Mitos Tentang Bentuk Perut Ibu Semasa Kehamilan

Jakarta - Terdapat banyak mitos mengenai kehamilan yang beredar di masyarakat, salah satunya ialah bentuk perut semasa kehamilan boleh menjadi penanda jantina bayi yang akan dilahirkan. Dia berkata, jika bentuk perut ke depan atau menonjol menunjukkan bayi itu lelaki. Sementara itu, jika bentuk perut rendah atau lebar, ini menunjukkan bahawa bayi adalah seorang gadis. Tetapi, adakah andaian ini betul?

Sebenarnya, anggapan ini tidak benar. Kerana sebenarnya, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi bentuk perut ibu semasa kehamilan, seperti tinggi badan, keanjalan otot perut, isipadu cairan ketuban, kedudukan janin, usia kehamilan, hingga faktor genetik. Jadi, anggapan bahawa bentuk perut ibu semasa mengandung menunjukkan jantina bayi hanyalah mitos. Berikut adalah beberapa faktor yang mempengaruhi bentuk perut ibu semasa mengandung. Dengar, ayuh!

Baca juga: 4 Mitos Kehamilan dari Seluruh Dunia, Adakah Itu Benar?

  1. Ketinggian

Ketinggian sebenarnya boleh mempengaruhi bentuk perut ibu semasa mengandung. Ibu dengan badan tinggi dan pinggang lebar cenderung mempunyai perut yang lebar dan kelihatan kecil, kerana janin mempunyai lebih banyak ruang untuk bergerak bebas ke samping. Sementara itu, ibu yang mempunyai ruang pinggang yang terhad akan mempunyai perut yang lebih besar ke luar.

  1. Keanjalan Otot Perut

Ini adalah salah satu faktor yang mempengaruhi bentuk perut semasa kehamilan. Keanjalan otot perut ibu biasanya bergantung pada berapa kali dia hamil. Sekiranya ini adalah saat pertama kehamilan, secara amnya bentuk perut akan kelihatan membulat kerana otot perut masih kencang. Tetapi jika ini adalah yang kedua, ketiga, dan seterusnya, keanjalan otot perut mula menurun sehingga bentuk perut akan menurun berbanding kehamilan sebelumnya.

Baca juga: Inilah Perubahan Otot Selepas Bersalin

  1. Isipadu cecair amniotik

Ia juga mempengaruhi bentuk perut ibu. Semakin banyak isipadu ketuban, bentuk perut ibu akan kelihatan bulat dan besar. Sementara itu, semakin sedikit isipadu ketuban, bentuk perut ibu akan kelihatan lebih kecil.

  1. Zaman Gestational

Usia kehamilan juga boleh mempengaruhi bentuk perut ibu. Kerana, lebih banyak selepas kehamilan, kepala janin akan cenderung menuju ke saluran kelahiran, menjadikan perut ibu kelihatan lebih rendah.

  1. Kedudukan Janin

Kedudukan janin di dalam rahim juga mempengaruhi bentuk perut ibu semasa mengandung. Sekiranya punggung bayi berada di depan, maka lengan dan kaki bayi kurang kelihatan sehingga bentuk perut akan kelihatan bulat. Sementara itu, jika janin membelakangi ibu, maka bentuk perut cenderung bergelombang.

Lalu, bagaimana mengetahui jantina bayi dalam kandungan?

Untuk mengetahui jantina bayi, ibu disarankan melakukan ultrasound. Seks bayi mula dilihat sejak 14 minggu kehamilan. Dengan melakukan ultrasound, ibu dapat meramalkan jantina bayi dan mengetahui keadaan fizikal bayi dalam kandungan dengan lebih tepat. Di samping itu, terdapat juga ujian DNA pranatal bebas sel yang boleh dilakukan oleh ibu dari minggu ke-10 kehamilan hingga hari-hari kelahiran. Ini bukan ujian seks, melainkan pemeriksaan sel janin untuk kelainan kromosom.

Baca juga: Bolehkah Jantina Janin Dikenali Tanpa Ultrasound?

Jadi, jangan meneka dengan cara yang tidak pasti, tetapi periksa kandungannya dengan pakar untuk mengetahui keadaan anak kecil anda. Sekiranya ibu mengalami aduan kehamilan, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah Anda Mengatakan Anda Mempunyai Bayi lelaki dengan Bentuk atau Ukuran Perut Anda?

Dikemas kini pada 26 September 2019.