Ini adalah cara menghilangkan bibir gelap

, Jakarta - Salah satu tanda bibir sihat dapat dilihat dari warna merah jambu dan terang. Berbanding dengan kulit wajah yang mempunyai hingga 16 lapisan sel, bibir hanya terdiri daripada 3-5 lapisan sel. Kerana bibir juga mempunyai saluran darah tetapi hanya dilindungi oleh lapisan sel yang tipis, bibirnya dapat berwarna merah jambu. Sekiranya bibir gelap, walaupun hitam, ia boleh membuat anda kelihatan kurang yakin. Oleh itu, mari kita lihat petua berikut untuk mencerahkan bibir:

4 Cara Meringankan Bibir Gelap:

  • Elakkan Minuman Berkafein

Terdapat banyak penyebab bibir gelap, dan salah satunya adalah pengambilan minuman berkafein yang kerap, seperti kopi dan teh. Dengan mengurangkan kekerapan meminum minuman berkafein jenis ini, anda dapat menghilangkan warna gelap atau hitam bibir anda.

  • Hentikan kebiasaan menggigit dan menjilat bibir

Menggigit bibir adalah perkara biasa apabila anda merasa cemas, gugup, risau, atau takut. Semasa menjilat bibir sering dilakukan secara tidak sedar untuk melembapkan bibir. Tetapi kedua-dua perkara ini juga menjadi penyebab bibir gelap, jadi cubalah menyingkirkan tabiat ini, okey?

  • Elakkan Menggunakan Gincu Berbahaya Bahan Kimia

Sebilangan besar lipstik yang menjanjikan membuat bibir tersipu, biasanya mengandungi merkuri yang sangat toksik, seperti kulit, peluntur dan asid untuk mewarnakan bibir. Tetapi jika anda menggunakannya terlalu kerap, ia akan menjadikan kulit bibir anda rosak dan gelap. Oleh itu, cari lipstik dengan bahan selamat, atau gunakan lebih sedikit gincu, dan yang paling penting jangan lupa membersihkan bibir sebelum tidur.

  • Berhenti merokok

Hampir semua orang sudah tahu bahawa merokok boleh menyebabkan bibir gelap. Kandungan nikotin, tembakau dan tar yang terkandung dalam rokok berperanan untuk menggelapkan bibir. Walaupun panas dari rokok berpotensi menjadikan kulit menghasilkan lebih banyak melamin yang boleh menjadikan bibir lebih gelap. Sekiranya anda ingin mengembalikan warna bibir semula jadi yang cerah, maka berhenti merokok adalah penyelesaiannya.

  • Lindungi Bibir dari Matahari

Pendedahan sinar matahari juga dapat menjadikan warna bibir lebih gelap daripada yang seharusnya, kerana sinar matahari dapat membakar dan mengeringkan bibir. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan pelindung matahari yang terdapat di balsem bibir dan Gincu.

Cuba juga Menggunakan Bahan Asli untuk Memulihkan Warna Bibir Semula jadi:

  • Timun

Bukan sahaja berfungsi menghilangkan lingkaran hitam di kawasan mata, timun juga dapat mencerahkan bibir anda. Letakkan kepingan timun di bibir selama lima minit setiap hari untuk mendapatkan bibir yang cerah.

  • Sayang

Selain rasanya yang enak dan manis, madu juga merupakan bahan semula jadi yang berguna untuk melembapkan bibir. Gosokkan bibir anda dengan madu sebelum tidur, dan bilas dengan air suam keesokan harinya.

  • Minyak badam

Anda juga boleh mencampurkan 6 tetes minyak badam dengan 1 sudu teh madu untuk melembutkan ketika bibir anda terasa kering.

  • Gula

Tahukah anda bahawa beberapa produk penjagaan bibir menggunakan gula sebagai asas. Ini kerana gula berkhasiat untuk membuang sel kulit mati di bibir. Caranya, buat adunan pasta dari campuran tiga sudu gula pasir dengan dua sudu mentega, dan sapukan di bibir seminggu sekali.

Dengan menghentikan tabiat yang boleh merosakkan bibir anda, dan melakukan perawatan bibir menggunakan bahan semula jadi, bibir gelap anda pasti akan kembali cerah.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bibir yang sihat, anda boleh terus menghubungi doktor kulit dan pakar estetika melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual dalam aplikasi . Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar terus ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.