6 Perkara-perkara ini boleh berlaku kepada penghidap barah darah

, Jakarta - Penyakit yang berkaitan dengan darah tidak hanya berkaitan dengan anemia, hemofilia, atau talasemia. Ada juga penyakit lain yang tidak kalah membimbangkannya, iaitu barah darah atau leukemia. Leukemia adalah barah darah yang menyerang sel darah putih.

Sel darah putih ini memainkan peranan penting dalam sistem ketahanan badan, ia melindungi tubuh daripada penyakit. Bahagian darah ini dihasilkan oleh saraf tunjang. Lalu, bagaimana dengan sel darah putih dengan leukemia?

Sel-sel darah putih ini akan berkembang secara teratur dalam badan normal. Walau bagaimanapun, dalam tubuh orang yang menghidap leukemia, ini adalah kisah yang berbeza. Sumsum tulang akan menghasilkan sel darah putih yang tidak normal secara berlebihan, dan tidak berfungsi dengan baik.

Baca juga: Cegah Hoax, Ketahui 5 Fakta Mengenai Kanser Darah Leukemia

Pengeluaran sel darah putih yang berlebihan ini akhirnya akan menyebabkan penambahan sumsum tulang. Kesannya, sel darah yang sihat akan berkurang. Bukan hanya itu, mungkin sel-sel yang tidak normal ini menyebar ke organ lain, seperti paru-paru ke otak.

Apa yang Berlaku pada Badan?

Kanser darah sendiri terdiri daripada dua jenis berdasarkan perkembangannya, akut, dan kronik. Leukemia akut berkembang dengan cepat disebabkan oleh peningkatan jumlah sel darah putih abnormal atau sel yang belum matang, sehingga tidak dapat berfungsi secara normal.

Walaupun leukemia kronik berkembang, perlahan dalam jangka masa panjang. Sel darah putih yang seharusnya mati akan tetap hidup dan terkumpul di aliran darah, sumsum tulang, dan organ lain.

Persoalannya, keadaan apa yang boleh terjadi pada tubuh penghidap?

 1. Tubuh akan kekurangan oksigen.

 2. Menurunkan imuniti terhadap penyakit atau jangkitan.

 3. Menghambat fungsi limfosit, jadi penghidapnya berpotensi mengalami jangkitan serius.

 4. Membentuk sel myeloid yang tidak sempurna dan dapat menyumbat saluran darah.

 5. Pendarahan yang mudah (contohnya, mimisan yang kerap) atau lebam.

 6. Pengurangan berat.

Ketahui Simptomnya

Apa yang perlu digarisbawahi, orang dengan leukemia dapat mengalami gejala yang berbeza, bergantung pada jenis leukemia yang mereka alami. Namun, sekurang-kurangnya ada beberapa gejala yang biasanya dialami oleh penderita leukemia, yaitu:

 • Demam.

 • Sakit kepala.

 • Pendarahan atau lebam mudah.

 • Kemunculan bintik-bintik merah pada kulit.

 • Terdapat sakit pada tulang atau sendi.

 • Menggigil.

 • Muntah.

 • Pengurangan berat.

 • Kemunculan jangkitan yang teruk atau kerap.

 • Berpeluh berlebihan (terutamanya pada waktu malam).

 • Pembengkakan kelenjar getah bening atau limpa.

Mengatasi Kanser Darah dengan Pemindahan

Selain kemoterapi, radioterapi, terapi fokus dan terapi biologi, cara merawat leukemia juga dapat dilakukan dengan transplantasi. Transplantasi ini bertujuan untuk menggantikan keadaan sumsum tulang yang telah rosak, dan tidak dapat menghasilkan sel darah yang sihat.

Sumsum tulang itu sendiri adalah bahan lembut yang mengandungi sel tidak matang yang disebut sel stem hematopoietik. Nah, sel-sel baru ini akan berkembang menjadi tiga jenis darah, sel darah putih, sel darah merah, dan platelet.

Proses pengumpulan sampel sumsum tulang dari penderma yang sihat dikenali sebagai penuaian atau penuaian menuai. Dalam proses ini, jarum akan dimasukkan melalui kulit penderma, ke dalam tulang untuk mengeluarkan sumsum tulang.

Baca juga: 4 Sebab dan Cara Mengubati Leukemia

Selanjutnya, penderita leukemia akan diberi infus sumsum tulang dari penderma melalui saluran intravena. Prosedur ini akan diikuti ada proses ukiran, iaitu sel induk baru menemui jalan ke saraf tunjang dan kembali menghasilkan sel darah.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!