Apa yang menyebabkan bayi mengalami hidung tersumbat?

"Bayi juga cenderung mengalami kesesakan hidung daripada kanak-kanak yang lebih tua kerana saluran hidung dan saluran udara mereka kecil dan masih berkembang. Sebilangan besar kes hidung tersumbat pada bayi akan hilang dalam beberapa hari. "

Jakarta - Ada banyak kemungkinan yang menyebabkan bayi mengalami hidung tersumbat. Bayi dan kanak-kanak sering terkena selesema kerana mereka baru mula membina kekebalan terhadap virus biasa. Walaupun begitu, terdapat banyak kemungkinan penyebab kesesakan hidung.

Menghirup asap rokok, pencemar, virus, dan perengsa lain secara tidak sengaja boleh menyebabkan bayi anda menghasilkan lendir tambahan di hidung dan saluran udara yang jengkel. Maklumat lebih lanjut mengenai apa yang menyebabkan bayi tersumbat boleh dibaca di sini!

Alahan kepada Pencetus Kelahiran Pramatang Bayi Asli Hidung Kesesakan

Sebelum ini disebutkan beberapa perkara yang mencetuskan pengeluaran lendir hidung pada bayi. Selain yang disebutkan sebelumnya, pendedahan kepada udara kering dan keadaan cuaca lain juga dapat memicu bayi mengalami ketidakselesaan ketika bernafas.

Baca juga: 5 Tindakan Berkesan Yang Boleh Menyembuhkan Selsema Kanak-kanak

Bayi juga cenderung mengalami kesesakan hidung daripada kanak-kanak yang lebih tua kerana saluran hidung dan saluran udara mereka kecil dan masih berkembang. Kesukaran bernafas pada bayi juga boleh disebabkan oleh keadaan serius seperti:

1. Asma.

2. Selsema.

3. Radang paru-paru.

4. Fibrosis sista.

5. Bronkiolitis, yang biasanya disebabkan oleh virus pernafasan (RSV).

6. Tachypnea sementara, yang biasanya hanya berlaku pada hari pertama atau kedua selepas kelahiran.

7. Bayi pramatang, yang umumnya mengalami masalah kesesakan hidung daripada bayi yang dilahirkan pada waktu kelahiran.

Apabila bayi sukar bernafas kerana hidung tersumbat, biasanya bayi akan mengalami simptom yang meliputi; pernafasan cepat ketika bernafas, sesak nafas, batuk, dan sukar makan.

Baca juga: 4 Tahap Perkembangan Kognitif Anak Anda dalam Teori Piaget

Bilakah hidung tersumbat merupakan tanda masalah serius?

Sebilangan besar kes hidung tersumbat pada bayi akan hilang dalam beberapa hari. Ibu bapa mungkin ingin berbincang dengan doktor sekiranya keadaan semakin teruk dan dalam jangka masa yang panjang. Ini lebih-lebih lagi jika bayi kelihatan tidak dapat bernafas.

Bercakap dengan doktor atau bawa anak anda ke hospital dengan segera untuk pemeriksaan sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda masalah pernafasan, seperti:

1. Kadar pernafasan lebih dari 60 nafas seminit yang mengganggu makan atau tidur. Bayi secara semula jadi bernafas lebih cepat daripada kanak-kanak yang lebih tua, biasanya pada kadar 40 nafas seminit atau 20-40 nafas semasa tidur.

2. Nafas sangat cepat atau kelihatan sukar yang menjadikan makanan tidak normal.

3. Lubang hidung yang melebar, yang merupakan tanda bahawa bayi sedang berjuang untuk menghirup udara.

4. Retraksi, yang berlaku ketika tulang rusuk bayi menghisap dengan setiap nafas.

5. Mengerang atau mengerang setelah setiap nafas.

6. Warna biru pada kulit, terutamanya di sekitar bibir atau lubang hidung.

Baca juga: 6 Gejala Serius pada Bayi yang Perlu Diperhatikan

Sekiranya bayi anda tidak membasahi lampinnya, mula muntah, atau demam, hubungi pakar pediatrik. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi ! Kesesakan hidung boleh berlaku apabila saluran darah dan tisu di rongga hidung memenuhi terlalu banyak cecair. Selain sukar tidur dan bernafas, keadaan ini boleh mencetuskan jangkitan sinus.

Warna lendir boleh menjadi petunjuk. Pelepasan yang jelas dan berair dapat menjadi tanda bahawa ini disebabkan oleh virus. Lendir boleh berubah menjadi putih, hijau, atau kuning selama beberapa hari sebelum menjadi jelas lagi. Maklumat mengenai kesesakan hidung dan kesihatan bayi baru lahir boleh ditanya terus melalui ya!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu diketahui mengenai kesesakan pada bayi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara Merawat Hidung Tersumbat Bayi Anda.