Perkara-perkara yang perlu disiapkan oleh Ibu, Tahukah Anda?

, Jakarta - Bagi wanita yang sudah berkahwin, sudah tentu anda perlu mempersiapkan diri untuk menjadi ibu yang bakal bergelar ibu. Bukan hanya persediaan mental dan fizikal. Terutama mengenai pengambilan nutrien yang mesti benar-benar diambil kira. Salah satu persiapan untuk bakal ibu adalah memakan makanan yang mengandungi nutrien penting agar proses kehamilan dapat berjalan dengan baik dan janin tumbuh dengan sihat. Berikut adalah pengambilan pemakanan yang perlu dipertimbangkan:

1.Asid folik

Asid folik sangat diperlukan oleh ibu hamil untuk membantu pembentukan sistem saraf pusat dan darah pada bayi. Asid folik juga memudahkan proses persenyawaan telur.

2.Protein

Makanan yang mengandungi protein kemudian dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan janin sehingga selalu sihat.

3.Besi

Zat besi sangat berpengaruh pada siklus ovulasi calon ibu. Keperluan zat besi yang mencukupi supaya kitaran ovulasi tetap dan dapat memudahkan proses persenyawaan. Selain itu, zat besi juga dapat mencegah anemia.

4.Zink

Seperti zat besi, zink tidak kurang pentingnya untuk calon ibu. Zink dapat membantu menghasilkan bahan genetik pada janin.

Sebagai tambahan kepada pengambilan pemakanan yang mesti dipertimbangkan, anda juga perlu menyediakan beberapa perkara sebagai ibu-ibu, seperti:

1.Bersedia Secara Mental Dan Fizikal

Sebagai sebahagian daripada persiapan ibu-ibu, persiapan fizikal dan mental sangat diperlukan. Persiapan mental sangat diperlukan kerana akan terjadi perubahan pada tubuh semasa hamil kerana janin di dalam kandungan. Sekiranya tidak ada kesediaan mental, ia boleh menyebabkan tekanan kepada ibu hamil sehingga akan mempengaruhi perkembangan janin.

2.Meningkatkan Pengetahuan

Apa yang harus disediakan untuk calon ibu adalah memperkayakan pengetahuan mengenai kehamilan yang berkaitan dengan perancangan, penjagaan semasa kehamilan, sebelum melahirkan, jawatan melahirkan anak dan juga penjagaan bayi dari pelbagai sumber yang dipercayai.

3.Lakukan Pemeriksaan Kehamilan Berkala

Ini adalah salah satu siri persediaan untuk bakal ibu. Pemeriksaan kehamilan adalah sebahagian daripada Penjagaan Antenatal (ANC) yang akan mencegah masalah yang berlaku semasa kehamilan dan mengurangkan risiko kehilangan nyawa pada wanita hamil. Waktu lawatan untuk pemeriksaan kehamilan akan berbeza mengikut usia kehamilan. Semakin tua usia kehamilan anda, semakin kerap anda menjalani ujian kehamilan.

4.Ubah Gaya Hidup

Perkara pertama yang perlu disedari ialah terdapat gaya hidup yang akan berubah. Kesibukan dan kejutan baru pasti akan datang. Ini bermaksud, jika hari-hari anda biasanya dipenuhi dengan pekerjaan rutin atau bersosial, anda mungkin tidak dapat melakukan semuanya. Sekiranya anda adalah tipe orang yang terbiasa tidur lebih awal dan bangun pagi, sekarang bersiaplah untuk keluar dari kebiasaan. Contoh lain ialah jika anda tidak memperhatikan diet anda sebelumnya, ingatlah bahawa sekarang makanan yang anda makan akan diserap dan menjadi bekalan untuk bayi anda.

5.Keutamaan Baru

Bayi anda akan sentiasa menjadi keutamaan anda. Tanggungjawab menanti bersama dengan keperluan bayi yang akan sentiasa bergantung kepada anda. Ia bukan perkara yang menakutkan. Menonton kanak-kanak tumbuh dan berkembang adalah perkara yang paling bermakna. Itu tidak bermaksud anda harus berhenti memperhatikan perkara lain.

Bincangkan persiapan ibu mengandung kepada doktor. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk mendapatkan cadangan yang bakal disiapkan oleh bakal ibu. Pediatrik di boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Di samping itu, keperluan vitamin yang diperlukan juga dapat dibeli melalui dan akan dihantar ke destinasi. Ayuh, muat turundi App Store dan Google Play.

BACA JUGA: Ketahui 4 Posisi Tidur untuk Wanita Hamil