Ini adalah pelbagai tabiat yang boleh merosakkan otak

, Jakarta - Tahukah anda bahawa tabiat yang selalu anda anggap normal boleh memberi kesan buruk pada otak? Salah satunya adalah kurang tidur. Nah, kurang tidur boleh menyebabkan demensia.

Menghabiskan terlalu banyak masa bersendirian dan tidak berhubung secara sosial dengan orang lain juga dapat menurunkan fungsi otak. Ini kerana manusia adalah makhluk sosial, jadi mereka memerlukan hubungan dengan manusia lain. Apakah tabiat lain yang boleh merosakkan otak? Baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: 5 Makanan Sihat untuk Meningkatkan Prestasi Otak

Kekurangan Sukan Terlalu Main Alat

Tabiat gaya hidup boleh mempengaruhi kesihatan kognitif. Era teknologi yang semestinya memberikan pelbagai kemudahan sebenarnya lebih membahayakan otak. Gaya hidup moden menjadikan proses berfikir lebih perlahan, lebih sesak, dan mengurangkan kemampuan berfikir. Hiperkonektiviti mempengaruhi otak yang seterusnya menjadikan anda kurang produktif dan berkesan.

Sebelumnya, disebutkan bagaimana tabiat tidak sihat mempengaruhi kemampuan otak. Berikut adalah tabiat lain yang boleh merosakkan otak.

1. Kurang bersenam

Kekurangan aktiviti fizikal dapat mempengaruhi perkembangan masalah kesihatan kronik, mulai dari penyakit jantung, kegemukan, kemurungan, demensia, hingga barah. Ramai orang terlalu sibuk, jadi tidak meluangkan masa untuk melakukan aktiviti fizikal. Sebenarnya, senaman dapat memperlambat penurunan kognitif, seperti berjalan kaki, berbasikal, meregangkan, dan lain-lain.

Tidak aktif mengubah bentuk neuron tertentu di otak yang menunjukkan kaitan antara ketidakaktifan dan penurunan mental. Aktiviti fizikal yang kerap dapat bermanfaat secara kognitif dengan meningkatkan bahan kimia otak yang meningkatkan memori dan pembelajaran yang lebih baik.

2. Berbilang tugas

Pelbagai tugas adalah kebiasaan yang juga mengubah otak dan menjadikan sistem kognitif kurang berkesan. Otak manusia tidak dapat dihubungkan dengan banyak tugas. Apabila anda berfikir anda melakukan pelbagai tugas, anda sebenarnya beralih dari satu tugas ke tugas yang lain dengan cepat. Di samping itu, setiap kali anda melakukannya, anda akan membebankan fungsi kognitif.

Baca juga: Kelebihan Bermain Catur untuk Otak Seperti Ratu Gambit

Multitasking juga meningkatkan hormon stres kortisol dan adrenalin, yang dapat merangsang otak berlebihan dan menyebabkan kabut mental atau kekeliruan.

3. Lebihan maklumat

Menerima terlalu banyak maklumat dalam jangka masa tertentu boleh menyebabkan tekanan dan menyebabkan pengambilan keputusan yang berlebihan. Bersikap proaktif mengenai cara anda menggunakan media. Latih otak untuk mengabaikan maklumat yang tidak perlu. Ini akan meningkatkan kecekapan otak dengan ketara.

4. Duduk Terlalu Lama

Duduk terlalu lama adalah perkara terburuk yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda. Orang yang duduk lebih kerap mengalami penipisan di kawasan otak yang berkaitan dengan ingatan. Duduk terlalu lama bukan sahaja meningkatkan risiko kesihatan fizikal, tetapi juga neurologi. Anda boleh mengurangkan jumlah duduk dengan melaksanakan intervensi seperti berjalan kaki ringan, berdiri di tempat kerja, dan bahkan berdiri setelah 10 minit duduk.

5. Menatap skrin digital terlalu lama

Menatap skrin digital terlalu lama boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental dan emosi. Perbualan secara bersemuka sangat bermanfaat untuk otak. Hasil kajian dari Universiti Michigan menunjukkan bahawa perbualan selama 10 minit setiap hari dengan orang lain secara langsung meningkatkan ingatan dan kognisi.

Kekurangan interaksi peribadi langsung dapat membatasi peluang otak untuk membuat hubungan yang lebih baik. Ia juga boleh menyebabkan kesepian dan kemurungan; keadaan mental yang menyumbang secara signifikan kepada penurunan kesihatan otak.

Melihat skrin digital sepanjang hari juga tidak baik untuk kesihatan mata, telinga, leher, bahu, punggung, pergelangan tangan, dan tangan anda. Ia juga boleh mengganggu tidur anda yang berkualiti.

Baca juga: Petua memilih kasut berdasarkan sukan yang anda lakukan

Jangan biarkan tabiat anda mengganggu kesihatan anda. Sekiranya anda memerlukan bantuan perubatan, tanyakan terus ke . Anda boleh bertanya apa-apa masalah kesihatan dan doktor terbaik di lapangan akan memberikan penyelesaian. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah anda boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tabiat Buruk Yang Boleh Menyakitkan Otak Anda.
Orang Dalam Perniagaan. Diakses pada tahun 2020. 7 tabiat buruk harian yang boleh merosakkan kesihatan otak dan fungsi kognitif anda, dan bagaimana cara memecahkannya.