Adakah Perlu Mengambil Makanan Tambahan Vitamin Semasa Berpuasa?

, Jakarta - Puasa adalah ibadah yang mesti dilakukan oleh setiap Muslim yang sudah cukup tua. Anda mesti menahan dahaga dan kelaparan dari matahari terbit hingga terbenam. Semasa berpuasa, anda akan merasa lemah kerana tidak mendapat makanan sepanjang hari. Namun, penting juga untuk terus berfungsi seperti biasa.

Walaupun begitu, ada kemungkinan anda akan kehilangan sahur. Apabila ini berlaku, pasti ada kekurangan nutrien dalam badan. Namun, persoalannya adalah seberapa penting seseorang mengambil suplemen vitamin ketika berpuasa agar tetap cergas? Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: Lebih kuat daripada Vitamin C dan E, Ini adalah Antioksidan Pilihan

Kepentingan Mengonsumsi Makanan Tambahan Vitamin Semasa Berpuasa

Memang benar bahawa jika seseorang yang berpuasa akan kurang pengambilan vitamin dan nutrien kerana jumlah kalori yang masuk. Walau bagaimanapun, banyak orang bingung sama ada cukup signifikan untuk mempengaruhi kesihatan ketika berpuasa. Di samping itu, betapa pentingnya peranan suplemen vitamin untuk mengisi kekurangan.

Untuk mengetahui betapa pentingnya pengambilan makanan tambahan vitamin semasa berpuasa, anda harus menyesuaikan diri dengan keperluan dan aktiviti yang dijalankan. Semua ini juga bergantung pada makanan yang dimakan pada waktu subuh dan iftar, sehingga dapat diketahui sama ada badan anda kekurangan nutrien.

Sebenarnya, anda lebih mengetahui keperluan pemakanan anda sendiri untuk aktiviti harian. Walau bagaimanapun, anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai berapa banyak nutrien yang mesti dipenuhi oleh badan anda. Sekiranya dirasakan bahawa pengambilan pada waktu subuh dan iftar dapat memenuhi keperluan vitamin tubuh, pengambilan suplemen vitamin tidak perlu.

Pastikan anda juga mengambil lebih banyak air ketika anda perlu mengambil makanan tambahan vitamin ketika berpuasa. Ini kerana sebilangan vitamin dapat membuat seseorang merasa mual ketika perut kosong, seperti vitamin B hingga zink. Sekiranya anda benar-benar perlu, cubalah memakannya pada waktu buka puasa sehingga ketika reaksi berlaku, perut tidak kosong.

Perkara lain yang perlu diketahui ialah pengambilan makanan tambahan vitamin ketika berpuasa dapat mengurangkan manfaat kesihatan berpuasa. Di samping itu, anda juga dapat mengurangkan kesan positif makanan tambahan yang sebenarnya. Oleh itu, adalah perlu untuk mempertimbangkan dengan serius untuk meminta pakar perubatan secara langsung mengenai perkara ini.

Baca juga: Siapa yang Memerlukan Makanan Tambahan? Inilah Kriteria

Vitamin memang merupakan salah satu pengambilan yang harus dipertimbangkan untuk tubuh yang sihat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara lain yang sama pentingnya untuk menjaga kesihatan badan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk kekal sihat ketika berpuasa:

  1. Penggunaan Makanan Kaya Nutrien

Satu perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan badan anda tanpa tambahan vitamin adalah selalu makan makanan kaya nutrien semasa sahur dan iftar. Kebiasaan yang baik ini dapat membuat sistem kekebalan tubuh anda terjaga, jadi anda tidak mudah diserang penyakit ketika berpuasa. Di samping itu, ini juga dapat menjadikan aktiviti anda tidak terganggu.

  1. Hanya Minum Air

Anda juga dapat memastikan badan anda masih mendapat cukup air semasa berpuasa. Seseorang yang kekurangan cecair akan mengalami dehidrasi, jadi boleh membahayakan tubuhnya. Anda benar-benar harus memastikan anda minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Selain cecair, anda boleh makan sebilangan buah.

Itulah perbincangan mengenai betapa pentingnya mengambil makanan tambahan vitamin ketika berpuasa. Penting untuk selalu mempertimbangkan yang baik dan yang buruk sebelum melakukan sesuatu. Dengan begitu, kesihatan tubuh anda benar-benar terjaga dan terlindung dari sebarang serangan penyakit.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai Vitamin A

Sekiranya anda masih keliru, doktor dari dapat menjawab segala kekeliruan. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan harian!

Rujukan:
Sel yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Mengambil Vitamin Semasa Berpuasa?
Sedang. Diperoleh pada tahun 2020. Perlukah Anda Menambah Semasa Berpuasa?