Jangan Tolak Pertama, Inilah Manfaat Jengkol Untuk Kesihatan

, Jakarta - Jengkol adalah salah satu makanan yang selalu menjadi polemik, kerana bau yang dihasilkannya. Tidak sedikit orang yang sangat menyukai makanan ini, tetapi tidak sedikit orang yang tidak menyukainya. Walaupun begitu, makanan ini dapat diolah menjadi makanan yang enak, mempunyai rasa yang istimewa, dan juga membangkitkan selera seseorang yang menyukainya.

Jengkol ( archidendron pauciflorum ) adalah sejenis kekacang yang umumnya tumbuh di Asia Tenggara. Di Myanmar, makanan yang satu ini biasanya diproses dengan memanggang, kemudian dimakan bersama ikan dan nasi. Sebenarnya, jengkol yang dimasak dengan betul tidak akan berbau selepas itu.

Walaupun menggoda, yang terbaik adalah menjauhi Jengkol ketika berpuasa

Kebaikan Jengkol untuk Kesihatan

Walaupun kebanyakan orang tidak menyukai jengkol kerana bau yang dihasilkannya, ternyata jengkol memang dapat memberikan manfaat kesihatan. Beberapa manfaat kesihatan jengkol yang akan diperoleh oleh seseorang yang memakainya adalah:

  1. Mencegah Anemia

Salah satu manfaat jengkol untuk kesihatan adalah mencegah anemia. Jengkol kaya dengan zat besi yang berperanan penting dalam mencegah dan mengatasi kekurangan pengeluaran sel darah merah di dalam badan. Sekiranya badan seseorang kekurangan zat besi, pengeluaran sel darah akan berkurang. Dengan cara itu, bekalan oksigen dan nutrien ke badan juga akan berkurang. Oleh itu, pengambilan jengkol dapat membantu memulihkan tubuh dari serangan anemia.

Kenali 3 Tanda dan Gejala Keracunan Jengkol

  1. Menguatkan Tulang dan Gigi

Manfaat kesihatan jengkol yang lain ialah ia dapat menguatkan tulang dan gigi. Selain kandungan zat besi dan protein, jengkol juga kaya dengan kalsium dan fosfor. Bahan-bahan inilah yang diperlukan oleh tubuh untuk menjadikan tulang dan gigi lebih kuat dan mencegah tulang menjadi rapuh. Jadi, seseorang yang sering memakan jengkol, tulangnya cenderung lebih kuat.

Ikuti 6 Cara Ini & Selamat Tinggal Nafas

  1. Membasmi Radikal Bebas

Membasmi radikal bebas juga boleh menjadi salah satu manfaat jengkol untuk kesihatan. Jengkol mengandungi banyak vitamin, iaitu vitamin A, B1, B2, dan C. Kandungan vitamin A dan C dalam jengkol bertindak sebagai antioksidan. Bahan ini berkesan dalam membasmi radikal bebas yang boleh menyebabkan barah.

  1. Mencegah Diabetes

Salah satu kelebihan jengkol untuk kesihatan yang sangat unggul adalah dapat mencegah diabetes. Ini kerana kandungan jengkol yang tidak terdapat pada makanan lain, iaitu asam jengkolat. Bahan ini dapat membentuk kristal yang tidak larut dalam air. Oleh itu, jengkol tidak digalakkan untuk seseorang yang mengalami gangguan buah pinggang.

  1. Mengatasi Sembelit

Manfaat kesihatan jengkol yang lain adalah mengatasi sembelit, terutama bagi wanita hamil. Wanita hamil sering mengalami sembelit. Masalah ini dapat diatasi dengan memakan jengkol. Kandungan serat di jengkol dapat mengatasi sembelit yang berlaku pada seseorang. Walaupun begitu, terus minum jengkol dalam jumlah yang mencukupi.

  1. Mengawal Tahap Gula Darah

Selain sembelit, manfaat jengkol untuk kesihatan seseorang yang memakannya adalah mengawal kadar gula dalam darah. Oleh itu, jengkol selamat untuk dimakan oleh penderita diabetes, kerana kandungan gula di jengkol mudah dipecah. Gula yang terkandung dalam jengkol juga dapat diubah menjadi energi, sehingga dapat meningkatkan stamina bagi mereka yang mengkonsumsinya.

Itulah beberapa kebaikan jengkol untuk kesihatan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai faedah jengkol, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Anda juga boleh membeli ubat di aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!