5 Petua Memilih Mencuci Muka Terbaik

, Jakarta - Membersihkan wajah adalah salah satu langkah terpenting ketika merawat wajah anda. Selain membersihkan wajah dari solekan, membersihkan wajah juga dianggap penting ketika melakukan solekan pada wajah. Pada masa ini, terdapat banyak jenis pencuci muka yang dijual di pasaran. Walau bagaimanapun, anda mesti tahu memilih cara mencuci muka yang sesuai untuk wajah anda. Inilah ulasannya:

  • Kenali jenis kulit wajah anda terlebih dahulu

Pastikan anda mengetahui jenis kulit anda. Sekiranya anda mempunyai kulit muka yang kering, anda harus menggunakan pencuci muka untuk jenis kering. Sekiranya anda menggunakan pencuci muka yang bukan untuk jenis kulit anda, dikhuatiri akan menyebabkan masalah pada wajah anda. Kulit wajah anda boleh mengalami kegatalan seperti kulit wajah yang mengelupas.

  • Periksa Bahan-bahan dalam Pembersih Muka

Setelah mengetahui jenis kulit wajah anda, anda juga harus mengetahui bahan-bahan dalam pembersih wajah. Kami mengesyorkan agar anda memilih pembersih wajah yang mengandungi bahan semula jadi untuk memberi kebaikan kepada wajah anda. Juga, elakkan pencuci muka yang mengandungi bahan-bahan yang keras. Selain dapat merengsakan wajah anda, ada kemungkinan kandungan yang cukup kasar juga dapat membuat wajah anda kelihatan kering atau kusam. Beberapa pembersih muka yang harus dielakkan adalah Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), menthol, dan alkohol.

  • Kami mengesyorkan mencari ulasan produk pembersih wajah yang akan digunakan

Jangan ragu untuk membaca ulasan dari beberapa orang yang menggunakan produk pembersih yang sama seperti anda. Sekiranya ramai orang memberikan respons positif, anda boleh mencuba. Walau bagaimanapun, jika tindak balas pengguna agak negatif, anda harus meneliti kembali apa yang membuat ulasan pencuci muka ini tidak memuaskan.

Pembersih muka yang tidak sesuai dengan jenis kulit anda akan memberi kesan sampingan yang buruk pada masa akan datang. Sekiranya ada rakan anda pernah menggunakannya sebelum ini, anda harus meminta pendapat anda mengenai item tersebut. Di samping itu, anda juga boleh mencuba atau meminta sampel kecil sebelum membeli ukuran sebenar.

  • Lihat Perubahan Muka

Sekiranya anda telah memutuskan untuk menggunakan pencuci muka, anda dapat melihat perubahan pada wajah anda. Sekiranya selepas anda menggunakan pencuci muka dan anda merasa kulit wajah anda tidak bertambah baik, anda harus menghentikan pembersih wajah. Namun, jika anda menggunakan pencuci muka dan anda merasakan ada perubahan yang baik pada wajah anda, anda boleh terus menggunakan pencuci muka yang anda pilih. Selepas itu, anda juga boleh mencari toner yang sesuai untuk anda gunakan setelah membersihkan wajah anda, sehingga wajah anda akan lebih bersinar.

  • Periksa Kebersihan Muka dengan Menggunakan Toner

Lebih baik menjaga kesihatan kulit wajah, anda juga perlu melakukan dua pembersihan wajah. Setelah membersihkan wajah anda dengan pencuci muka pilihan anda, anda harus memeriksa kebersihan wajah anda lagi dengan menggunakan toner. Anda boleh menggunakan swab kapas yang telah anda berikan toner, kemudian lap semula pada wajah yang ingin anda bersihkan. Sekiranya masih ada sisa solek pada kapas, ini bermakna pencuci muka anda tidak optimum dalam membersihkan wajah anda.

(Baca juga: 7 Cara Menghilangkan Kedutan)

Untuk memilih pencuci muka, anda harus memilih produk yang paling selesa di wajah anda dan sesuai dengan jenis kulit anda. Jangan tergoda oleh jenama terkenal, tetapi pilih bahan yang paling sesuai dengan kulit wajah anda. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor mengenai pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play!