Adakah benar kekejangan kaki adalah gejala penyakit jantung?

, Jakarta - Menghindari penyakit jantung bukan sekadar menurunkan kolesterol dan membatasi pengambilan makanan tertentu. Selain daripada dua perkara ini, yang harus anda lakukan ialah bersenam, menjalani diet yang sihat, dan memeriksa sejarah keluarga anda.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung?

Penyakit Jantung, Keadaan Ketika Jantung Mempunyai Gangguan

Jantung adalah organ yang terdiri daripada otot dan mempunyai empat ruang. Kedua-dua bilik atas disebut beranda kanan dan kiri. Manakala dua bilik bawah disebut ruang kanan dan kiri. Dari setiap ruang kanan dan kiri, ada dinding pemisah yang disebut septum. Septum bertindak sebagai penghalang untuk mencegah pencampuran darah kaya oksigen dan darah kotor.

Penyakit jantung itu sendiri adalah keadaan ketika jantung anda mengalami gangguan, seperti gangguan saluran darah jantung, gangguan irama jantung, gangguan injap jantung, dan gangguan jantung kongenital.

Gejala yang akan timbul pada orang yang menghidap penyakit jantung

Gejala yang muncul pada orang dengan penyakit jantung akan berbeza-beza, bergantung pada seberapa parah keadaannya. Gejala umum penyakit ini termasuk sesak nafas, batuk kering, keletihan mudah, sakit dada, sakit leher, perubahan irama jantung, berdebar-debar, warna kulit biru, pening, ruam kulit, demam, dan pembengkakan kaki.

Baca juga: Adakah benar bahawa iskemia boleh mencetuskan serangan jantung?

Kekejangan Kaki Jadi Tanda Penyakit Jantung, Benarkah?

Kekejangan kaki boleh menjadi tanda bahawa seseorang menderita penyakit jantung, jika anda mengalami kekejangan kaki hampir setiap kali anda berjalan. Kekejangan ini akan menjadi lebih baik apabila anda duduk. Kekejangan ini boleh disebabkan oleh penyempitan dan penyumbatan arteri periferal di kaki.

Jika dibiarkan tanpa rawatan yang betul, ia akhirnya akan menyebabkan penyakit jantung. Selain kekejangan kaki, beberapa perkara yang boleh mencetuskan penyakit jantung termasuk:

  • Suhu Terlalu Dingin

Pendedahan pada suhu yang lebih rendah boleh menyebabkan serangan jantung. Kerana ketika berada dalam suhu sejuk, tubuh akan berusaha mengekalkan panas di dalam badan dan tidak membiarkan panas keluar dari badan. Nah, inilah yang menyebabkan serangan jantung, kerana saluran darah dan arteri akan menyempit dan menyempit.

  • Melakukan Senaman Bertenaga

Mengubah corak latihan yang biasanya anda lakukan untuk mengekalkan kecergasan fizikal sebenarnya tidak mengapa, tetapi jangan ubahnya secara langsung ke intensiti tinggi, OK! Kerana jika anda melakukan ini, anda mungkin mengalami serangan jantung. Lebih baik melakukannya dengan selamat, perlahan.

  • Pendedahan kepada Udara yang tercemar

Adakah anda sering terdedah kepada udara yang tercemar? Hati-hati kerana ini boleh mencetuskan anda menghidap penyakit jantung. Pendedahan kepada udara yang tercemar boleh menyebabkan radang saluran pernafasan dan mencetuskan serangan jantung. Apabila paru-paru jengkel, badan secara automatik akan bekerja lebih keras. Nah, inilah yang mencetuskan serangan jantung atau strok.

Baca juga: Waspada, ini adalah jenis penyakit jantung pada usia muda

Penyakit jantung akan lebih mudah dirawat jika dikesan lebih awal. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya gejala di atas muncul. Bincangkan juga cara-cara yang perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, terutamanya jika terdapat riwayat keluarga penyakit jantung. Dengan , anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda. Oleh itu, muat turun permohonannya dengan segera!