Mengapa Saya Berpeluh Banyak?

, Jakarta - Berpeluh adalah hal biasa dan merupakan cara tubuh menjaga suhu badan dan membuang toksin dan sisa metabolik. Namun, pernahkah anda berkeringat dengan banyak ketika anda merasa gementar tentang peperiksaan, temu duga kerja atau pada kesempatan mendebarkan yang lain? Sekiranya demikian, anda mungkin menghidap hiperhidrosis.

Apa itu hiperhidrosis? Hyperhidrosis adalah gangguan yang menyebabkan berpeluh berlebihan tanpa dipicu oleh suhu persekitaran yang panas atau aktiviti fizikal yang berat. Gangguan ini pada dasarnya tidak membahayakan kesihatan, tetapi menyebabkan kesan psikologi dan sosial. Penderita biasanya akan merasa malu dan canggung ketika berada di sekitar orang lain. Hyperhidrosis lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

(Baca juga: 5 Sebab Mengapa Orang Berpeluh Dengan Mudah)

Terdapat dua penyebab utama hiperhidrosis. Ini adalah hiperhidrosis primer dan hiperhidrosis sekunder. Hiperhidrosis primer umumnya disebabkan oleh peningkatan saraf simpatik. Manakala hiperhidrosis sekunder disebabkan oleh keadaan atau penyakit lain. Hyperhidrosis juga dibahagikan kepada tiga berdasarkan pencetus:

  • Hyperhidrosis dipicu oleh emosi, seperti ketakutan dan kegelisahan. Umumnya menyerang ketiak, telapak tangan, dan telapak kaki.
  • Hiperhidrosis setempat, disebabkan oleh kerosakan pada saraf simpatik yang disebabkan oleh trauma atau kongenital.
  • Hiperhidrosis umum, disebabkan oleh gangguan sistem saraf autonomi atau adanya penyakit lain seperti diabetes insipidus, menopaus, serangan jantung, parkinsonisme, dan kesan ubat-ubatan.

Hyperhidrosis dapat dikenali dengan jumlah peluh yang dihasilkan seseorang tanpa dipicu oleh aktiviti fizikal yang berat atau suhu yang panas. Mereka yang menghidap hiperhidrosis juga dapat dikenali dengan gejala berikut:

  • Elakkan sentuhan fizikal seperti berjabat tangan kerana tangannya berpeluh.
  • Jarang mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal seperti sukan atau menari, kerana boleh menjadikan keadaan lebih buruk
  • Kesukaran melakukan kerja kerana berpeluh berlebihan. Contohnya menaip dengan papan kekunci komputer kerana peluh di telapak tangan menjadikannya licin.
  • Kesukaran melakukan aktiviti harian seperti memandu
  • Banyak masa yang dihabiskan untuk menangani keadaan ini, seperti kerap mandi dan menukar pakaian.
  • Rasa janggal dan malu sehingga menarik diri dari kalangan sosial.

Hyperhidrosis bukanlah penyakit yang membahayakan kesihatan. Tetapi kesan sosial dan psikologi yang ditimbulkannya membuatkan penderita merasa malu dan menarik diri dari persekitaran sosial. Sekiranya anda menghidap hiperhidrosis, anda boleh meminta doktor kegemaran anda di aplikasi untuk menolong anda menghadapinya.

(Baca juga: Atasi Peluh Berlebihan di Ketiak Dengan Cara Ini!)

Anda boleh menghubungi doktor perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual. Di samping itu, dalam aplikasi , anda juga boleh membeli ubat dan vitamin dan memeriksa makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal. Ayuh ... muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.