7 Risiko Yang Boleh Disebabkan oleh Terapi Hyperbaric

, Jakarta - Rawatan terapi oksigen hiperbarik dilakukan dengan memberikan 100 persen oksigen pada tekanan di atas tekanan udara normal (2-2,5 kali tekanan udara normal). Terdapat dua jenis bilik untuk melakukan terapi oksigen hiperbarik, iaitu bilik yang hanya dapat dihuni oleh satu pesakit dan bilik yang dapat dihuni oleh beberapa pasien. Terapi oksigen hiperbarik menggunakan darah untuk menyampaikan kepekatan oksigen yang tinggi ke tisu badan. Tempoh terapi biasanya 90 hingga 120 minit.

Anda perlu tahu, sebelum menjalani terapi oksigen hiperbarik, anda akan diminta untuk berhenti menggunakan produk kosmetik atau produk penjagaan diri dengan bahan mudah terbakar. Produk ini biasanya menggunakan hidrokarbon sebagai komposisi utama, yang berisiko terbakar kerana bertindak balas dengan oksigen. Selain itu, untuk mengelakkan risiko kebakaran, petugas akan meminta Anda untuk tidak membawa benda yang dapat memicu kebakaran, seperti pemetik api atau bateri.

Baca juga : 4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Terapi Pertuturan

Rawatan ini tidak dapat dilakukan jika anda menderita penyakit baru-baru ini, minum ubat tertentu, mengalami gangguan sel darah merah, demam tinggi, kehamilan, sawan, dan beberapa keadaan lain. Terapi oksigen hiperbarik adalah kaedah yang cukup selamat dan jarang menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi.

Walaupun terdapat faedahnya, terapi hiperbarik juga mempunyai risiko. Salah satu risiko yang boleh berlaku adalah barotrauma (kecederaan akibat tekanan tinggi) yang menyebabkan masalah pada telinga, sinus, gigi, dan paru-paru. Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku ialah keracunan oksigen dan perubahan penglihatan.

Baca juga : Punca Sakit Lutut dan Cara Mengubatnya

Berikut adalah risiko yang mungkin timbul akibat terapi oksigen hiperbarik:

  1. Merasakan ketidakselesaan atau kesakitan semasa prosedur terapi oksigen hiperbarik.
  2. Rabun jauh sementara setelah terapi oksigen hiperbarik.
  3. Kejang kerana penumpukan oksigen di otak.
  4. Kecederaan pada telinga.
  5. Kecederaan pada paru-paru.
  6. Kebakaran atau letupan di ruang hiperbarik, terutamanya jika pesakit menggunakan atau membawa bahan atau produk yang mudah terbakar.

Oksigen tulen dari terapi hiperbarik juga sebenarnya dapat menyebabkan kebakaran jika ada percikan api atau api yang membakar sumber bahan bakar. Ketika anda memasuki bilik terapi hiperbarik, pelbagai objek seperti pemetik api atau alat elektronik bertenaga bateri tidak dapat dibawa masuk. Selain itu, untuk membatasi sumber bahan bakar, anda juga harus menghindari semua produk penjagaan kulit yang berasaskan minyak dan berpotensi menyebabkan kebakaran. Jangan lupa untuk meminta ahli terapi arahan khusus sebelum sesi terapi oksigen hiperbarik bermula.

Baca juga : Perkara yang Perlu Tahu mengenai Terapi Pekerjaan

Untuk mendapatkan hasil yang berkesan, anda perlu melakukan beberapa sesi terapi. Ini bergantung pada gangguan yang akan dirawat. Semakin kronik gangguan ini, semakin banyak sesi terapi yang anda perlukan.

Jangan lupa untuk membincangkan rancangan rawatan dengan doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.