Berapa lamakah stok susu ibu bertahan sepanjang cuti?

Jakarta - Penyusuan susu ibu secara eksklusif sangat penting bagi bayi, terutama bayi yang baru lahir hingga dua tahun. Atas sebab ini, ibu mesti memastikan bahawa bekalan dan stok susu ibu mencukupi untuk keperluan harian anak-anak mereka. Terutama ketika musim percutian semakin hampir.

Namun, jangan berfikir bahawa ibu yang menyusui tidak boleh bercuti dan hanya boleh tinggal di rumah bersama anak-anak mereka. Sebenarnya, ibu boleh mengatasi ini dengan menyimpan susu ibu sebelum keluar. Bekalan susu ini kemudiannya dapat digunakan sebagai "penenang" ketika bayi mula ribut semasa dalam perjalanan.

Walaupun kedengarannya sederhana, ibu benar-benar harus memperhatikan semua aspek sebelum mula membekalkan susu ibu. Bermula dari bekas terbaik untuk susu susu hingga berapa lama susu boleh bertahan sebagai stok.

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah jenis bekas yang akan digunakan untuk menyimpan susu ibu semasa perjalanan. Ibu boleh memilih botol susu khas yang diperbuat daripada plastik, pastikan memilih bekas yang disyorkan untuk penyimpangan susu bayi.

Sebelum mula menyimpan susu, ibu juga harus memastikan botol susu benar-benar bersih dan steril. Anda boleh merendam botol dalam air panas atau mendidih selama kira-kira lima hingga sepuluh minit. Cuba jangan mencemarkan semula botol dengan bahan asing sebelum digunakan.

Setelah steril, ibu boleh mula mengeluarkan susu ibu. Tetapi jangan lupa mencuci tangan anda terlebih dahulu. Menjaga tangan yang akan digunakan untuk memerah susu sama pentingnya dengan menjaga kebersihan botol. Isi botol secukupnya dan tidak terlalu penuh. Setelah selesai, masukkan botol susu ke dalam kotak untuk disimpan di dalam peti sejuk.

Berapa lama susu ibu boleh bertahan seperti stok?

Ketahanan susu ibu sebagai stok bergantung kepada bagaimana ibu menyimpannya. Susu ibu boleh disimpan selama beberapa jam atau bahkan berbulan-bulan, bergantung pada suhu di mana botol disimpan.

Sekiranya ibu menyimpan sebotol susu ibu di dalam bilik yang mempunyai suhu sekitar 25 darjah celcius, susu boleh bertahan selama 3 hingga 6 jam. Sementara itu, jika susu disimpan dalam penyejuk dengan penambahan kantung ais, susu ibu dapat bertahan hingga 24 jam.

Botol yang mengandungi susu ibu juga boleh diletakkan di dalam peti sejuk. Susu ibu yang disimpan di dalam peti sejuk pada suhu sekurang-kurangnya 4 darjah selamat untuk dimakan oleh bayi sehingga 5 hari selepas melahirkan. Sementara itu, jika destinasi percutian cukup jauh dan tidak memberi banyak masa kepada ibu untuk menyusukan bayinya, ibu boleh memilih untuk menyimpan susu ibu di dalam peti sejuk yang boleh didapati di hotel atau kawasan simpanan.

Susu yang disimpan di dalam peti sejuk pada suhu sekitar 18 darjah Celsius di bawah suhu beku, iaitu 0 darjah, boleh bertahan hingga 6 bulan. Sekiranya ibu memilih untuk membekukan susu ibu, petua untuk memakannya adalah dengan memanaskannya.

Pilih sebotol yang akan diberikan kepada bayi, kemudian rendam dalam air panas sehingga susu cair semula. Tetapi elakkan merebus susu beku di atas dapur yang sedang menyala. Kerana perubahan suhu yang drastik dapat merosakkan susu ibu. Jangan lupa meletakkan nota pada setiap botol, nota itu mengandungi tarikh dan masa susu itu dipam. Ibu harus mengutamakan susu ibu yang telah disimpan lebih lama, agar tidak terbuang.

Jadi, siapa kata ibu yang menyusu tidak dapat menikmati perjalanan? Saya boleh. Selain stok susu ibu, pastikan ibu dan bayi berada dalam keadaan terbaik untuk menikmati perjalanan, okey? Tetapi anda tidak perlu terlalu risau, kerana sekarang anda boleh membuat permohonan untuk mengemukakan aduan mengenai kesihatan semasa bercuti. Ibu boleh bercakap dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual di mana sahaja dan bila-bila masa. juga dapat membantu ibu membeli produk kesihatan, supaya perjalanan dengan anak kecil anda tetap selamat dan menyeronokkan. Ayuh, muat turun sekarang.