Sakit Tekak Kerana Bakteria Bolehkah Anda Mengambil Antibiotik?

, Jakarta - Anda tidak boleh meremehkan sakit tekak yang anda rasakan. Sakit tekak adalah gangguan kesihatan yang menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan di sekitar tekak yang disebabkan oleh pendedahan kepada virus atau bakteria. Umumnya, orang yang sakit tekak mengalami kesakitan ketika menelan makanan atau minuman.

Baca juga: Kanak-kanak Sukar Menelan, Waspada Sakit Tekak

Namun, untuk mengatasi keadaan ini tidak boleh sembarangan. Elakkan mengambil antibiotik tanpa nasihat doktor apabila anda mengalami sakit tekak. Antibiotik hanya dapat merawat sakit tekak yang disebabkan oleh bakteria. Sekiranya anda mengalami sakit tekak akibat terkena virus atau merokok, keadaan ini tidak dapat diatasi dengan baik dengan mengambil antibiotik.

Sakit Tenggorokan Kerana Bakteria dapat Diobati dengan Antibiotik

Sakit tekak adalah masalah kesihatan yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Terdapat beberapa penyebab seseorang mengalami sakit tekak, seperti virus, bakteria Faringitis Streptokokus , alahan, dan tabiat merokok.

Selain itu, terdapat beberapa gejala yang dialami oleh seseorang yang mengalami sakit tekak, seperti sakit tekak ketika menelan, batuk, hidung berair, menyebabkan suara serak pada waktu pagi, dan kadang-kadang menyebabkan demam.

Jangan merawat dengan ubat apa pun semasa anda mengalami keadaan ini, terutamanya elakkan penggunaan antibiotik secara bebas. Penggunaan antibiotik pada sakit tekak dilakukan di bawah pengawasan doktor dan sakit tekak yang lama.

Baca juga: Elakkan Sakit Tekak Semasa Berpuasa, Ini Sebabnya

Dilaporkan dari WebMD Secara amnya, sakit tekak yang dapat diubati dengan antibiotik adalah sakit tekak yang disebabkan oleh bakteria. Bukan disebabkan oleh virus apalagi merokok. Mengambil antibiotik dapat mengurangkan gejala sakit tekak yang disebabkan oleh bakteria. Bukan hanya itu, pemulihan kanak-kanak berlaku lebih cepat.

Penggunaan antibiotik dapat mencegah penyebaran bakteria kepada orang lain dan mengurangi risiko komplikasi yang mungkin disebabkan oleh sakit tekak, seperti jangkitan tonsil.

Anda harus segera mengunjungi hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat, apabila sakit tekak anda menyebabkan kesukaran bernafas, sukar menelan, darah dalam kahak, dehidrasi, sakit tulang dan sendi, dan ruam muncul di kulit.

Sebelum pergi ke hospital, buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Ini akan memudahkan proses pemeriksaan kesihatan untuk anda. Muat turun aplikasinya sekarang!

Antibiotik Boleh Menyebabkan Kesan Sampingan

Walaupun kadang-kadang sakit tekak dapat dirawat dengan antibiotik, hindari penggunaan antibiotik yang tidak sesuai dengan cadangan doktor. Ini kerana penggunaan antibiotik yang tidak sesuai boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan.

Dilaporkan WebMD Namun, penggunaan antibiotik dapat menyebabkan pengguna mengalami sakit perut, mual, muntah, cirit-birit, dan penurunan selera makan. Walaupun jarang berlaku, sebenarnya ada sebilangan orang yang alah dengan penggunaan antibiotik. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami pening, sukar bernafas, mengalami ruam, dan degupan jantung yang lebih cepat.

Baca juga: Wain Boleh Mencegah Sakit Tenggorokan, Betul?

Sekiranya sakit tekak anda tidak begitu teruk, anda mesti banyak berehat di rumah dan jangan lupa minum air dengan kerap sehingga keadaannya bertambah baik. Selain itu, tidak ada salahnya mengurangkan kekerapan bercakap sehingga tekak pulih. Bukan hanya itu, cuba berkumur dengan air suam yang dicampurkan dengan garam juga dapat membantu anda mengatasi bakteria yang menyerang kawasan kerongkong.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Rawatan untuk Strep Throat
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Tekak Petang