Pencegahan Terhadap Multiple Myeloma, Adakah Mungkin?

Jakarta - Kanser boleh terjadi di mana-mana bahagian badan, dan ini tentunya merupakan momok yang masih ditakuti oleh masyarakat di seluruh dunia, termasuk di Indonesia. Multiple myeloma, sejenis barah darah yang menyerang sel plasma, sejenis sel darah putih di saraf tunjang.

Sel-sel plasma berperanan dalam membuat antibodi, sehingga jangkitan pada tubuh tidak terjadi. Walau bagaimanapun, dalam pelbagai myeloma, sel plasma menghasilkan protein yang tidak normal dalam jumlah yang tidak terkawal. Keadaan ini tentu saja memberi kesan kepada kerosakan sejumlah organ dalam badan, seperti tulang dan ginjal.

Baca juga: Orang dengan Myeloma Berbilang Mengelakkan Makanan Ini

Kenali Tanda dan Gejala Multiple Myeloma

Sebenarnya, multiple myeloma termasuk dalam kategori barah darah yang agak jarang berlaku. Hanya sekitar 10 peratus orang yang didiagnosis menghidap barah ini. Lelaki lebih rentan terhadapnya berbanding wanita. Risiko tinggi yang sama mensasarkan orang yang telah berumur.

Lalu, apakah tanda-tanda dan gejala yang dapat dikenali jika seseorang mempunyai banyak myeloma? Beberapa simptom umum kanser darah yang jarang berlaku ini termasuk kehilangan selera makan, mual, penurunan berat badan, pucat dan keletihan, rasa sakit pada tulang dan tulang menjadi lebih mudah patah tulang, sembelit, lebam mudah, jangkitan, dan pendarahan, mati rasa pada sendi kaki, mudah haus, dan sering keliru atau mengalami masalah mental.

Gejala ini mungkin sama dengan penyakit lain di dalam badan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memandang ringan, anda harus segera memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor. Pengesanan awal mencegah penyakit daripada berkembang menjadi lebih parah, jadi rawatan dapat dilakukan dengan segera. Jangan lupa menggunakan aplikasinya supaya lebih mudah bagi anda jika anda ingin bertanya dengan doktor atau membuat temu janji dengan pakar di hospital.

Baca juga: Adakah Penyakit Multiple Myeloma Berjangkit?

Bolehkah Multiple Myeloma Dicegah?

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan seseorang mengalami pelbagai myeloma. Kanser darah ini juga mempunyai jenis jinak, yang disebut gammopati monoklonal yang tidak dapat ditentukan dalam dunia perubatan atau MGUS secara ringkas. Keadaan ini berlaku apabila sel plasma yang dijangkiti barah membuat antibodi, tetapi tidak menyebabkan kerosakan pada tubuh. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes barah darah jenis ini berkembang dari MGUS.

Oleh itu, adakah barah darah ini dapat dicegah? Malangnya tidak. Walau bagaimanapun, penting untuk melakukan pemeriksaan dan pengesanan awal secara berkala, terutamanya jika anda menghidap MGUS. Pengesanan dan rawatan awal dapat mencegah komplikasi pelbagai myeloma. Pada tahap I, jangka hayat penderita barah darah adalah 5.5 tahun, sementara pada tahap III, jangka hayat dikurangkan menjadi 2.5 tahun.

Baca juga: Selain Kemoterapi, Berikut adalah Langkah-langkah Perubatan untuk Merawat Multiple Myeloma

Walau bagaimanapun, ada juga penghidap yang masih hidup bertahun-tahun kemudian dengan beberapa gejala. Sementara itu, ada yang lain yang keadaannya cepat merosot. Ujian khusus dapat membantu meramalkan kadar kelangsungan hidup pesakit. Ujian paling mudah dan paling biasa menggunakan tahap albumin dan beta-2-mikroglobulin dalam darah.

Sekiranya tahap albumin lebih tinggi sementara beta-2-microglobulin dalam darah rendah, ini menunjukkan bahawa orang dengan pelbagai myeloma berpeluang untuk mempunyai umur yang lebih lama. Ujian lain yang boleh digunakan adalah ujian makmal atau DNA dalam sel plasma.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Multiple Myeloma.
WebMD. Diakses pada 2019. Multiple Myeloma.
Medscape. Diakses pada 2019. Multiple Myeloma.