6 Cara Mengatasi Kanak-kanak Yang Suka Menghidap Kudapan

, Jakarta - Dalam tempoh pertumbuhan, keperluan dan selera makan kanak-kanak sememangnya tinggi. Kanak-kanak suka makan ringan, sebenarnya tidak ada masalah, selagi kekerapannya tidak berlebihan. Kerana jika berlebihan, ada risiko kegemukan, hingga kegemukan.

Di satu pihak, makanan ringan atau makanan ringan memang boleh membantu menyumbang kepada pemakanan anak-anak. Sebaliknya, makanan ringan yang terlalu banyak dapat menjadikan anak-anak kurang selera makan ketika makan siang atau makan malam tiba. Walaupun si kecil anda tidak selalu makan tiga kali sehari, mereka masih boleh mengalami kegemukan jika mereka terlalu kerap mengunyah.

Dilaporkan dari Washington Post, Pediatrik dari Maryland Hospital, Amerika Syarikat, Daniel H. Feldman menjelaskan bahawa kebiasaan makan ketika tidak lapar adalah masalah besar yang berlaku pada kanak-kanak di Amerika. Kebiasaan ini adalah salah satu sebab tingginya kadar kegemukan kanak-kanak di Amerika.

Baca juga: Inilah Bahaya di sebalik Makanan Ringan untuk Kanak-kanak

Setelah memahami risikonya, tugas ibu seterusnya adalah mengatur corak makanan ringan anak. Untuk itu, pertimbangkan beberapa petua untuk berurusan dengan anak-anak yang suka mengunyah.

1. Introspek dan Beri Contoh

Bukan rahsia lagi bahawa anak-anak cenderung meniru tabiat ibu bapa mereka. Sebelum memarahi anak kecil anda kerana terlalu banyak makan makanan ringan, anda perlu memeriksa diri terlebih dahulu. Adakah anda dan keluarga lain juga suka makanan ringan? Sekiranya demikian, anda juga perlu meletakkan tabiat ini.

Sekiranya ibu masih suka mengemil, anak akan melihat kebiasaan ini sebagai sesuatu yang boleh dilakukan, kerana ibu juga melakukannya. Jadi, tidak kira seberapa kerap ibu menasihati dan melarangnya makanan ringan , si kecil anda akan terus bertanya. Oleh itu, perhatikan tabiat ibu dan keluarga di rumah.

2. Beri Kefahaman tentang Kudapan Berlebihan

Selain memberi contoh, ibu juga perlu memberi pemahaman tentang bahaya dan risiko makan berlebihan pada anak. Terutama jika makanan ringan kegemaran kanak-kanak itu adalah makanan yang tidak sihat, misalnya goreng dalam minyak masak, tidak dicuci, atau makanan segera yang tinggi kolesterol.

Ibu perlu mengajar anak-anak mereka untuk menyusun makanan berdasarkan pemakanan mereka, dan mendidik anak-anak mereka tentang kandungan makanan ringan kegemaran mereka. Diharapkan bahawa lebih lama masa yang diperlukan, si kecil akan lebih peka dan dapat mematikan tabiat mengunyahnya.

3. Buat Makanan ringan yang Sihat

Sajikan juga pilihan makanan ringan alternatif yang lebih sihat tetapi tidak kurang enak dan menarik. Atas sebab ini, ibu perlu lebih kreatif dalam mengubah jenis dan penampilan makanan ringan si kecil. Ini kerana anak kecil cenderung cepat bosan, dan lebih tertarik dengan makanan yang menarik secara visual. Selain itu, bawalah makanan ringan yang sihat ini untuk si kecil agar dia tidak mengemis secara rawak di sekolah.

Baca juga: Petua Mengatasi Anak Yang Lebih Menyukai Makanan Ringan Daripada Makan di Rumah

4. Hadkan Wang Poket

Cara seterusnya untuk berurusan dengan anak-anak yang suka mengunyah adalah dengan mengehadkan wang saku mereka. Sekiranya ibu terbiasa memberikan wang saku yang besar, mulailah mendapat keuntungan dari pengiraan semula keperluan makanan dan makanan ringan harian si kecil. Jangan lupa, beri anak anda pemahaman tentang mengapa ibu mengurangkan wang sakunya.

5. Tetapkan Waktu Makan dan Snek

Cara berkesan seterusnya untuk mengurangkan kanak-kanak yang makan berlebihan adalah berdisiplin dalam menguruskan waktu makan dan mengunyah anak-anak. Elakkan memberi masa makanan ringan sebelum makan tengah hari atau makan malam. Sekiranya si kecil merengek makanan ringan sebelum waktu yang ditentukan, minta dia menunggu sehingga tiba masanya. Dengan ini, ibu juga dapat melatih disiplin anak-anak.

6. Makan Sebelum Keluar

Sebelum pergi ke pusat membeli-belah, taman, rumah saudara, atau bermain dengan rakan, selalu mengajak anak anda makan sehingga mereka kenyang. Terutama jika waktu bermain dekat dengan waktu makan tengah hari. Oleh itu, sediakan dan ajak si kecil anda makan. Kerana ketika kenyang, si kecil anda kurang cenderung untuk mengemil.

Baca juga: Kalori Makanan Ringan Kegemaran Rakyat Indonesia yang Sangat Buruk

Sekiranya anak sering makan dengan cuai, akan ada risiko anak mengalami sakit perut atau batuk kerana bahan makanan yang tidak sihat. Sekiranya si kecil anda sakit, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , ibu boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!