Ketahui 6 Penyakit yang merangkumi Gangguan Autoimun

, Jakarta - Sistem kekebalan tubuh berperanan dalam memerangi penyakit yang menyerang tubuh. Namun, tahukah anda bahawa sistem imun ini dapat menyerang sel-sel badan yang sihat? Keadaan ini disebut gangguan autoimun. Namun, malangnya hingga kini tidak diketahui mengapa seseorang dapat mengalami keadaan ini.

Penyakit autoimun boleh menyerang hampir semua bahagian badan, termasuk otak, saraf, otot, kulit, sendi, mata, jantung, paru-paru, ginjal, saluran pencernaan, kelenjar, dan saluran darah. Dalam dunia perubatan, terdapat sekurang-kurangnya 80 jenis penyakit autoimun. Penyakit autoimun ini mempengaruhi satu atau banyak tisu badan.

Akibat penyakit ini, pertumbuhan organ menjadi tidak normal dan mengakibatkan perubahan fungsi organ. Rawatan untuk penyakit autoimun berfokus pada pengurangan gejala dan aktiviti sistem imun kerana tidak ada penawar untuknya. Berikut adalah beberapa jenis gangguan autoimun yang perlu anda ketahui. Ini adalah ulasan.

Baca juga: 4 Penyakit Autoimun yang Jarang dan Berbahaya

Penyakit Hashimoto

Penyakit ini adalah keradangan yang menyerang kelenjar tiroid yang disebabkan oleh serangan dari sistem kekebalan tubuh sendiri (autoimun) terhadap kelenjar tiroid. Kelenjar tiroid adalah kelenjar kecil yang terletak berhampiran epal Adam dan merupakan salah satu kelenjar endokrin yang paling penting dalam badan. Kelenjar tiroid menghasilkan hormon untuk mengatur metabolisme badan. Penyakit ini mencetuskan hipotiroidisme pada penghidapnya. Fungsi kelenjar tiroid juga terganggu, terutama dalam menghasilkan hormon tiroid yang paling penting, iaitu tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3).

Psoriasis

Penyakit ini disebabkan oleh pertumbuhan sel kulit baru yang begitu cepat sehingga terkumpul di permukaan kulit. Akibat penyakit ini, kulit menjadi merah, tebal, bersisik, dan kelihatan seperti tampalan putih perak. Bukan hanya itu, penyakit ini juga menyebabkan kulit berasa gatal dan sakit.

Sekiranya ia berlaku di kepala, kadang-kadang penyakit ini juga disyaki sebagai kelemumur, walaupun psoriasis adalah penyebabnya. Adakah simptom serupa dengan penyakit ini? Dapatkan maklumat lengkap mengenai keadaan kesihatan anda dengan segera. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor mengenai gejala penyakit yang dirasakan. Dengan cara ini, anda boleh mengikuti langkah rawatan yang mereka cadangkan.

Baca juga: Punca Gangguan Autoimun dan Cara Mencegahnya

Lupus

Penyakit ini, yang disebut lupus eritematosus sistemik, berlaku apabila antibodi yang dihasilkan oleh tubuh melekat pada tisu di seluruh badan. Organ yang terkena penyakit ini biasanya ginjal, paru-paru, sel darah, saraf, kulit, dan sendi. Gejala biasa termasuk demam, penurunan berat badan, keguguran rambut, keletihan, ruam, sakit atau bengkak pada sendi dan otot, kepekaan terhadap cahaya matahari, sakit dada, sakit kepala, dan kejang.

Rheumatisme

Penyakit ini disebut artritis dan merupakan keadaan autoimun yang menyerang sendi. Sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi yang melekat pada lapisan sendi, jadi sel kekebalan menyerang sendi dan menyebabkan keradangan, bengkak, dan sakit. Mereka yang mengalami rematik biasanya merasakan gejala seperti sakit sendi, kekakuan, dan bengkak, yang boleh mengganggu aktiviti. Penting untuk merawat penyakit ini kerana boleh menyebabkan kerosakan sendi secara beransur-ansur.

Sklerosis berbilang

Sklerosis berbilang atau multiple sclerosis adalah penyakit autoimun yang menyerang lapisan pelindung di sekitar saraf. Penyakit ini menyebabkan kerosakan yang mempengaruhi otak dan saraf tunjang. Mereka yang mengalami penyakit ini dapat mengalami beberapa gejala, mulai dari kebutaan, koordinasi yang buruk, kelumpuhan, ketegangan otot, mati rasa, dan kelemahan. Walau bagaimanapun, gejala boleh berbeza-beza dari orang ke orang kerana lokasi dan keparahan serangannya berbeza-beza.

Diabetes Mellitus Jenis 1

Diabetes jenis ini berlaku apabila sistem imun menyerang dan memusnahkan sel penghasil insulin (hormon yang diperlukan untuk mengawal kadar gula dalam darah) di pankreas. Akibatnya, tubuh mengalami kesukaran untuk menghasilkan insulin, yang menyebabkan kadar gula darah sangat tinggi. Keadaan ini mempengaruhi tubuh sehingga menyebabkan gangguan penglihatan, ginjal, saraf, dan gangguan gusi. Mereka yang didiagnosis dengan penyakit ini memerlukan suntikan insulin secara berkala untuk mengawal penyakit ini agar tidak bertambah buruk.

Baca juga: Ini adalah Penyakit Autoimun yang Mempengaruhi Wanita

Rujukan:

WebMD (2019). Penyakit Autoimun.
Garis Kesihatan (2019) Gangguan Autoimun.