Inilah Bahaya Menggunakan Earphone Terlalu Sering

, Jakarta - Mendengarkan muzik dan menonton filem adalah ubat kuat untuk mengelakkan tekanan. Kaedah ini agak mudah, hanya dengan memasang fon telinga ke telefon atau komputer riba anda, maka anda boleh menikmati apa sahaja kandungan yang anda mahukan. Selain itu, kebanyakan kita bersetuju bahawa mendengar muzik atau menonton video terasa lebih seronok ketika menggunakan fon telinga . Ia sangat menyeronokkan, banyak orang menggunakannya sepanjang masa fon telinga . Sebenarnya, dari sudut kesihatan, ia berbahaya fon telinga juga agak tinggi.

Bahaya fon telinga tidak dirasakan dengan segera, tetapi bagi anda yang menggunakannya selama lebih dari lima jam seminggu, maka ini meningkatkan risiko kerosakan kekal pada telinga, dan tidak menolak hal ini terjadi pada mereka yang masih muda. Nah, inilah bahaya fon telinga apa yang anda mesti tahu:

Kerosakan Telinga Kekal

Bahaya fon telinga Perkara pertama yang mesti anda perhatikan adalah kemungkinan kerosakan telinga kekal. Ini berlaku apabila telinga tidak lagi cukup kuat untuk menahan bunyi kuat dari telinga fon telinga yang bersambung terus ke saluran telinga. Suara dari alat dengar langsung berpusat pada telinga, sehingga ambang pendengaran sering kali melebihi ambang ideal yang dapat diterima oleh telinga. Di samping itu, pengguna fon telinga mungkin mengalami gangguan pendengaran untuk jangka masa yang dipanggil kebas-telinga . Anda tidak boleh mengabaikan perkara ini kerana boleh menyebabkan pekak. Selain itu kebas telinga , ada keadaan yang disebut sakit telinga . penghidap sakit telinga merasa sakit pada suatu ketika di telinga dan mengalami deringan di telinga.

Baca juga: 5 Jenis Kehilangan Pendengaran Yang Perlu Anda Ketahui

Jangkitan telinga

Bukan hanya membahayakan pendengaran, anda yang suka meminjam atau memberi pinjaman fon telinga kepada rakan boleh berisiko dijangkiti penyakit ini. fon telinga biasanya menjadi objek yang jarang dibersihkan, membiarkan objek ini menjadi tempat pembiakan bakteria. Selalunya memberi pinjaman atau meminjam fon telinga , bermaksud anda membiarkan bakteria yang menyebabkan jangkitan telinga berkontrak. Oleh itu, pastikan item ini hanya untuk kegunaan peribadi. Sekiranya terpaksa meminjam atau memberi pinjaman, pastikan membersihkannya terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Kerosakan otak

Bukan hanya berpotensi merosakkan pendengaran, tetapi juga berbahaya fon telinga kerana badan yang lain adalah kerosakan otak. Ini kerana suara yang dihasilkannya fon telinga akan membawa gelombang elektromagnetik yang boleh memudaratkan otak. Bahagian dalam telinga bersentuhan langsung dengan otak, jadi jangkitan sedikit pun di bahagian dalam telinga dapat mempengaruhi otak. Memang ini tidak sepenuhnya berlaku, tetapi secara amnya penggunaan fon telinga terlalu kerap membahayakan otak.

Baca juga : Sakit di Telinga, Mungkin Otitis Media

Dianggap tidak apik

Ini adalah masalah apabila seseorang menggunakannya terlalu banyak fon telinga . Gunakan fon telinga dengan kelantangan yang kuat dapat membuat kita asyik dalam diri kita dan kelihatan tidak peduli dengan dunia luar. Ini menjadikan kita tidak peka dengan keadaan di sekitarnya. Di samping itu, terdapat banyak kemalangan yang berlaku kerana penggunaan fon telinga . Elakkan menggunakan fon telinga pada kelantangan tinggi dan pastikan tidak dipakai fon telinga tidur kerana boleh menyebabkan anda tersengat elektrik.

Baca juga: 5 Punca Telinga Dering

Itu semacam bahaya fon telinga apa yang mesti anda tahu. Agar anda tidak mengalaminya, tanyakan kepada doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa di telinga anda. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda berkomunikasi dengan doktor. Permohonan anda juga mempunyai perkhidmatan Penghantaran Farmasi yang boleh anda gunakan untuk membeli ubat tanpa meninggalkan rumah, anda tahu. Ayuh, muat turun sekarang!