Persahabatan dengan Keluarga Meningkatkan Kebahagiaan

, Jakarta - Saat lebaran identik dengan berkumpul bersama keluarga dan makan bersama. Aktiviti ini adalah perkara yang paling dinantikan. Berkumpul dengan keluarga mempunyai banyak faedah kesihatan yang baik. Keluarga menjadi yang terdekat dan memberikan kekuatan dalam hidup.

Baca juga: Persahabatan Yang Baik, Inilah 6 Cara Menjaga Kesihatan Anda Sebelum Pulang

Hubungan keluarga yang terjalin tentunya juga menjadi sumber keselesaan. Ya, menjalankan hubungan dengan keluarga meningkatkan perasaan kebahagiaan yang dialami oleh seseorang. Mengapa keadaan ini berlaku? Inilah penjelasannya.

Persahabatan Meningkatkan Kebahagiaan

Sudah tentu, momen lebaran adalah salah satu momen yang digunakan untuk berkumpul dan berhubung dengan keluarga. Bukan hanya keluarga terdekat, keluarga yang jauh dapat berkumpul pada hari lebaran. Menjalin hubungan dengan keluarga meningkatkan perasaan kebahagiaan yang dirasakan.

Melancarkan dari Garis Kesihatan , berkumpul dengan keluarga menjadi masa untuk berkomunikasi dengan keluarga. Hubungan komunikasi yang terjalin pasti membantu anda mengurangkan tekanan. Tidak ada yang salah ketika anda dan keluarga berkongsi cerita untuk meningkatkan mood dan meringankan beban fikiran anda. Inilah yang menyebabkan berkumpul dengan keluarga meningkatkan rasa bahagia.

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini , berkumpul dengan keluarga menyebabkan seseorang mengalami hubungan langsung dengan orang lain. Ini memicu bahagian sistem saraf di dalam badan untuk melepaskan neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk mengawal kegelisahan dan tekanan yang sering dialami. Dengan kata lain, melakukan hubungan langsung dengan orang lain dapat menjadikan tubuh lebih tahan terhadap beberapa faktor yang mencetuskan keadaan tekanan.

Baca juga: Anak Pemalu, Bagaimana Membuat Dia Terkenal Semasa Perhimpunan Keluarga?

Lebih baik bukan hanya pada saat lebaran, anda juga dapat melakukan aktiviti untuk berkumpul bersama keluarga kapan saja mengikut waktu yang anda ada. Lancarkan Blog Fokus Keluarga , meluangkan masa untuk berkumpul dengan keluarga lebih kerap mengurangkan berlakunya sikap tidak menyenangkan pada anak-anak dan keluarga lain.

Terdapat pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan keluarga ketika mereka berkumpul, seperti berjalan-jalan santai, pergi ke tempat yang dipersetujui bersama, bermain kad, atau makan bersama. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , orang yang mempunyai kebiasaan makan bersama keluarga meningkatkan kualiti kerja mereka dan mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah daripada mereka yang jarang makan bersama keluarga.

Faedah Lain Berkumpul dengan Keluarga

Di samping meningkatkan rasa kebahagiaan, melancarkan Psikologi Hari Ini , berkumpul dengan keluarga juga memberikan manfaat kesihatan yang lain, seperti:

1. Panjang umur

Seseorang yang lebih rajin berkumpul dan bersosial dengan orang lain mempunyai umur yang lebih panjang daripada orang yang terpencil. Ini kerana bersosial mempengaruhi kesihatan tubuh secara keseluruhan.

2. Kesihatan Tubuh yang Lebih Optimum

Bukan hanya dapat menurunkan tahap tekanan, bersosial menjadikan sistem ketahanan badan anda bertambah baik. Dengan cara itu, anda mempunyai kesihatan badan yang lebih baik.

3. Mengurangkan Risiko Demensia

Bergaul dapat mengekalkan kesihatan otak yang optimum. Ini berkaitan dengan demensia. Seseorang dengan kehidupan sosial yang lebih aktif cenderung untuk menghidap demensia daripada seseorang yang terpencil.

Baca juga: Kedekatan dengan Keluarga Meningkatkan Kualiti Kesihatan

Itulah faedah lain yang dapat anda rasakan dengan berkumpul atau bersosial. Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor anda jika anda mengalami masalah kesihatan semasa perjumpaan keluarga. Pengendalian yang betul tentunya menjadikan acara keluarga berjalan dengan baik.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Bersosial
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Mengurangkan Tekanan di Rumah
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Manfaat Kesihatan Bersosial?
Blog Fokus Keluarga. Diakses pada tahun 2020. 10 Faedah Penting Meluangkan Masa Bersama Keluarga