Turunkan Tahap Trigliserida dengan Diet Sihat Ini

, Jakarta - Trigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat di dalam darah. Selepas makan, badan akan menukar kalori yang diperlukan menjadi trigliserida dan menyimpannya dalam sel lemak untuk dijadikan tenaga kemudian.

Walaupun anda memerlukan trigliserida untuk membekalkan tenaga kepada tubuh anda, terlalu banyak trigliserida dalam darah anda dapat meningkatkan risiko penyakit jantung anda. Mengatur diet yang sihat dapat menurunkan kadar trigliserida dalam darah. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di bawah!

Corak Makan Sihat Menurunkan Tahap Trigliserida

Pola pemakanan yang biasa untuk menurunkan trigliserida adalah diet Mediterranean. Diet ini dicirikan oleh indeks glisemik rendah, pengambilan lemak sihat yang tinggi, seperti minyak zaitun dan minyak ikan, dan pengambilan daging olahan, lemak tepu, dan lemak trans yang rendah.

Diet Mediterranean rendah karbohidrat total. Karbohidrat yang dimakan kebanyakannya rendah glisemik yang kebanyakannya tidak diproses. Untuk menurunkan kadar trigliserida, beberapa makanan harus dielakkan.

Baca juga: Berikut adalah 5 Makanan yang Mengandungi Vitamin K Tinggi

Mengurangkan lemak haiwan (terutamanya lemak tepu) dapat menurunkan trigliserida dan LDL secara langsung. Lemak trans yang dinyatakan pada label makanan sebagai lemak dan minyak terhidrogenasi juga harus dielakkan.

Mengurangkan karbohidrat halus (terutamanya gula, roti, dan makanan olahan lain yang dibuat dengan tepung dan / atau gula) juga dapat membantu menurunkan trigliserida. Gula sederhana ini tinggi mono dan disakarida yang meningkatkan kadar trigliserida.

Diet rendah karbohidrat (kurang dari 35 gram sehari) sangat berkesan dalam menurunkan trigliserida. Fruktosa juga dapat meningkatkan trigliserida seperti sirap jagung dan buah juga harus dimakan dalam keseluruhan bentuknya, bukan sebagai jus.

Mengurangkan pengambilan gula sangat penting apabila seseorang juga mempunyai daya tahan insulin. Makanan lain yang dapat ditambahkan ke dalam diet untuk mengurangi trigliserida adalah ikan yang kaya dengan asam lemak omega-3, seperti salmon, sardin, makarel, herring, tuna, dan halibut.

Baca juga: Fungsi Minyak Zaitun untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung

Makanan kaya serat, seperti oat, tepung rami, dan kacang-kacangan, minyak zaitun, terutama ketika menggantikan lemak haiwan, seperti mentega atau lemak babi, adalah makanan lain yang dapat membantu menurunkan trigliserida.

Latihan Berkala Menurunkan Tahap Trigliserida

Selain diet yang sihat, senaman yang teratur juga dapat menurunkan kadar trigliserida. Kolesterol HDL "baik" mempunyai hubungan terbalik dengan trigliserida darah, yang bermaksud bahawa tahap kolesterol HDL yang tinggi dapat membantu menurunkan trigliserida.

Latihan aerobik dapat meningkatkan kadar kolesterol HDL dalam darah yang kemudian dapat menurunkan trigliserida darah. Contoh senaman aerobik termasuk berjalan kaki, berjoging, berbasikal, dan berenang.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit lima hari seminggu untuk mendapatkan tahap trigliserida yang baik mengikut kesihatan. Berjoging selama dua jam seminggu selama empat bulan menyebabkan pengurangan trigliserida darah yang ketara

Penyelidikan lain mendapati bahawa bersenam dengan intensiti yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih pendek lebih berkesan daripada melakukan senaman pada intensiti sederhana untuk tempo yang lebih lama.

Selain bersenam, pengambilan soya yang kaya dengan isoflavon juga memberikan manfaat kesihatan yang besar. Pengambilan protein tumbuhan seperti soya dapat mengurangkan kadar trigliserida sebanyak 12.4 peratus lebih tinggi daripada protein haiwan.

Selain soya, tauhu, edamame, dan susu kedelai adalah produk protein berasaskan tumbuhan yang disyorkan. Maklumat yang lebih terperinci mengenai petua untuk menurunkan kadar trigliserida boleh diminta kepada aplikasi .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Kaedah Mudah Menurunkan Trigliserida Anda.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Cara Menurunkan Trigliserida Secara Semula Jadi dengan Diet, Senaman, dan Perubahan Gaya Hidup Lain.