4 Senaman Cahaya Yang Sesuai untuk Pagi

, Jakarta - Melakukan senaman secara teratur adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Sebenarnya, senaman boleh dilakukan pada bila-bila masa, tetapi melakukan senaman pada waktu pagi dapat membuat anda lebih bersemangat untuk melakukan aktiviti. Selain itu, bersenam pada waktu pagi akan membantu meningkatkan peredaran darah setelah malam berehat badan anda.

Terdapat banyak jenis senaman yang boleh anda lakukan pada waktu pagi, tetapi anda hanya perlu melakukan senaman ringan. Selain menjadikan badan anda cergas dan sihat, udara pagi yang masih bersih dan segar juga akan menjadikan minda dan badan anda lebih segar.

Berikut adalah senaman ringan yang sesuai dilakukan pada waktu pagi, untuk menyokong kesihatan anda:

1. Larian Pagi

Bagi anda yang mempunyai jadual yang cukup sibuk, berjalan pada waktu pagi sangat sesuai dilakukan. Lakukan senaman ini selama 15 hingga 30 minit setiap hari. Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan kerap berjalan pada waktu pagi. Latihan ini adalah salah satu latihan paling ringan yang dapat membantu tubuh anda membakar kalori. Bukan itu sahaja, berjalan pada waktu pagi juga dapat membantu meningkatkan kualiti tidur anda, anda tahu. Kualiti tidur yang buruk tentunya akan mempengaruhi kualiti hidup anda. Oleh itu, tidak menyusahkan anda untuk mula melakukan larian pagi secara berkala untuk meningkatkan kualiti hidup anda.

2. Berbasikal

Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan melakukan aktiviti berbasikal pada waktu pagi. Tidak perlu terlalu jauh ketika berbasikal pada waktu pagi. Anda hanya perlu berjalan di sekitar kompleks rumah selama 30 minit. Ini akan menjadikan kesihatan anda lebih baik. Berbasikal pada waktu pagi sebenarnya dapat membantu anda menjaga jantung yang sihat. Bukan hanya itu, berbasikal pada waktu pagi juga akan meningkatkan stamina sehingga menjadikan anda lebih bersemangat ketika menjalankan aktiviti harian. Berbasikal juga akan menjadikan badan meningkatkan keseimbangan dan koordinasi badan anda.

3. Yoga

Sebenarnya, melakukan senaman yoga pada waktu pagi dapat menjadikan badan anda kaku dari tidur malam lebih santai. Dengan melakukan senaman yoga pada waktu pagi, anda akan mengelakkan kesakitan atau sakit belakang. Bukan hanya itu, yoga juga dapat menjadikan minda anda lebih santai dan lebih tenang. Ini akan meningkatkan daya tumpuan dan ingatan anda. Anda juga akan lebih bersedia untuk aktiviti seharian.

4. Melompat atau Melompat Tali

Sukan ponteng atau lompat tali sebenarnya sangat mudah dilakukan. Kerana, anda tidak memerlukan banyak masa untuk dilakukan ponteng . Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk bersenam maka ponteng adalah senaman yang betul untuk dilakukan pada waktu pagi. Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan melakukan ponteng pada waktu pagi, misalnya, menguatkan otot badan, meningkatkan stamina, dan membuat otak berfungsi lebih cepat.

Selain bersenam, anda dapat mengekalkan tubuh yang sihat dengan memakan makanan yang sihat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gaya hidup sihat, tanyakan kepada doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Senaman Pagi VS Senaman Petang, Mana Yang Anda Pilih?
  • 6 Cara Tidak Malas Bersenam
  • Mana yang Lebih Sihat: Bersenam Sendiri atau dalam Kumpulan?