang tinggi.

4. Menjaga Kesihatan Jantung

Menurut penyelidikan dari Universiti Pittsburgh, wanita yang menikah dengan bahagia mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung lebih rendah daripada wanita yang mengalami hubungan yang tidak sihat. Periksa di hospital terdekat apabila anda mengalami gejala kesihatan yang berkaitan dengan penyakit jantung, seperti sakit dada.

5. Jatuh Cinta Menjadikan Hidup Lebih Panjang

Menurut Joseph Hullet, psikiatri dan pengarah perubatan kanan OptumHealth, orang mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah ketika mereka mempunyai hubungan yang harmoni dengan pasangan mereka. Tahap tekanan rendah meningkatkan kualiti kesihatan seseorang. Dengan cara itu, seseorang menghindari pelbagai penyakit dan mempunyai umur yang lebih lama daripada orang yang jarang jatuh cinta.

6. Menjadikan Kulit Lebih Cerah

Rasa lebih cantik apabila anda merasa cinta? Menurut Genaise Gerstner, ahli dermatologi dari New York, menyatakan bahawa ini berkaitan kerana seseorang yang mengalami jatuh cinta dapat menurunkan hormon kortisol di dalam badan. Hormon kortisol berkait rapat dengan tahap tekanan yang dialami dan boleh menjadi penyebab jerawat pada badan.

Baca juga: Jatuh cinta membuatkan berat badan meningkat, adakah masa?

7. Jadikan Kesihatan Mental Lebih Baik

Jatuh cinta boleh menjadikan kesihatan mental anda lebih baik. Menurut Dr. Braverman dari Rutgers University, mengatakan beberapa peserta menunjukkan peningkatan dopamin ketika melihat foto atau gambar seseorang yang membuatnya jatuh cinta. Peningkatan hormon dopamin dalam badan dikaitkan dengan perasaan optimis dan peningkatan tenaga.

Jadi, tidak ada salahnya untuk merasa cinta setiap hari sehingga hari-hari anda selalu menyenangkan dan mengelakkan pelbagai gangguan kesihatan fizikal dan mental.

Rujukan:
Hari Wanita. Diakses pada tahun 2019. 8 Manfaat Cinta Mengejutkan Kesihatan
MedicineNet. Diakses pada tahun 2019. 10 Manfaat Cinta yang Mengejutkan dari Cinta
Pencegahan. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Cinta Menjaga Anda Sihat