Mitos atau Fakta, Pengambilan Nanas Menyebabkan Keguguran

, Jakarta - Ketika hamil, ibu pasti akan mendengar banyak pendapat daripada rakan, ahli keluarga dan juga orang asing yang memaksudkannya. Walau bagaimanapun, maklumat yang anda terima dari orang lain tidak semestinya benar. Mungkin itu fakta, mungkin itu mitos. Nah, salah satu maklumat yang sering didengar oleh wanita hamil adalah menjauhkan diri dari makan nanas, kerana dikatakan boleh menyebabkan keguguran.

Sebelum anda benar-benar mengelakkan buah yang enak dan berkhasiat ini, mari kita ketahui fakta terlebih dahulu.

Baca juga: Agar tidak panik, ketahui 5 mitos kehamilan ini

Adakah Penggunaan Nanas Benar-benar Menyebabkan Keguguran?

Sekiranya anda hamil, anda pasti pernah mendengar bahawa nanas boleh menyebabkan keguguran jika dimakan pada awal kehamilan dan menyebabkan kelahiran pramatang jika dimakan pada usia kehamilan yang lanjut. Malangnya, maklumat ini hanyalah mitos. Melancarkan dari Garis kesihatan, t tidak ada bukti saintifik untuk menyokong bahawa nanas berbahaya semasa mengandung. Nanas mengandungi bromelain, enzim yang dapat memecah protein di dalam badan dan menyebabkan pendarahan yang tidak normal.

Walaupun bromelain terdapat di inti nanas, nanas sebenarnya mengandungi bromelain yang sangat sedikit. Jumlah bromelain dalam satu hidangan nanas tidak mungkin mempengaruhi kehamilan. Pada hakikatnya, jika buah ini dimakan dengan betul, ia tidak akan mengganggu kehamilan. Walaupun diminum dalam kuantiti yang banyak, ibu mungkin mengalami masalah pencernaan.

Baca juga: 8 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan

Asid dalam nanas boleh menyebabkan pedih ulu hati atau refluks. Untuk mengelakkan kesan sampingan ini, anda harus mengambil nanas secara sederhana. Bagi sesetengah orang, nanas juga boleh menyebabkan alahan. Alahan dicirikan oleh gatal, bengkak, ruam, hidung tersumbat atau berair. Reaksi alahan ini biasanya akan berlaku dalam beberapa minit selepas makan nanas. Sekiranya anda mengalami alahan selepas makan nanas, anda harus berhenti memakannya.

Berapa Banyak Nanas Selamat untuk Wanita Hamil?

Satu cawan nanas mengandungi hampir 100 peratus pengambilan vitamin C harian yang disyorkan untuk wanita hamil. Nanas juga merupakan sumber folat, zat besi, magnesium, mangan, tembaga dan vitamin B-6 yang baik. Semua nutrien ini penting untuk perkembangan bayi dan kesihatan ibu hamil secara keseluruhan.

Menurut kajian yang diterbitkan di pusat bayi Untuk mencetuskan kontraksi atau melembutkan serviks, wanita hamil harus makan lapan buah nanas. Oleh itu, selagi ibu tidak memakannya dengan banyak, maka nanas selamat untuk dimakan setiap hari.

Baca juga: Mitos Tentang Bentuk Perut Ibu Semasa Kehamilan

Sekiranya anda masih bimbang memakan buah ini semasa kehamilan, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kebimbangan yang anda alami dan minta lebih banyak maklumat mengenai makanan yang selamat untuk kehamilan. Untuk bertanya mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital, ibu boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Mengelakkan Nanas Semasa Kehamilan?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Adakah Nanas Baik atau Buruk untuk Kehamilan Awal?