Berhati-hatilah dengan Gangguan Ginjal ketika Sakit Punggung Muncul?

Jakarta - Banyak orang mungkin menganggap bahawa sakit belakang adalah tanda gangguan buah pinggang. Tetapi adakah benar bahawa sakit belakang adalah tanda penyakit buah pinggang? Jawapannya, tidak semestinya. Kekerapan sakit belakang belakang tidak selalu disebabkan oleh masalah buah pinggang. Kerana, terdapat banyak keadaan kesihatan lain, yang dicirikan oleh sakit atau sakit belakang. Gangguan buah pinggang tertentu, seperti batu ginjal, sering menyebabkan gejala sakit belakang.

Walau bagaimanapun, untuk gangguan buah pinggang selain batu ginjal, sering tidak disertai dengan gejala sakit belakang, tetapi rasa sakit pada otot tulang belakang. Jadi, bagaimana anda tahu bahawa sakit belakang anda adalah tanda batu karang? Biasanya, sakit belakang kerana batu ginjal terletak di kawasan pinggang kanan atau kiri, di mana buah pinggang berada. Namun, jika rasa sakit di pinggang terasa sedikit di bahagian tengah, itu boleh menjadi tanda penyakit lain.

Baca juga: Berhati-hati, Kanak-kanak Juga Boleh Mengalami Ginjal Akut

Bukan Hanya Sakit Belakang, Ini adalah Gejala Awal Gangguan Ginjal

Apabila anda mendengar perkataan kegagalan buah pinggang, ini bermaksud bahawa kerosakan dan gangguan buah pinggang yang dialami oleh seseorang telah memasuki tahap yang paling baru. Keadaan ini menjadikan buah pinggang tidak lagi dapat menyingkirkan toksin dalam darah atau mengawal tahap cecair badan. Kemudian, adakah mungkin untuk mengetahui gejala awal gangguan buah pinggang?

Mengakui gangguan buah pinggang pada awalnya lebih cenderung untuk menyembuhkannya. Tetapi biasanya, seseorang yang merasakan ciri-ciri penyakit ginjal peringkat awal, tetapi mengaitkannya dengan penyakit lain, atau mengabaikannya kerana masih terasa ringan. Akibatnya, orang yang mengalami gangguan buah pinggang sering tidak menyedari keadaannya sehingga ginjal mereka benar-benar rosak.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gejala awal gangguan buah pinggang. Berikut adalah beberapa isyarat yang dihantar oleh badan, yang merupakan tanda-tanda masalah buah pinggang:

1. Kerap membuang air kecil

Kenali gejala awal masalah buah pinggang apabila anda merasa ingin membuang air kecil lebih kerap, terutamanya pada waktu malam. Ini berlaku apabila ginjal tidak dapat menyaring dengan betul, jadi kekerapan ingin membuang air kecil akan meningkat.

2. Air kencing berbuih atau berdarah

Kehadiran busa dalam air kencing menunjukkan adanya protein berlebihan dalam air kencing. Bentuk busa mirip dengan busa yang anda lihat ketika membuat telur hancur kerana jenis proteinnya sama, iaitu albumin. Selain busa, perhatikan warna air kencing, kerana kadang-kadang darah juga dapat dikesan di dalam air kencing.

Baca juga: Ginjal juga boleh mendapat sista, ini adalah fakta

3. Kawasan di sekitar mata sering bengkak

Apabila ginjal tidak dapat menjalankan tugasnya dengan betul, itu bermakna protein albumin dapat keluar dari tisu. Pembengkakan kawasan di sekitar mata dapat menjadi petunjuk kebocoran protein yang harus disimpan di bahagian badan yang longgar, seperti kawasan mata.

4. Betis dan Kaki Bengkak

Gangguan buah pinggang nampaknya boleh mempengaruhi kawasan kaki. Ini dapat dilihat dari pembengkakan betis dan kaki, termasuk pergelangan kaki, kerana penumpukan natrium.

5. Mudah Letih dan Sukar Fokus

Ini adalah tanda penumpukan toksin dan darah yang tidak jelas di dalam badan. Akibatnya, seseorang mudah merasa lemah, letih, sakit, dan sukar untuk fokus. Gejala awal gangguan buah pinggang yang satu ini benar-benar dapat membuat aktiviti penghidapnya terganggu.

6. Kesukaran Tidur

Apabila buah pinggang tidak dapat menyaring toksin dengan betul, toksin akan tinggal di dalam darah dan tidak diekskresikan dalam air kencing. Kesannya, penghidap akan sukar tidur. Kerana gejala awal gangguan buah pinggang ini, penderita mungkin tidak mendapat waktu tidur yang diperlukan oleh tubuh mereka.

Baca juga: Bolehkah Penyakit Ginjal Polikistik Diwarisi?

7. Kulit Kering

Kerana peranan penting buah pinggang, mereka dapat menyingkirkan toksin dan lebihan cecair di dalam badan. Malah, buah pinggang juga berfungsi menghasilkan sel darah merah dan memastikan pengambilan mineral dalam dos yang betul dalam darah. Kulit kering dan gatal boleh menjadi tanda bahawa terdapat sedikit mineral dalam darah. Ini juga merupakan tanda gangguan pada buah pinggang anda, anda tahu.

8. Otot Rasa Kaku dan Kekejangan

Fungsi ginjal yang tidak optimum boleh menyebabkan gejala penyakit buah pinggang yang lebih jauh, iaitu kekejangan otot dan kekejangan. Ini berlaku kerana ketidakseimbangan elektrolit, seperti rendah kalsium atau fosforus dalam badan.

Itu adalah beberapa gejala awal gangguan buah pinggang yang perlu anda perhatikan, bukannya hanya memberi tumpuan kepada gejala sakit belakang. Gangguan buah pinggang yang lebih awal dikesan, rawatan yang lebih optimum dapat dilakukan. Untuk itu, jangan sekali-kali memandang rendah gejala yang berlaku di dalam badan, dan berbincanglah dengan doktor anda di , bila-bila masa dan di mana sahaja. Doktor anda akan memberi anda diagnosis, nasihat, atau menetapkan ubat dan vitamin yang mungkin anda perlukan. Sekiranya anda mendapat preskripsi, anda boleh membeli ubat tersebut melalui aplikasi anda juga tahu.

Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda Anda Mungkin Menghidap Penyakit Ginjal.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Kegagalan Ginjal.
Pilihan Hidup. Diakses pada tahun 2020. Pilihan Penyakit Ginjal.