Inilah Cara Melakukan Senapan Squat dengan Betul

Jakarta Bagi anda yang sudah biasa bersenam, mungkin anda tidak keliru bagaimana melakukannya pistol setinggan betul. Perlu kesabaran, keseimbangan, dan latihan yang teratur sehingga gerakan ini dapat dilakukan dengan baik. Selepas anda boleh lakukan pistol setinggan dengan betul, anda mengubahnya sehingga badan anda menjadi lebih cergas.

Pistol setinggan bagus untuk berfungsi paha depan, punggung, pinggul, dan semua bahagian badan anda. Eitss , bagi anda yang masih tidak dapat melakukan pergerakan ini, jangan bersedih. Kerana di bawah ini terdapat beberapa muslihat yang mesti anda lakukan terlebih dahulu untuk melakukannya pistol setinggan dengan sempurna.

Minggu pertama

Mula berlatih pergerakan asas, iaitu:

  • Berdiri tegak. Kemudian letakkan satu kaki ke belakang dan jadikan kaki ini sebagai sokongan
  • Bengkokkan lutut kaki sokongan anda dan mulailah berjongkok dengan satu kaki sebagai penyokong.
  • Pastikan kaki anda yang menggantung terus lurus dan tidak bengkok.

Anda boleh memegang tiang untuk mengekalkan keseimbangan. Lakukan pergerakan ini setiap hari selama 3 set. Setiap set anda mesti menambah jumlah setiap hari, dari 6 gerakan pada hari pertama hingga 15 pergerakan pada hari terakhir.

Minggu Kedua

Latihan ini dapat membantu menguatkan keseimbangan anda. Anda boleh berdiri dengan kaki kiri di atas kotak atau kerusi setinggi 50 - 60 cm, sementara kaki kanan anda tergantung. Bengkokkan lutut kiri anda sehingga kaki kanan anda menyentuh lantai. Dengan menggunakan kaki kiri, kembali ke permulaan. Lakukan ini setiap hari selama 4 set, setiap set anda mesti menambah jumlahnya setiap hari, dari 4 pergerakan pada hari pertama hingga 12 pergerakan pada hari terakhir.

Minggu Ketiga

Berdiri bersandar pada dinding dengan sebelah kaki dinaikkan. Turunkan badan anda sehingga lutut anda mencapai sudut 90 darjah. Kemudian angkat dan kuatkan satu kaki. Tahan selama 15 saat. Lakukan ini setiap hari selama 4 set, setiap set anda mesti menambah jumlahnya setiap hari, dari 4 pergerakan pada hari pertama hingga 8 pergerakan pada hari terakhir.

Minggu Keempat

Bergerak pistol setinggan dengan alat. Anda boleh berdiri di atas 2 kaki sambil memegang alat gantung TRX. Angkat kaki kanan anda dan luruskan ke hadapan. Kemudian bengkokkan lutut kiri anda sehingga punggung anda dekat dengan lantai. Berdiri kembali dan ulangi pergerakan ini selama 2 set sehari. Setiap set anda mesti menambah jumlah setiap hari, dari 4 gerakan pada hari pertama hingga 12 gerakan pada hari terakhir.

Minggu Kelima

Inilah masanya untuk membuat pergerakan dengan sempurna. Berdiri dan angkat sebelah kaki dari lantai. Luruskan kaki ke hadapan. Bengkokkan lutut, turunkan badan anda sehingga punggung anda hampir menyentuh lantai dan kemudian berdiri kembali.

Walaupun kelihatan sederhana, memerlukan lima hari untuk membiasakan diri sebelum melakukan gerakan ini agar anda tidak cedera. Selain itu, rajin melakukan pergerakan pistol setinggan , anda telah membakar banyak lemak dan kalori sehingga perlahan anda akan mendapat bentuk badan yang anda inginkan.

Bukan hanya itu, pergerakan ini telah membantu membina otot kaki, meningkatkan jisim otot, meningkatkan kekuatan, keseimbangan, kelenturan, metabolisme, dan juga membantu lelaki untuk menghasilkan lebih banyak pengeluaran testosteron dan sperma.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis pergerakan senaman yang sesuai dengan keperluan anda, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

( BACA JUGA : 6 Latihan gaya Gim yang Boleh Dilakukan di Rumah)