4 Keadaan Kesihatan yang Memerlukan Penderma Plasma Darah

“Plasma darah adalah bahagian tubuh yang dapat disumbangkan kepada orang lain. Bahagian darah ini dapat membantu seseorang mengatasi beberapa keadaan kesihatan. Anda mesti mengetahui beberapa keadaan kesihatan yang boleh dirawat dengan kaedah rawatan ini. "

, Jakarta - Derma plasma darah baru-baru ini banyak diketahui oleh masyarakat kerana dipercayai salah satu kaedah yang dapat merawat COVID-19. Ini kerana plasma darah dapat membantu tubuh meningkatkan sistem imun sehingga jangkitan yang disebabkan oleh virus korona dapat diatasi.

Namun, apakah keadaan kesihatan sebenar yang memerlukan penderma plasma darah selain COVID-19? Lihat perbincangan berikut.

Baca juga: Terapi Plasma Darah Sedia Dilancarkan dalam Tiga Minggu

Penderma Plasma Darah Diperlukan dalam Keadaan Kesihatan Ini

Derma plasma darah adalah kaedah rawatan yang dapat memberikan banyak manfaat dan biasanya digunakan pada zaman moden. Kaedah ini dapat merawat beberapa keadaan, seperti masalah sistem imun, pendarahan, masalah pernafasan, dan penyembuhan luka. Memerlukan jumlah plasma darah yang mencukupi agar kaedah ini dapat dijalankan.

Sebilangan besar proses untuk menderma plasma darah selamat, tetapi kesan sampingannya masih ada. Plasma adalah komponen darah. Jadi, untuk menderma, darah yang diambil dari badan akan diproses melalui mesin yang berguna untuk memisahkan dan mengumpulkan plasma. Komponen darah lain dikembalikan ke badan dan dicampurkan dengan garam untuk menggantikan plasma yang ditarik.

Lalu, bagaimana keadaan kesihatan yang memerlukan penderma plasma darah? Berikut adalah beberapa senarai:

1. Hemofilia A

Hemofilia A adalah salah satu keadaan yang boleh dirawat dengan menggunakan penderma plasma darah. Gangguan ini berlaku akibat gangguan pendarahan keturunan yang disebabkan oleh kekurangan faktor pembekuan VIII.

Seseorang yang mempunyai keadaan ini boleh mengalami pendarahan pada sendi dan komplikasi lain. Dengan rawatan, penghidapnya dapat menjalani kehidupan yang normal.

Baca juga: Terapi Plasma Darah untuk Mengatasi Virus Corona

2. Penyakit Von Willebrand

Plasma darah yang disumbangkan juga dapat digunakan untuk membuat penyakit Von Willebrand menjadi lebih baik. Penyakit yang diwarisi ini dapat memudahkan penderita untuk berdarah.

Sekiranya gangguan ini tidak diatasi, beberapa komplikasi dapat terjadi, seperti sakit dan bengkak dan anemia. Dengan rawatan plasma darah, penghidapnya dapat menjalani kehidupan normal.

Untuk memastikan anda menghidap penyakit ini atau tidak, diperlukan pemeriksaan fizikal. Anda boleh membuat pesanan untuk pemeriksaan ini di beberapa hospital yang telah bekerjasama . Tempahan boleh dibuat oleh muat turun permohonan dalam telefon pintar dalam tangan!

3. Penyakit Imunodefisiensi Utama

Penyakit imunodefisiensi primer adalah keadaan genetik yang dapat mencegah sistem imun seseorang berfungsi dengan baik. Keadaan ini boleh menyebabkan kerentanan tinggi terhadap jangkitan dan ketidakupayaan untuk melawan antibiotik biasa.

Oleh itu, penghidap PID perlu mendapatkan penderma plasma darah agar sistem imun mereka dapat berfungsi dengan normal dan hidup seperti kebanyakan orang.

Baca juga: Apa fungsi plasma darah untuk badan?

4. Polineuropati Demyelinasi Keradangan Kronik

Polyneuropathy Demyelining Inflammatory Chronic (CIDP) adalah gangguan autoimun yang boleh mempengaruhi sistem saraf periferal pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Penghidapnya boleh mengalami masalah dengan saraf di lengan dan kaki yang melemah dan menyebabkan lumpuh. Gangguan ini kadang-kadang disebut sindrom Guillain-Barre. Menderma plasma darah dapat menjadikan penghidapnya lebih baik.

Itulah beberapa keadaan kesihatan yang dapat membuat penderita menjadi lebih baik dengan menderma plasma darah. Untuk mendapatkan rawatan ini, perlu dilakukan pemeriksaan mendalam dari pakar perubatan agar rawatan yang paling berkesan dapat ditentukan. Oleh itu, pemeriksaan berkala mengenai keadaan badan diperlukan agar masalah yang berlaku dapat diatasi dengan segera.

Rujukan:
Sumbangan Plasma. Diakses pada tahun 2021. Siapa yang Memerlukan Terapi Plasma?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Sampingan Menderma Plasma.