6 Makanan untuk Menyokong Kesihatan Kuku

, Jakarta - Memelihara tubuh yang sihat mesti dilakukan dengan teliti, termasuk kuku pada jari dan jari kaki. Malangnya, tidak banyak orang yang cukup sedar dan menjaga bahagian badan yang sering diabaikan ini. Mengekalkan kuku yang sihat, walaupun dapat membantu menunjang penampilan menjadi tanda kesihatan, kerana terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dikesan melalui perubahan pada kuku.

Merawat dan menjaga kuku sebenarnya bukanlah perkara yang sukar dilakukan. Anda boleh memilih untuk melakukan rawatan di salun khas atau melakukannya sendiri di rumah. Selain itu, kesihatan kuku yang maksimum juga dapat diperoleh dengan memakan makanan tertentu. Terdapat beberapa jenis makanan yang dapat menyokong kesihatan kuku. Ingin tahu? Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Baca juga: Kesan 9 Penyakit Berat Ini Melalui Kesihatan Kuku

Menjaga Kesihatan Kuku dengan Makanan

Makan makanan yang sihat bukan hanya baik untuk menjaga tubuh yang sihat dan mencegah penyakit. Makan makanan sihat secara berkala juga dapat menyokong kuku yang sihat pada jari kaki dan tangan. Jenis makanan berikut boleh dimakan untuk menjaga kesihatan kuku:

1 helai

Salah satu jenis makanan sihat yang boleh dimakan untuk mengekalkan kuku yang sihat adalah buah. Untuk menjaga kesihatan kuku, cubalah untuk selalu mengonsumsi buah-buahan yang mengandungi pelbagai vitamin, seperti buah kiwi, pisang, blueberry, blackberry, dan anggur.

2. Sayur-sayuran

Pengambilan vitamin, kalsium, zat besi, dan antioksidan juga diperlukan untuk menjaga kesihatan kuku. Anda boleh mendapatkannya dari pengambilan sayur-sayuran, seperti brokoli dan bayam. Penting untuk makan makanan yang sihat untuk mengelakkan kuku melengkung, yang dapat menjadi petunjuk bahawa tubuh kekurangan pengambilan zat besi.

Baca juga: Bukan Sekadar Pandangan, 5 Fakta Tentang Kuku Yang Perlu Anda Ketahui

3. Biji-bijian

Menjaga kuku yang sihat juga dapat dilakukan dengan mengkonsumsi biji-bijian, terutama yang kaya dengan karbohidrat kompleks, vitamin, dan mineral. Cuba makan biji-bijian, seperti gandum, beras perang, hingga biji bunga matahari.

4. Telur

Kandungan protein dalam makanan juga penting untuk menjadikan kuku sihat dan kuat. Pengambilan telur juga dapat membantu memenuhi pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti zat besi, vitamin B6, vitamin A, vitamin E, dan vitamin B12. Kandungan vitamin dalam kuning telur dikatakan dapat membantu memulihkan kesihatan kuku kering dan rapuh.

5. Daging

Daging tanpa lemak juga dapat membantu mengekalkan kuku yang sihat. Makanan jenis ini diketahui kaya dengan protein dan zat besi. Penting untuk memenuhi pengambilan zat besi agar badan sentiasa sihat. Kekurangan pengambilan zat besi juga dapat meningkatkan risiko koilonychia , yang merupakan penyakit kuku yang menyebabkan kuku berbentuk sudu.

6. Kacang

Penggunaan kacang disyorkan untuk mengekalkan kuku yang sihat. Cuba makan kacang soya, kacang polong, atau kacang lain yang kaya dengan protein yang baik. Kacang kaya dengan protein yang bukan hanya mendorong pertumbuhan kuku, tetapi juga sumber vitamin dan mineral yang hebat, seperti zat besi, zink, dan biotin yang bagus untuk kesihatan kuku. Kesihatan kuku yang dijaga dengan baik dapat membantu menjaga penampilan yang baik dan mengelakkan gangguan pada bahagian tersebut.

Baca juga: Ini adalah 6 cara untuk merawat kuku kaki untuk mengelakkan onikomikosis

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. Makanan untuk Menjadikan Kuku Jari Lebih Kuat.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 12 Makanan untuk Kuku yang Lebih Kuat dan Tebal.