Makan berlebihan boleh menandakan gangguan makan

Jakarta - Hampir setiap orang makan berlebihan sekali-sekala, tetapi bagaimana jika keadaan ini berulang kali terjadi? Berhati-hati gangguan pesta minum-minum makan , keadaan ketika anda makan berlebihan dalam jumlah yang banyak dan untuk jangka waktu yang singkat, walaupun anda tidak lapar, sehingga badan itu sendiri merasa tidak selesa.

Apabila anda mengalami gangguan makan, anda pasti akan merasa malu kerana telah memakan sejumlah besar makanan, dan berjanji pada diri anda untuk berhenti melakukannya. Namun, anda merasakan rasa paksaan, jadi anda tidak dapat menahan keinginan untuk terus makan berlebihan.

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mengalami Gangguan Makan Binge?

Sehingga kini, tidak diketahui apa yang menyebabkan seseorang makan berlebihan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko gangguan makan, termasuk riwayat keluarga yang mempunyai masalah mental yang sama, unsur genetik, dan masalah psikologi yang lain, seperti gangguan kecemasan, tekanan, dan kemurungan.

Baca juga: Masalah Kesihatan Disebabkan Oleh Gangguan Makan Binge

Namun, bukan hanya itu. Diet dan imej badan yang tidak betul juga meningkatkan risiko gangguan makan. Kajian bertajuk Kemajuan Terkini dalam Penyelidikan Pembangunan dan Faktor Risiko Mengenai Gangguan Makan menulis bahawa orang yang mengalami gangguan makan cenderung mempunyai gambaran tubuh yang negatif dan mempunyai sejarah diet dan makan berlebihan.

Ternyata, tidak semua makan berlebihan adalah gangguan makan

Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui perbezaan antara makan sejumlah besar makanan dan makan yang membawa kepada keadaan simptomatik gangguan pesta minum-minum makan .

Makan berlebihan berlaku kepada semua orang. Anda mungkin menikmati makan beberapa keping pizza atau makan terlalu banyak popcorn semasa menonton filem. Ringkasnya, tidak ada garis panduan yang ditetapkan mengenai berapa banyak makanan yang dianggap berlebihan untuk makan berlebihan.

Baca juga: Kanak-kanak Juga Boleh Makan Santai, Benarkah?

Secara umum, orang yang makan berlebihan cenderung makan lebih kerap daripada yang kadang-kadang mereka lakukan, tetapi dalam bahagian yang sangat besar. Juga, ingat bahawa makan makanan ringan sepanjang hari tidak dianggap makan berlebihan. Lalu, bagaimana keadaan boleh dipanggil gangguan pesta minum-minum makan?

Perbezaan asas antara gangguan makan berlebihan dan makan adalah bahawa orang yang mengalami gangguan makan lebih cepat makan, tidak dapat mengawal jumlah makanan yang mereka makan, dan merasa bersalah setelah episod tersebut.

Mereka yang mempunyai gejala gangguan pesta minum-minum makan mungkin mengakui bahawa mereka kehilangan kawalan terhadap apa dan berapa banyak yang mereka makan ketika episod itu berlaku. Mereka merasa terpaksa makan seolah-olah itu adalah kewajiban yang tidak dapat diabaikan.

Perbezaan utama lain antara makan berlebihan biasa dan menyebabkan gangguan makan pesta adalah perasaan jijik yang benar-benar membuat orang yang mengalami gangguan makan dari makan. Sementara itu, dalam keadaan normal, orang yang makan berlebihan dan merasa jijik dengan keadaan ini pasti akan menghentikan aktiviti mereka.

Baca juga: Menderita Gangguan Makan Binge, Adakah Anda Memerlukan Bantuan Psikoterapi?

Mencegah Gangguan Makan Binge

Kaedah terbaik untuk mengatasi gejala gangguan pesta minum-minum makan adalah dengan segera meminta pertolongan. Anda boleh memberitahu keadaan yang anda alami kepada ahli psikologi secara langsung melalui aplikasi . Sekiranya anda merasa perlu pergi ke hospital, permohonannya Ia juga dapat membantu anda tidak lagi bersiap sedia untuk mendapatkan rawatan.

Seboleh-bolehnya, hindari perkara yang memicu terjadinya gangguan makan pesta, terutama tekanan, kemurungan, dan kegelisahan yang berlebihan. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan, senaman ringan setiap hari, untuk yoga dan meditasi untuk membantu mengawal tekanan yang anda alami.

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada 2020. Apa itu Makan Sedap?
Bakalar JL, Shank LM, Vannucci A, Radin RM, Tanofsky-Kraff M. 2015. Diakses 2020. Kemajuan Terkini dalam Penyelidikan Faktor Pembangunan dan Risiko Mengenai Gangguan Makan. Perwakilan Psikiatri Curr. 17 (6): 42.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Makan Binge: Gejala, Sebab, dan Meminta Bantuan.