5 Makanan Yang Dapat Meningkatkan Fungsi Paru-paru

, Jakarta - Makan makanan sihat yang mengandung banyak nutrien dapat menjadi salah satu cara untuk menjaga kesihatan organ tubuh, termasuk paru-paru. Menjaga kesihatan paru-paru adalah perkara penting yang harus dilakukan, kerana organ yang satu ini mempunyai peranan penting. Jadi, jenis makanan apa yang dapat meningkatkan fungsi paru-paru?

Sebenarnya, ada jenis makanan tertentu yang mempunyai rangkaian kandungan khasiat dan baik untuk kesihatan tubuh. Dengan memakan makanan yang betul, kesihatan paru-paru dapat dijaga dengan lebih baik dan mengelakkan risiko kerosakan yang teruk. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan gangguan paru-paru, salah satunya adalah pendedahan kepada asap rokok. Makanan sihat diperlukan untuk membantu menjaga kebersihan dan kesihatan paru-paru.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Menjaga Kesihatan Paru

Makanan yang Baik untuk Paru-paru

Aktiviti harian, terutama yang dilakukan di luar rumah dapat meningkatkan risiko seseorang terkena asap rokok atau racun persekitaran. Apabila bahan-bahan ini dihirup dan masuk melalui saluran pernafasan, kemungkinan gangguan pada paru-paru akan lebih besar. Lama kelamaan, ia akan mempengaruhi keadaan keseluruhan paru-paru dan mencetuskan penyakit.

Terdapat banyak penyakit yang boleh menyerang paru-paru dan juga penyakit yang timbul kerana gangguan paru-paru. Berita buruk, gangguan paru-paru boleh mencetuskan keadaan maut jika tidak dirawat dengan baik dan cepat. Selain mengelakkan atau meminimumkan pendedahan kepada bahan yang boleh merosakkan paru-paru, menjaga kesihatan organ ini juga dapat dilakukan dengan memakan makanan tertentu.

Makanan yang sihat bukan sahaja melindungi paru-paru, tetapi juga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang baik untuk paru-paru dan boleh dimakan setiap hari!

1. Epal

Selain mempunyai rasa yang baik, epal juga sangat baik untuk meningkatkan fungsi paru-paru. Satu kajian menunjukkan, makan epal secara berkala dapat membantu memperlambat penurunan fungsi paru-paru pada bekas perokok. Kerana mengandungi antioksidan, flavonoid, dan vitamin C, epal dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko asma dan barah paru-paru.

2. Labu kuning

Labu atau labu juga termasuk dalam senarai makanan yang baik untuk paru-paru. Kandungan karotenoid termasuk beta karoten, lutein, dan zeaxanthin dalam daging labu dikatakan menjadikan paru-paru lebih sihat. Nutrien ini mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat.

Baca juga: 6 Petua Berkesan untuk Membersihkan Paru-Paru Anda Setelah Berhenti Merokok

3. Tomato

Mudah didapati di dapur atau di dalam peti sejuk, menjadikan tomato tidak asing lagi. Selain sesuai untuk memasak, ternyata tomato juga dapat membantu meningkatkan fungsi paru-paru. Tomato kaya dengan lycopene, antioksidan karotenoid yang telah dikaitkan dengan peningkatan kesihatan paru-paru. Tomato juga dapat mengurangkan keradangan saluran napas pada penderita asma.

4. Yogurt

Yogurt diketahui baik untuk kesihatan saluran pencernaan. Tapi tahukah anda, ternyata yogurt secara berkala juga dapat meningkatkan fungsi paru-paru. Yogurt kaya dengan kalsium, kalium, dan selenium yang berperanan menjaga kesihatan paru-paru.

5. Kopi

Berita baik untuk peminat kopi! Mengonsumsi minuman ini secara berkala juga dapat membantu menjaga kesihatan paru-paru. Kopi mengandungi kafein dan antioksidan yang disebut baik untuk paru-paru. Tetapi ingat, anda tidak boleh terlalu banyak minum kopi.

Baca juga: Ini adalah Makanan Terbaik untuk Kesihatan Paru

Sekiranya anda mengalami gejala penyakit atau riwayat gangguan paru-paru, disarankan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Anda boleh mendapatkan senarai hospital berdekatan melalui aplikasi . Cari hospital yang sesuai dengan keperluan anda dan temu janji dengan doktor lebih mudah. Ayuh, muat turun di sini!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 20 Makanan Terbaik untuk Kesihatan Paru.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik dan Terburuk untuk Kesihatan Paru.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. 10 Makanan untuk Paru-paru yang Sihat.