Adakah Bell's Palsy Berkaitan dengan Stroke?

Jakarta - Bell's palsy merujuk kepada gangguan saraf wajah yang menyebabkan kelemahan atau kelumpuhan pada satu sisi wajah. Keadaan ini adalah penyebab kemerosotan wajah yang paling biasa, penampilan wajah yang kendur di satu sisi kerana kehilangan nada otot.

Sementara itu, wajah yang terkulai juga merupakan ciri gejala strok. Juga dikenali sebagai hemiplegia, kelemahan atau kelumpuhan pada satu sisi badan adalah gejala strok yang paling asas. Jadi, adakah kaitan antara palsy Bell dan strok?

Lumpuh Bell tidak sama dengan strok

Dalam sebilangan besar kes, kelemahan wajah adalah gejala yang paling awal dikenali dengan strok. Walau bagaimanapun, strok mempengaruhi lebih daripada sekadar nada otot muka. Strok boleh mempengaruhi fungsi kognitif, bahasa, murid, keupayaan menelan, dan tanda-tanda organ penting.

Baca juga: Punca Wanita Hamil Rentan Bell Palsy

Sesungguhnya, palsi dan strok Bell adalah simptom kepala yang terkulai. Walaupun begitu, strok adalah keadaan serius yang berpotensi mengancam nyawa. Sementara itu, kelumpuhan Bell memang boleh mencetuskan komplikasi serius, tetapi ia masih merupakan gangguan kesihatan yang tidak berbahaya.

Bell's palsy adalah keadaan mendadak yang menyebabkan kelemahan otot di satu sisi wajah. Keadaan ini disebabkan oleh keradangan saraf kranial ke-7 atau saraf muka yang berasal langsung dari otak dan bukan dari saraf tunjang.

Tidak seperti strok, Bell's palsy tidak melibatkan otak secara langsung. Ini bermaksud, penghidapnya tidak akan mengalami kekeliruan atau kesukaran memahami pertuturan. Tidak ada penglibatan kawasan badan yang terkena selain dari muka. Pesakit tidak akan mengalami kesukaran untuk berdiri, berjalan, atau menggunakan tangan untuk melakukan aktiviti.

Baca juga: Kecederaan Pembedahan Boleh Menyebabkan Bell Palsy

Perbezaan besar antara palsy Bell dan strok ada kaitannya dengan penglibatan otak. Kerana kelumpuhan Bell tidak mempengaruhi tisu otak atau fungsi otak yang sebenarnya, tidak ada yang lain di luar saraf wajah yang terjejas. Sekiranya sesuatu di luar saraf wajah terjejas, itu bukan Bell palsy.

Walaupun kelumpuhan Bell tidak melibatkan fungsi otak, ada kemungkinan strok hanya melibatkan fungsi saraf wajah, kerana strok berpotensi menyerang kawasan otak yang merupakan asal-usul saraf wajah, satu-satunya cara untuk ketahui apa yang menyebabkan wajah yang terkulai adalah memeriksakan keadaan ini oleh doktor.

Oleh itu, segera ke hospital sekiranya anda merasakan otot-otot wajah anda mula terkulai atau terdapat gejala yang tidak biasa di wajah. Anda boleh menggunakan aplikasi supaya proses membuat janji temu di hospital menjadi lebih mudah. Atau, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan dan ingin bertanya dan berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, cukup gunakan aplikasinya .

Baca juga: Ini adalah jenis jangkitan yang berisiko menyebabkan Bell's Palsy

Menyedari Gejala Bell's Palsy

Kerana hanya melibatkan otot muka, orang yang mengalami kelumpuhan Bell akan mengalami kesukaran untuk mengunyah, menelan, dan bercakap. Malangnya, semua gejala ini berpotensi terjadi pada strok. Keradangan pada wajah boleh disebabkan oleh jangkitan, tetapi ada kemungkinan penyebab lain yang tidak dapat diketahui. Lumpuh Bell mungkin bertambah baik dalam beberapa bulan, tetapi mungkin terdapat sisa-sisa terkulai muka atau masalah nada otot yang lain.

Oleh itu, kelumpuhan Bell tidak ada kaitan dengan strok, walaupun kedua-dua gangguan kesihatan ini mempunyai simptom yang serupa. Tekanan darah boleh menjadi penunjuk strok terbaik ketika dikaitkan dengan gejala strok lain, seperti kesukaran bercakap, terkulai muka, atau kelemahan pada satu sisi. Tekanan darah di atas 140 mmHg mungkin menunjukkan penglibatan otak.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan antara Bell's Palsy dan Stroke.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Bell's Palsy.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Bell's Palsy: Apa yang Menyebabkannya dan Bagaimana Ia Dilayan?