Inilah Prosedur Kelopak Mata untuk Mencantikkan Diri Anda

Jakarta - Sejak zaman Cleopatra, banyak wanita telah menggunakan pelbagai cara untuk tetap cantik dan awet muda. Melalui liku-liku ramuan, kosmetik, cara menguruskan badan. Namun, sekarang prosedur atau rawatan wajah agar kelihatan menawan bukan hanya itu. Kini terdapat pelbagai cara yang lebih berkesan dan cukup "instan", salah satunya adalah melalui prosedur pembedahan.

Pernahkah anda mendengar prosedur blepharoplasty? Bahasa awam adalah pembedahan kelopak mata. Prosedur pembedahan ini digunakan untuk menghilangkan kulit atau mengurangkan lemak pada kelopak mata. Boleh dikatakan, pembedahan kelopak mata bertujuan untuk meningkatkan penampilan atau estetika. Melalui operasi ini, dapat menjadikan seseorang kelihatan lebih muda.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes pembedahan plastik kelopak mata juga bertujuan untuk memperbaiki penglihatan atau keadaan perubatan lain. Jadi, adakah anda ingin tahu mengenai prosedur pembedahan kelopak mata? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ketahui Kaedah Pemotongan untuk Kecantikan Muka

Boleh dilakukan pembedahan atau laser

Prosedur pembedahan kelopak mata dimulakan dengan pemberian anestetik tempatan atau anestesia di sekitar kawasan mata. Dalam beberapa kes, doktor boleh memberi pesakit anestesia umum.

Seterusnya, pakar bedah akan membuat sayatan mengikuti garis bulu mata untuk menjadikan mata kelihatan lebih besar. Nah, melalui sayatan ini doktor memotong dan menghilangkan sebahagian kulit, otot, atau lemak pada kelopak mata. Akibatnya, mata akan kelihatan lebih besar dan ada lipatan.

Setelah proses penyingkiran dan pemotongan selesai, sayatan dilekatkan bersama dengan jahitan pembedahan. Biasanya jahitan ini akan bertahan selama tiga hingga tujuh hari.

Lalu, bagaimana jika seseorang ingin menghilangkan kulit yang kendur pada kelopak mata bawah atau kantung mata? Di sini pakar bedah akan membuat sayatan yang tidak dapat dilihat di dalam kelopak mata bawah.

Tahap seterusnya, doktor akan menyamarkan garis halus pada kelopak mata dengan laser CO2 dan laser erbium. Jadi berapa lama prosedur pembedahan kelopak mata ini berlangsung? Sekiranya kelopak mata atas dan bawah dioperasikan, operasi akan memakan masa lebih kurang dua jam.

Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai prosedur atau nasihat perubatan mengenai pembedahan kelopak mata melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja.

Dari Kulit Kendur hingga Kelopak Berkulai

Seperti yang dijelaskan di atas, pembedahan kelopak mata bukan sekadar soal estetika. Lalu, keadaan apa yang dapat dirawat melalui pembedahan plastik kelopak mata?

Nah, berikut adalah beberapa syarat yang sesuai Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika:

  • Kulit kelopak mata kendur atau kulit yang kendur dan membuat lipatan.
  • Mengganggu kontur semula jadi kelopak mata atas, kadang-kadang merosakkan penglihatan.
  • Kawasan berlemak yang kelihatan seperti bengkak pada kelopak mata.
  • Beg mata di bawah mata.
  • Kulit berlebihan dan kedutan halus pada kelopak mata bawah.
  • Kelopak mata bawah terkulai menunjukkan bahagian putih di bawah iris.

Baca juga: Dari Mata ke Bibir, Trend Sulaman untuk Kecantikan Hari Ini

Perkara yang perlu digarisbawahi, tidak semua orang boleh atau disyorkan untuk melakukan pembedahan plastik kelopak mata. Masih dalam penjelasan Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika, Berikut adalah calon yang baik untuk pembedahan kelopak mata:

  • Orang yang sihat tanpa keadaan perubatan yang boleh mengganggu penyembuhan.
  • Bukan perokok.
  • Individu dengan pandangan positif dan matlamat yang realistik.
  • Individu tanpa keadaan mata yang serius.

Ingat, kelopak mata adalah bahagian wajah. Kemunculan kelopak mata yang terkulai juga mungkin disebabkan oleh kelonggaran kulit dahi dan alis. Dalam beberapa kes, meregangkan otot kelopak mata atas boleh menyebabkan kelopak mata terkulai.

Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut ptosis kelopak mata. Keadaan ini adalah kisah lain. Ptosis memerlukan rawatan pembedahan yang berbeza.

Rujukan:
Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika. Diakses pada tahun 2020. Prosedur Kosmetik. Pembedahan Kelopak Mata.
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Ptosis?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pembedahan Kelopak Mata.