Hati-hati Kusta Kerana Jangkitan Bakteria di Saraf

Jakarta - Pernahkah anda mendengar kusta atau juga dikenali sebagai kusta? Kusta adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang menyerang kulit, saraf dan saluran pernafasan. Gejala awal adalah mati rasa di beberapa bahagian badan disertai dengan munculnya luka atau luka pada badan.

Baca juga: Tidak dapat diubati, penyakit kusta menjadi penyakit mematikan?

Kusta memerlukan rawatan yang betul dan pantas. Pelbagai komplikasi boleh berlaku kerana keadaan yang tidak ditangani dengan betul, seperti kerosakan pada wajah, kecacatan kekal di beberapa bahagian badan, kegagalan buah pinggang, hingga glaukoma. Lebih baik mengetahui keadaan ini dengan melakukan pelbagai pencegahan penularan. Ini adalah ulasan.

Berhati-hati, ini adalah gejala kusta

Kusta disebabkan oleh pendedahan kepada bakteria yang lambat tumbuh, yang dikenali sebagai kusta Mycobacterium Leprae . Kusta mempunyai masa inkubasi yang sangat perlahan. Penyakit ini berlaku 3-5 tahun setelah seseorang terkena bakteria untuk mengenali simptom kusta. Sebilangan penghidap kusta mengambil masa 20 tahun sehingga gejala kusta muncul. Terdapat beberapa gejala yang mungkin dialami oleh penderita kusta, seperti:

  1. Mati rasa yang berlaku di beberapa bahagian kulit. Keadaan ini menyebabkan kulit tidak dapat merasakan suhu, tekanan, sentuhan, hingga sakit.

  2. Orang yang menghidap kusta juga mengalami lesi yang berwarna keputihan dan lama-kelamaan akan kelihatan menebal.

  3. Rambut gugur pada kening dan bulu mata.

  4. Mata akan terasa lebih kering dan kurang berkelip.

  5. Orang yang menghidap kusta juga cenderung mengalami mimisan atau mengalami kesesakan hidung.

Lalu, bagaimana jika bakteria penyebab kusta menyerang saraf? Lancarkan Web MD Orang yang mengalami kusta boleh mengalami kelemahan otot, yang biasanya terjadi pada otot kaki dan lengan. Selain itu, penderita kusta mengalami luka di beberapa bahagian badan mereka, tetapi penderita kusta tidak merasakan apa-apa tentang luka yang muncul.

Ini boleh menyebabkan kehilangan jari dan jari kaki. Di samping itu, pembesaran saraf yang biasanya berlaku di kawasan siku dan lutut. Lebih baik segera melakukan pemeriksaan awal di hospital terdekat ketika mengalami beberapa gejala ini. Atau anda boleh bertanya lebih lanjut mengenai penyakit kusta dengan doktor melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: Pengesanan Kusta Awal Dapat Mencegah Kecacatan

Ketahui Rawatan Kusta

Dilancarkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kusta adalah penyakit berjangkit. Sehingga kini, penyebaran penyakit kusta tidak diketahui dengan pasti. Namun, hubungan langsung antara pesakit dan seseorang yang sihat dipercayai sebagai salah satu cara menyebarkan kusta.

Belum ada cara untuk mencegah kusta melalui vaksin. Walau bagaimanapun, mengenali gejala dan menjalani ujian lebih awal dapat menjadikan keadaan ini lebih mudah untuk dirawat dan mencegah penularan selanjutnya. Lancarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , kusta dapat diatasi dengan mengambil antibiotik. Ubat antibiotik membantu membunuh bakteria penyebab kusta.

Sudah tentu, gejala dan risiko komplikasi akan berkurang jika anda mengikuti nasihat doktor dalam menjalankan rawatan. Melancarkan dari Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare , jika kusta telah menyerang saraf, maka penggunaan kasut khas atau sarung tangan khas dapat membantu orang yang kehilangan sensasi di beberapa bahagian badan.

Baca juga: Bukan hanya kulit, mata juga boleh terkena kusta

Pembedahan juga boleh dilakukan untuk merawat kusta yang menyebabkan kerosakan pada mata atau kelainan pada tangan dan kaki. Tindakan ini diambil untuk meningkatkan kualiti hidup orang yang menghidap penyakit kusta.

Rujukan:
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses pada tahun 2020. Kusta
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Hansen (Kusta)
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Kusta
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kusta