Anemia pada Bayi, Berikut 4 Gejala

, Jakarta - Anemia tidak hanya dialami oleh orang dewasa, bayi baru lahir bahkan dapat mengalaminya. Anemia pada bayi adalah keadaan apabila badan bayi mempunyai bilangan sel darah merah yang lebih rendah daripada yang sepatutnya. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh banyak perkara, termasuk jika bayi dilahirkan sebelum waktunya, sel darah merah rosak terlalu cepat, tubuh tidak menghasilkan sel darah merah yang mencukupi, atau kerana bayi kehilangan terlalu banyak darah. Banyak bayi tidak memerlukan rawatan untuk anemia.

Keadaan anemia pada bayi juga tidak dapat dipandang ringan. Ini kerana sel darah merah adalah bahagian penting dalam tubuh untuk membawa oksigen ke seluruh badan bayi. Jadi, apakah gejala anemia pada bayi, dan bagaimana mengatasinya? Lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Anemia pada Janin

Gejala Anemia pada Bayi

Sebilangan besar bayi dengan anemia tidak menunjukkan sebarang gejala. Namun, ada beberapa gejala yang dapat muncul, seperti:

  • Kulit kelihatan pucat.
  • Bayi kelihatan lesu atau mempunyai tenaga yang rendah.
  • Selalunya mengalami kesukaran untuk makan, atau kelihatan letih ketika menyusu.
  • Mempunyai degupan jantung yang cepat dan pernafasan yang cepat ketika rehat.

Sekiranya bayi anda mempunyai beberapa gejala ini, jangan terlalu risau. Anda boleh terus bertanya kepada pakar pediatrik di mengenai syarat-syarat ini. Doktor boleh menjelaskan beberapa kemungkinan penyebab dan pertolongan cemas yang mungkin dilakukan.

Baca juga: Waspada, anemia pada wanita hamil boleh membahayakan

Cara Mengatasi Anemia pada Bayi

Doktor akan menentukan rawatan apa yang terbaik untuk bayi yang mengalami anemia. Banyak bayi dengan anemia tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, bayi yang sangat pramatang atau bayi yang sangat sakit mungkin memerlukan pemindahan darah untuk meningkatkan jumlah sel darah merah di dalam badan.

Bayi juga boleh diberi ubat untuk membantu badan mereka menghasilkan lebih banyak sel darah merah. Semua bayi dengan anemia akan dipantau selama penyusuan, kerana pengambilan yang diambilnya mestilah tepat untuk membantu bayi membuat sel darah merah lebih baik.

Baca juga: Ketahui 3 Cara Mencegah Anemia pada Bayi

Waspadalah terhadap Beberapa Punca Anemia pada Bayi

Bayi yang baru lahir boleh menjadi anemia kerana beberapa sebab, seperti:

  • Tubuh Bayi Tidak Menghasilkan Sel Darah Merah yang Cukup. Sebilangan besar bayi mengalami anemia pada beberapa bulan pertama kehidupan. Ini dikenali sebagai anemia fisiologi. Penyebab anemia ini adalah kerana tubuh bayi berkembang pesat dan memerlukan masa untuk mengejar pengeluaran sel darah merah.
  • Badan Melanggar Sel Darah Merah Terlalu Cepat . Masalah ini biasanya berlaku apabila golongan darah ibu dan bayi tidak sepadan. Ini dipanggil ketidaksesuaian Rh / ABO. Bayi-bayi ini biasanya mengalami penyakit kuning (hyperbilirubinemia), yang boleh menyebabkan kulit menguning. Pada beberapa bayi, anemia juga boleh disebabkan oleh jangkitan atau gangguan genetik (kongenital).
  • Bayi Kehilangan Banyak Darah . Kehilangan darah di Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) biasanya berlaku kerana penyedia perkhidmatan kesihatan memerlukan ujian darah yang kerap. Ujian ini diperlukan untuk membantu pasukan perubatan merawat keadaan bayi. Darah yang diambil tidak diganti dengan cepat yang kemudian menyebabkan anemia.
  • Bayi Lahir Pramatang. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya akan mempunyai jumlah sel darah merah yang lebih rendah. Sel darah merah ini juga mempunyai jangka hayat yang lebih pendek jika dibandingkan dengan sel darah merah bayi yang dilahirkan pada hari kelahiran yang diharapkan. Keadaan ini dipanggil anemia pramatang.
Rujukan:
Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan Zat Besi dan Jenis Anemia Lain pada Bayi dan Kanak-kanak.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Anemia pada Bayi Baru Lahir.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan Zat Besi pada Kanak-kanak: Petua Pencegahan untuk Ibu Bapa.