Inilah Cara Mengoptimumkan Pertumbuhan dan Perkembangan Anak pada Zaman Keemasan

Jakarta - Pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi perhatian utama ibu bapa. Pertumbuhan dan perkembangan anak-anak juga perlu dipantau oleh ibu bapa agar berjalan mengikut tahap usia mereka dan anak-anak dilindungi dari gangguan yang mungkin berlaku.

Baca juga: Apakah Tahap Ideal Perkembangan Anak?

Pertumbuhan dan perkembangan anak-anak berjalan pesat pada masa keemasan mereka pada usia 0-3 tahun. Secara amnya, pada peringkat usia ini, kanak-kanak melakukan proses membentuk diri mereka secara fizikal dan emosi. Sudah tentu peranan ibu bapa diperlukan untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan berjalan lancar.

Pada masa keemasan, perkembangan otak anak juga berkembang dan berkembang lebih cepat daripada masa-masa lain dalam hidupnya. Oleh itu, tidak ada salahnya ibu bapa secara rutin memberikan rangsangan positif kepada anak-anak mereka.

Baca juga: Ini adalah Corak Keibubapaan yang Sihat untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Tidak hanya memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan anak-anak, ada juga faktor lain yang perlu dipertimbangkan oleh ibu bapa untuk mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak sesuai dengan usia mereka. Ibu harus mengetahui cara-cara yang dapat membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dalam masa keemasan mereka, seperti:

  • Persekitaran Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Persekitaran kanak-kanak mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Persekitaran yang baik pastinya menjadikan anak-anak mempunyai hubungan positif dengan orang di sekelilingnya. Hubungan positif menjadi pengalaman anak untuk menjalani proses pertumbuhan dan perkembangan pada zaman kegemilangannya. Keadaan persekitaran anak membentuk masa depan anak. Walau bagaimanapun, hubungan positif dengan ibu bapa dan keluarga adalah perkara utama yang perlu dilakukan untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan anak-anak berjalan dengan baik.

  • Selamat Menyeronokkan Permainan

Pada awal pertumbuhan mereka, pembelajaran yang diberikan kepada anak-anak harus dilakukan sesuai dengan usia mereka sehingga anak-anak dapat menerima maklumat dengan baik. Salah satu cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa adalah belajar sambil bermain. Perkara yang menggembirakan lebih mudah diterima oleh anak-anak, jadi beri kanak-kanak permainan yang menyeronokkan yang memberi mereka peluang untuk meneroka, menyelesaikan masalah, dan belajar dari keadaan yang mereka hadapi. Apabila anak menghadapi kesulitan, jangan ragu untuk menolong dan menyokong anak. Namun, jangan lupa membiarkan anak anda mencari jalan sendiri untuk menyelesaikan masalah tersebut.

  • Luangkan Masa Bersama Anak

Ibu bapa harus meluangkan masa untuk berinteraksi dengan anak-anak mereka. Interaksi yang baik membantu kanak-kanak meningkatkan kemahiran sosial, berkomunikasi, dan menyelesaikan masalah. Dengan meluangkan masa dengan anak-anak mereka, ibu bapa juga menjadi lebih dekat dengan anak-anak mereka. Dengan cara itu, ibu bapa dengan mudah menemui perubahan atau gejala masalah kesihatan pada anak-anak. Sekiranya anak mempunyai masalah kesihatan, ibu bapa tidak boleh panik. Tenang dan gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai gejala yang dialami oleh anak.

Baca juga: Faedah Membaca Buku untuk Perkembangan Anak

  • Memenuhi Keperluan Pemakanan

Pemenuhan keperluan pemakanan pada kanak-kanak mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Tidak ada salahnya memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan sejak anak mula memakan makanan pelengkap. Setiap kanak-kanak diberi makanan pejal dari usia 6 bulan dengan tekstur makanan lembut. Anda jangan lupa menyediakan makanan yang menyokong keperluan vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh anak-anak semasa pertumbuhan dan perkembangannya. Jangan lupa memenuhi keperluan protein dalam badan anak untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan fizikal anak-anak. Kalsium juga mempunyai peranan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak untuk pembentukan tulang pada kanak-kanak hingga orang dewasa.

Rujukan:
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2019. Perkembangan Kanak-kanak: Lima Tahun Pertama
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses 2019. Asas Perkembangan Kanak-kanak