Ibu, Kenali Punca Mimisan pada Bayi

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga boleh mengalami mimisan. Mimisan kadang-kadang boleh berlaku pada bayi dengan pendarahan yang biasanya berlaku pada satu lubang hidung sahaja. Mimisan pada bayi dapat disebabkan oleh memetik hidung, akibat dari kecederaan langsung, atau memasukkan benda ke dalam hidung. Udara kering atau jangkitan pernafasan atas juga boleh menyebabkan mimisan pada bayi. "

Jakarta -Bukan sahaja orang dewasa, kanak-kanak malah bayi juga boleh mengalami mimisan. Sebilangan besar mimisan yang berlaku adalah mimisan anterior, yang bermaksud pendarahan berlaku di bahagian depan hidung yang lembut.

Bahagian hidung ini mengandungi banyak saluran darah kecil yang dapat pecah dan berdarah jika menjadi jengkel atau meradang. Mimisan posterior berkembang di bahagian belakang hidung dan jarang berlaku pada kanak-kanak. Mimisan jenis ini cenderung lebih berat, dan lebih sukar untuk menghentikan pendarahan.

Baca juga: 4 Punca Mimisan berlaku pada waktu malam

Menyedari Punca Mimisan pada Bayi

Mimisan kadang-kadang boleh berlaku pada bayi dengan pendarahan yang biasanya berlaku pada satu lubang hidung sahaja. Mimisan yang berlaku di bahagian depan hidung mudah dihentikan dan tidak disebabkan oleh sesuatu yang serius.

Mimisan di bahagian belakang hidung, berhampiran kerongkong (posterior) kurang biasa pada kanak-kanak daripada mimisan di bahagian depan. Mimisan yang berlaku lebih dalam di hidung sering keluar dari kedua lubang hidung dan lebih sukar untuk dihentikan.

Baca juga: Bilakah Kanak-kanak Mimisan Perlu Berjumpa dengan Doktor dengan Segera?

Mimisan pada anak atau bayi sering disebabkan oleh pengambilan hidung, akibat kecederaan langsung, atau memasukkan objek ke dalam hidung. Udara kering atau jangkitan pernafasan atas juga boleh menyebabkan mimisan pada bayi.

Apa yang harus anda lakukan apabila bayi anda mengalami mimisan? Pertama sekali, penting untuk bertenang dan melakukan perkara-perkara ini dengan segera:

1. Mulakan dengan duduk anak dan letakkan anak itu tegak dan sedikit condong ke hadapan.

2. Jangan menyandarkan anak ke belakang atau membaringkannya kerana ini boleh menyebabkan anak secara tidak sengaja menelan darah yang boleh menyebabkan batuk atau muntah.

3. Picit perlahan hujung hidung anak di antara dua jari menggunakan tisu atau tuala bersih dan biarkan anak bernafas melalui mulutnya.

4. Terus beri tekanan selama kira-kira 10 minit, walaupun pendarahan telah berhenti.

5. Jangan isi hidung anak dengan kain kasa atau tisu dan elakkan menyemburkan apa-apa ke dalam hidung.

Walaupun mimisan adalah masalah biasa, kadang-kadang ia dapat memberi isyarat masalah serius. Ia berlaku jika anak anda kerap mengalami mimisan, berlaku bersamaan dengan masalah kronik lain seperti pendarahan atau lebam, atau bermula setelah anak mula minum ubat baru.

Baca juga: Mimisan secara tiba-tiba, Apa yang Menyebabkannya?

Ibu juga perlu menyedari mimisan yang dialami oleh anak sekiranya mimisan berterusan setelah 20 minit memberi tekanan ke hidung, berlaku setelah kecederaan kepala, jatuh, atau pukulan ke muka, anak mengalami sakit kepala yang teruk, demam , atau gejala membimbangkan yang lain. Maklumat lebih lanjut mengenai mimisan pada bayi boleh diminta terus ke aplikasi .

Mimisan adalah perkara biasa pada kanak-kanak dan biasanya dialami ketika cuaca kering atau sejuk. Mimisan yang kerap atau berat dapat menunjukkan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti tekanan darah tinggi atau gangguan pembekuan darah, dan ini harus diperiksa.

Rujukan:
Pemandangan Adil. Diakses pada tahun 2021. Mimisan (Epistaksis) (Kanak-kanak)
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bilakah berjumpa doktor sekiranya anak mengalami mimisan
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Mimisan (Epistaksis) pada Kanak-kanak