6 Buah Sesuai untuk Iftar

Jakarta - Setelah seharian berpuasa, sangat senang makan makanan dan minuman manis. Segelas teh ais manis akan sangat menyegarkan. Namun, jika makanan dan minuman bergula dikonsumsi secara berlebihan, akibatnya juga tidak baik untuk tubuh anda. Glukosa akan disimpan sebagai lemak di dalam badan anda dan menjadikan anda bertambah berat badan. Tidak mahu sebulan berpuasa menjadikan anda gemuk? Oleh itu, adalah idea yang baik untuk menukar makanan manis ini menjadi buah, yang boleh menjadi pilihan yang tepat.

Selain mempunyai rasa manis yang tidak berlebihan, buah-buahan akan sangat sesuai dinikmati dengan memakan atau membuat jus buah. Inilah beberapa buah yang sesuai untuk berbuka puasa:

( Baca juga: 7 buah terbaik untuk jantung yang sihat)

  1. epal

Makan epal untuk berbuka puasa akan membantu sistem pencernaan anda dengan menyediakan sistem pencernaan anda untuk menerima makanan yang lebih kompleks. Epal mempunyai kandungan serat yang cukup tinggi, jadi penting untuk menjaga kesihatan sistem pencernaan anda ketika berpuasa.

Makan epal sebelum makan besar akan mengelakkan anda makan berlebihan ketika berbuka puasa. Selain itu, epal juga berguna untuk mengurangkan risiko diabetes, menurunkan kadar kolesterol dalam darah, menjaga kesihatan jantung, dan melindungi tubuh dari kesan radikal bebas.

  1. Tembikai

Buah ini sangat terkenal sangat baik untuk dimakan ketika berbuka puasa kerana mengandungi banyak air dan dapat mencegah dehidrasi. Tembikai juga mengandungi banyak antioksidan, vitamin, dan mineral. Tembikai juga termasuk dalam buah yang sangat mudah dicerna oleh tubuh, jadi ia akan cepat menggantikan tenaga dan cairan tubuh anda setelah seharian berpuasa. Tembikai juga mengandungi banyak likopen yang akan membantu mencegah barah dan penyakit jantung.

  1. Alpukat

Alpukat adalah buah yang terkenal dengan kandungan lemaknya yang sihat. Buah ini sangat diperlukan oleh tubuh untuk mengembalikan tenaga yang telah hilang semasa berpuasa. Dengan kesan yang memuaskan, anda dapat mengawal bahagian makanan anda, sehingga berat badan anda tidak akan bertambah. Makan alpukat dengan cara yang anda suka dan anda akan dengan mudah menghentikan makan berlebihan.

  1. Pawpaw

Semasa berpuasa, badan anda akan berusaha membuang toksin di dalam badan anda. Nah, dengan memakan betik, toksin dalam badan akan dibersihkan dan pencernaan anda akan menjadi lebih lancar. Anda boleh menghidangkannya bersama buah-buahan lain sebagai ais buah atau dimakan secara langsung.

  1. Anggur

Rasa segar dan manis sangat sesuai sebagai alternatif untuk berbuka puasa. Buah ini juga merangkumi buah yang mudah dicerna dan kaya dengan kandungan serat. Kandungan airnya juga cukup banyak, sehingga dapat mencegah sembelit. Hebatnya, kandungan antioksidan pada buah kecil ini mampu mencegah risiko barah paru-paru, barah pankreas, barah prostat, dan barah usus besar.

  1. tembikai

Buah ini sememangnya buah biasa pada bulan Ramadhan. Biasanya berfungsi sebagai pelengkap ais buah segar. Bukan hanya rasanya manis, buah ini juga ternyata mengandungi banyak vitamin A. Sama seperti buah yang disebutkan sebelumnya, buah ini sesuai dimakan sebelum makan besar kerana ia akan membantu melancarkan proses penyerapan makanan di usus anda, sehingga perut anda tidak akan terlalu terkejut ketika anda memasukkan makanan yang lebih kompleks.

( Baca juga: 9 Buah Yang Mencegah Dehidrasi Semasa Berpuasa)

Itulah enam jenis buah yang sesuai untuk dijadikan menu iftar yang pastinya sangat sihat. Selepas ini, mari kita mulakan makan buah setiap hari! Untuk petua kesihatan yang lain, anda boleh berinteraksi secara bebas selama 24 jam, lawati pakar pemakanan melalui aplikasi . Tunggu apa lagi? Muat turun permohonan sekarang juga di App Store atau Google Play.