Bolehkah Wanita Menstruasi Memeriksa Perubatan?

, Jakarta - Pakar perubatan selalu mengesyorkan melakukan pemeriksaan kesihatan setiap tahun. Namun, semasa menjalankan pemeriksaan, setiap orang mesti berada dalam keadaan sihat agar hasilnya benar-benar tepat. Walaupun begitu, sebilangan wanita juga bertanya sama ada mereka sedang haid atau mereka dibenarkan melakukan pemeriksaan kesihatan ini? Cari jawapan di bawah!

Wanita tidak disarankan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan semasa haid

Bukan hanya lelaki, wanita juga memerlukan pemeriksaan kesihatan setiap tahun untuk mengelakkan banyak penyakit. Beberapa penyakit yang didiagnosis adalah barah payudara dan serviks yang sering terjadi pada wanita. Untuk mengesan barah serviks, setiap wanita mesti mempunyai Pap smear yang biasanya merangkumi salah satu langkah yang terdapat dalam pemeriksaan kesihatan .

Baca juga: 3 Jenis Pemeriksaan Perubatan Yang Anda Perlu Tahu

Namun, bolehkah wanita melakukan pemeriksaan kesihatan semasa haid?

idealnya, pemeriksaan kesihatan dilakukan setiap tahun harus dilakukan ketika wanita itu tidak haid. Ini kerana haid berat boleh mengganggu tafsiran Pap smear. Walaupun pakar perubatan masih boleh mendapatkan hasil pemeriksaan peringkat dan Pap smear, tetapi lebih banyak wanita merasa selesa jika diperiksa semasa haid dan meminta penjadualan ulang.

Walau bagaimanapun, perkara lain yang dapat dipengaruhi semasa melakukan pemeriksaan ini semasa haid adalah hasil pemeriksaan air kencing yang boleh berubah. Beberapa penyakit yang sukar dikesan kerana penyakit ginjal, penyakit hati, jangkitan saluran kencing, dan diabetes. Air kencing yang hendak diperiksa mestilah suci dan tidak boleh dicampurkan dengan darah haid.

Oleh itu, lebih baik memberitahu doktor apabila anda tiba-tiba mendapati darah haid keluar sehingga keputusan pemeriksaan yang dilakukan tetap optimum. Sudah tentu pakar perubatan akan dengan senang hati membuat jadual baru untuk hasil yang maksimum. Namun, jika pemeriksaan yang dilakukan dianggap darurat, dokter terpaksa terus menjalankan ujian air kencing, kerana kemungkinan gangguan yang terjadi memerlukan perawatan segera.

Baca juga: Sebelum Melakukan Pemeriksaan Pra-Perkahwinan, Sediakan 3 Perkara Berikut

Selain haid, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan pemeriksaan perubatan, termasuk:

  • Jangan minum alkohol: Pastikan anda tidak minum alkohol sekurang-kurangnya 24 jam sebelum ujian. Sudah tentu kandungan ini dapat mempengaruhi keputusan peperiksaan kelak.
  • Tidur yang cukup: Semua orang yang akan berlari pemeriksaan kesihatan harus berehat secukupnya pada malam sebelumnya. Seseorang yang kurang tidur boleh mempengaruhi keputusan pemeriksaan, kerana pengaruh tekanan darah dan suhu badan yang tidak normal.
  • Puasa: Anda juga mungkin disarankan oleh doktor anda untuk berpuasa sebelum melakukan beberapa ujian, seperti kadar kolesterol dan gula darah. Pakar perubatan akan melarang anda makan dan minum selama 8 jam sebelumnya.

Setelah mengetahui apa sebabnya di atas, seseorang yang sedang haid dinasihatkan untuk tidak mendapatkannya pemeriksaan kesihatan . Saya harap anda tidak memaksakan diri dalam hal ini. Ini dilakukan agar keputusan pemeriksaan yang dijalankan tetap berkesan tanpa gangguan dari faktor luar. Dengan cara itu, doktor dapat segera mengambil tindakan sekiranya benar-benar berbahaya.

Baca juga: Bolehkah anda melakukan pemeriksaan kesihatan semasa anda sakit?

Kemudian, jika anda masih mempunyai soalan mengenai keberkesanan pemeriksaan kesihatan yang dilakukan semasa haid, doktor dari bersedia untuk menerangkan dengan jelas. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan setiap hari untuk mendapatkan akses kesihatan yang mudah hanya dengan telapak tangan anda!

Rujukan:

Chapel Hill Obgyn. Diakses pada tahun 2020. Tempoh Tidak Teratur dan Peperiksaan Tahunan Anda: Bolehkah Anda Melakukan Pemeriksaan Tahunan Semasa Semasa Tempoh Anda?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan Fizikal.