Ini adalah 5 Petua untuk Menjaga Hati Sihat Memasuki Umur 40-an

, Jakarta - Ingin tahu seberapa serius penyakit jantung di Indonesia? Berdasarkan data dari Penyelidikan Kesihatan Asas (Riskesdas), sekurang-kurangnya 15 dari 1.000 orang atau sekitar 2.784.064 orang di Indonesia menderita penyakit jantung. Betul bukan?

Bukan hanya itu, berdasarkan pelepasan dari Kementerian Kesihatan, berdasarkan Sistem Pendaftaran Sampel (SRS), penyakit jantung adalah penyebab kematian kedua yang paling biasa selepas strok.

Bayangkan saja, pada tahun 2014 penyakit jantung menelan belanja BPJS Health Rp 4,4 trilion. Sementara itu, pada tahun 2018 adalah Rp 9,3 triliun, meningkat lebih dari dua kali. Dengan kata lain, penghidap penyakit jantung meningkat setiap tahun. Hmm, tidak selesa, bukan?

Ingat, penyakit jantung bukanlah monopoli orang tua. Kerana, sekarang banyak orang dewasa yang memasuki usia produktif harus menghadapi penyakit jantung. Jadi, bagaimana anda menjaga kesihatan jantung anda pada usia 40-an? Lihat jawapan di bawah.

Baca juga: Memasuki Umur 40-an, Inilah 5 Sumber Protein Yang Diperlukan

  1. Pilih Makanan yang Betul

Cara menjaga jantung yang sihat melalui makanan, itu mudah. Cukup makan makanan yang baik untuk jantung. Nah, dari banyak nutrien yang diperlukan oleh jantung, lemak tak jenuh ganda atau lemak tak jenuh ganda tidak boleh dilupakan.

Lemak tak jenuh ganda dikenali sebagai "lemak penting", kerana tubuh tidak dapat membuatnya secara semula jadi dan memerlukannya dari makanan. Lemak tak jenuh ganda dapat menurunkan risiko penyakit jantung dengan menurunkan kadar kolesterol darah. Nah, inilah yang dapat menjaga kesihatan jantung.

Lemak jenis ini mempunyai beberapa jenis, contohnya omega-3 dan omega-6. Kedua-duanya sama-sama baik untuk jantung. Anda boleh mendapatkan omega-3 dari ikan, seperti salmon, ikan trout, ikan hering, dan ikan sardin. Sementara omega-6 terkandung dalam tahu, kacang-kacangan, seperti kacang kedelai, kenari, hingga biji.

  1. Lebih sihat dengan Susu

Petua untuk menjaga jantung yang sihat bukan hanya soal makanan yang baik untuk jantung. Jangan lupa peranan susu untuk kesihatan tubuh, termasuk jantung. Susu adalah sumber vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan.

Lalu, jenis susu apa yang dapat membantu menjaga kesihatan jantung? Bagaimana anda boleh memilih? Nestle - Peningkatan Optimum sebagai alternatif. Susu untuk orang dewasa hingga orang tua mengandungi vitamin B6 dan B12 yang dapat membantu meningkatkan daya tahan.

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Jantung, Lakukan 5 Perkara Ini

Menariknya, selain mengandungi banyak protein whey yang baik untuk otot, Nestle - Peningkatan Optimum mengandungi lemak sayuran yang kaya dengan MUFA (Asid Lemak tak jenuh tunggal). Nah, MUFA inilah yang dapat membantu tubuh menjaga kesihatan jantung.

Menurut pelbagai kajian, tak jenuh tunggal asid lemak atau asid lemak tak jenuh tunggal dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Bukan hanya itu, lemak sayuran juga dianggap dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh.

Nestle - Peningkatan Optimum sesuai untuk dimakan oleh mereka yang mempunyai masalah pemakanan atau memerlukan suplemen pemakanan. Di samping itu, orang tua dan seseorang yang sibuk dengan aktiviti atau pekerjaan dan cenderung melangkau makanan juga disyorkan untuk mengambil susu Peningkatan Optimum.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai produk ini, anda boleh menyemak secara langsung Laman web Nestle Health Science Indonesia atau pada pembungkusan Nestle-Boost Optimum, ya.

  1. Hati Sihat dengan Sukan

Apabila seseorang aktif secara fizikal, ini bermaksud jantung di dalam badan berfungsi secara aktif. Inilah yang menjadikan jantung lebih kuat, mengurangkan kegagalan jantung, dan mencegah tekanan darah tinggi. Ringkasnya, senaman boleh digunakan sebagai cara untuk menjaga kesihatan jantung.

Lalu, latihan apa yang tepat untuk menjaga kesihatan jantung? Menurut ahli fisiologi senaman dari Johns Hopkins, latihan aerobik dan latihan ketahanan adalah yang paling penting untuk kesihatan jantung.

Walaupun latihan fleksibiliti tidak secara langsung menyumbang kepada kesihatan jantung, ia tetap penting. Sebabnya ialah latihan fleksibiliti dapat memberikan asas yang baik untuk melakukan latihan aerobik dan kekuatan dengan lebih berkesan.

Senaman aerobik itu sendiri berguna untuk meningkatkan peredaran darah dan menjadikan tekanan darah dan degupan jantung lebih rendah. Bukan hanya itu, senaman aerobik juga dapat menjadikan jantung lebih baik dalam mengepam darah ke seluruh badan.

Bagaimana dengan jangka masa? Sekurang-kurangnya lakukan latihan ini selama 30 minit lima kali seminggu. Contoh senaman aerobik, seperti berjalan pantas, berlari, berenang, berbasikal, bermain tenis, dan melompat.

  1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Ketika memasuki usia 40-an, kita berisiko bertambah berat badan secara beransur-ansur. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Nah, petua untuk mengekalkan jantung yang sihat pada usia 40-an adalah dengan mengawasi berat badan anda agar sentiasa ideal. Bagi anda yang tergolong dalam kategori kegemukan, rasanya anda perlu risau. Sebabnya, pengumpulan lemak di dalam badan boleh mencetuskan penyakit jantung di kemudian hari.

Baca juga: 6 Perkara Yang Mencetuskan Penyakit Jantung

Dengan kata lain, menjaga berat badan yang ideal (melalui senaman dan diet yang sihat), sama seperti menjaga tubuh dari pelbagai masalah kesihatan. Bermula dari kerosakan arteri kerana kolesterol tinggi, gula darah tinggi, atau tekanan darah tinggi. Hati-hati, aduan ini boleh menyebabkan serangan jantung, anda tahu.

  1. Tidur

Tidak dapat dipertandingkan lagi, tidur mempunyai pelbagai keistimewaan untuk tubuh, termasuk kesihatan jantung. Mahu bukti? Menurut pakar dari National Sleep Foundation, orang yang kurang tidur berisiko terkena penyakit jantung koronari dan penyakit kardiovaskular lain.

Tidak hanya itu, kurang tidur kronik juga dapat menyebabkan kenaikan berat badan (kegemukan), diabetes, hipertensi, kemurungan, dan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok, dan bahkan kematian. Itu menakutkan, bukan?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga jantung yang sihat pada usia 40-an? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diperoleh pada 2019. Kebenaran mengenai Lemak: Yang Baik, Yang Buruk, dan Yang Antara.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Lemak Baik, Lemak Buruk, dan Penyakit Jantung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Obesiti.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 5 Cara Meminum Susu Dapat Meningkatkan Kesihatan Anda.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2019. 3 Jenis Latihan yang Meningkatkan Kesihatan Jantung.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia - Biro Komunikasi dan Layanan Masyarakat - Negeriku yang Sihat. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Jantung adalah Penyebab Kematian Terbanyak ke-2 di Indonesia.
Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Kekurangan Tidur Mempengaruhi Jantung Anda.