Jaga kesihatan otak, ini adalah perbezaan antara radang otak dan abses otak

, Jakarta - Otak adalah organ terpenting dalam tubuh manusia, kerana mengendalikan semua fungsi tubuh, dari mengawal pergerakan, perasaan, sensasi, dan pemikiran tubuh. Otak membantu manusia menyelesaikan masalah dengan berfikir, kerana itu kesihatan otak harus dijaga kerana sedikit kerosakan boleh mengakibatkan perkara yang membawa maut.

Walaupun jarang terjadi, otak mempunyai risiko mengembangkan gangguan, seperti keradangan atau munculnya abses (nanah) di otak. Berikut ini membincangkan dua jenis gangguan otak:

Encephalitis

Encephalitis, juga dikenal sebagai radang otak, adalah radang pada kawasan otak. Sesiapa yang biasanya mengalami keadaan ini, kanak-kanak atau orang dewasa berpotensi mengalaminya, walaupun jumlahnya sangat jarang berlaku.

Perkembangan penyakit ini juga sukar untuk diramalkan. Seperti penyakit lain, diagnosis dan rawatan yang cepat dan berkesan adalah kunci dalam menangani keadaan ini.

Punca keradangan otak tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, jangkitan ini boleh timbul kerana sistem imun yang lemah. Jangkitan yang menyebabkan keradangan otak terbahagi kepada dua, jangkitan virus yang berasal dari dalam otak atau disebut ensefalitis primer, dan jangkitan yang berasal dari luar otak, atau ensefalitis sekunder.

Pada ensefalitis sekunder, virus ini disebabkan oleh penyakit lain tetapi virus itu bergerak ke otak dan menyebabkan gangguan. Sebilangan virus ini termasuk: herpes simplex (HSV) menyebabkan herpes, virus Varicella zoster (penyebab cacar air dan herpes zoster). virus Epstein-Barr (penyebab mononukleosis), dan beberapa virus lain yang menyebabkan campak (campak), gondok (gondok), atau campak Jerman (rubella).

Gejala yang muncul dalam kes keradangan otak termasuk sakit kepala, keletihan, demam, dan sakit. Keadaan yang semakin teruk menyebabkan gejala lain seperti kejang, perubahan keadaan mental, halusinasi, kelemahan otot, kelumpuhan muka atau kawasan tertentu, gangguan pertuturan, kerap pingsan, leher kaku, dan penglihatan kabur.

Baca juga: Bolehkah Abses Gigi Menyebabkan Keradangan Otak?

Abses Otak

Berbeza dengan radang otak, abses otak timbul akibat jangkitan bakteria yang akhirnya menyebabkan munculnya abses (nanah) di otak. Penyakit ini cukup mengancam nyawa dan mesti diubati secepat mungkin. Sesiapa sahaja boleh mengalaminya, tetapi risiko ini secara amnya meningkat pada orang yang mempunyai sejarah penyakit seperti HIV / AIDS, barah, jangkitan telinga tengah, sinusitis, penyakit jantung kongenital dan meningitis.

Apabila diserang penyakit ini, penghidap akan mengalami gejala seperti pening teruk, mual dan muntah, demam tinggi, menggigil, perubahan tingkah laku, seperti merasa gelisah atau tidak hadir, leher kaku, sawan, kesukaran bercakap, gangguan penglihatan dan kepekaan terhadap cahaya.

Keradangan otak dan abses otak adalah dua penyakit yang berbahaya. Mereka yang biasanya muncul setelah serangan penyakit, harus segera menyelesaikan rawatan penyakit yang menyerangnya. Di samping itu, anda mesti menjaga kebersihan diri dan menjaga gaya hidup sihat. Vaksinasi boleh menjadi langkah pencegahan agar virus tidak menjangkiti tubuh.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Abses pada Bahagian Tubuh

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit otak yang meradang, abses otak, atau masalah kesihatan lain, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!