Osteoartritis Menyebabkan Kista Baker, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Kista Baker adalah kantung berisi cecair di belakang lutut yang sering menyebabkan bonjolan dan rasa sesak ketika berjalan atau duduk. Terdapat beberapa penyebab kista Baker yang perlu diketahui, iaitu:

  • Bengkak di Lutut

Ini berlaku apabila cecair yang melincirkan sendi lutut meningkat. Semasa tekanan meningkat, cecair menekan bahagian belakang lutut dan menghasilkan sista.

  • Artritis

Umumnya, penghidap artritis sering mengalami sista Baker.

  • Kecederaan

Kecederaan yang berkaitan dengan sukan atau pukulan lain ke lutut juga boleh menyebabkan sista Baker.

  • Gout

Artritis jenis ini, yang disebabkan oleh penumpukan asid urik dalam darah, boleh menyebabkan sista Baker.

Kista dan Osteoartritis Baker

Kista Baker boleh disebabkan oleh hampir semua penyebab pembengkakan sendi (artritis). Jenis artritis yang paling biasa dikaitkan dengan kista Baker adalah osteoartritis, juga disebut artritis degeneratif.

Bagaimana kedua-duanya dapat dihubungkan? Osteoartritis adalah penyakit yang terpencil pada tulang rawan sendi. Gejala yang paling biasa adalah sakit pada sendi yang terjejas selepas gerakan berulang.

Baca juga: Banyak Jenis, Tahu Terapi Osteoartritis Jenis Ini

Bukan hanya berhenti kesakitan, tetapi boleh membawa maut yang menyebabkan pembengkakan, kehangatan, dan kerutan sendi yang bergerak. Pada osteoartritis yang teruk, kehilangan keseluruhan bantal tulang rawan menyebabkan geseran antara tulang yang menyakitkan walaupun tidak bergerak. Pembengkakan yang sama pada osteoartritis inilah yang akhirnya mencetuskan kista Baker.

Baca juga: 3 Rawatan untuk Merawat Kista Baker

Penjagaan dan ubat yang betul dapat menghilangkan gejala dan kesakitan. Berikut adalah cadangan yang boleh dilakukan, iaitu:

  1. Ambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen, untuk mengurangkan bengkak dan sakit di lutut yang terkena.

  2. Pegang pek es di lutut selama 10–20 minit untuk mengurangkan bengkak, cubalah tuala yang dibalut dengan ais, kemudian letakkan di kawasan yang terkena. Jangan meletakkan ais secara langsung pada kulit.

  3. Rehatkan sendi lutut dengan maksud tidak berjalan terlalu jauh atau melakukan senaman yang berat.

  4. Gunakan pembalut mampatan untuk menyokong sendi lutut yang boleh dibelinya di farmasi

Biasanya anda akan memerlukan rawatan lebih lanjut sekiranya sista Baker semakin teruk. Salah satu pilihan rawatan adalah menyuntik ubat kortikosteroid terus ke lutut yang terkena untuk membantu mengurangkan pembengkakan dan keradangan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

Juga, kista Baker boleh pecah, menyebabkan cairan bocor ke betis. Ini boleh menyebabkan sakit tajam pada betis dan mencetuskan kemerahan dan bengkak. Cecair secara beransur-ansur akan diserap kembali ke dalam badan selama beberapa minggu. Rawatan yang disyorkan untuk kista pecah adalah berehat dan menjaga anak lembu tetap tinggi.

Dalam beberapa kes, mungkin mengalirkan (menghisap) kista Baker. Pembedahan sista Baker tidak mudah kerana tidak seperti jenis kista lain, kista Baker tidak mempunyai lapisan.

Pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki sendi lutut jika ia rosak dengan ketara akibat kecederaan atau keadaan seperti osteoartritis. Pakar bedah akan menggunakan alat yang disebut arthroscope untuk melihat ke dalam sendi lutut. Alat pembedahan kecil ini dapat digunakan bersama dengan arthroscopy untuk memperbaiki kerosakan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai osteoartritis yang boleh menyebabkan kista Baker atau maklumat kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .