Ibu, inilah ciri-ciri rakan baik untuk anak-anak

, Jakarta - Rakan-rakan mempunyai pengaruh yang luar biasa dalam kehidupan seseorang, terutama ketika seseorang memasuki fasa remaja. Kawan akan sangat berpengaruh dalam membentuk keperibadian seseorang. Sekiranya anda memilih yang salah, anak anda mungkin akan jatuh ke dalam tindakan negatif, dengan alasan bahawa mereka akan diterima oleh lingkaran sosial yang mereka sedang bergaul.

Baca juga: Kawan Dengan Faedah, Bolehkah Persahabatan Berkekalan?

Tingkah laku negatif yang biasanya dilakukan oleh seseorang dapat dilakukan sehingga mereka dikenali dalam persekitaran sosialnya. Dalam kebanyakan kes, tingkah laku negatif dilakukan oleh mereka yang tidak dihargai, tidak diterima, dan tidak dijaga oleh keluarga. Sebagai ibu, anda semestinya risau akan perkara ini. Perkara pertama yang harus dilakukan oleh ibu adalah memberi pendekatan kepada anak agar tidak membuat langkah yang salah.

Tanyakan kepada mereka mengenai definisi rakan baik menurut pandangannya. Setiap remaja mesti mempunyai definisi kebaikan yang berbeza. Sekiranya ibu sering mendekati mereka dengan berbual dengan anak mereka, mereka secara automatik akan merasa dekat dan akan memberitahu tentang rakan mereka.

Apabila terdapat hubungan erat antara ibu dan anak, ini adalah masa yang tepat bagi ibu untuk memberi arahan mengenai rakan baik. Jangan lupa mengajar anak-anak bagaimana memilih rakan baik mengikut watak mereka. Ibu, inilah watak seseorang yang sesuai untuk menjadi teman agar anak-anak tidak terbawa oleh pengaruh negatif:

Baca juga: Berkawan kerana status sosial, inilah ciri-ciri pendaki sosial

  • Jujur

Seseorang yang sesuai untuk menjadi teman adalah seseorang yang selalu mengatakan kebenaran dan bertindak seperti dia. Orang dengan jenis ini akan menjadi diri mereka sendiri, dan apabila ada sesuatu yang mengganggu mereka, mereka akan segera mengatakannya tanpa mengatakan apa-apa dari belakang.

  • Menyenangkan

Rakan yang seronok akan berkongsi keseronokan dengan rakannya. Kawan dengan jenis ini akan mengeluarkan aura gembira ketika mereka bersama, kerana mereka mempunyai watak yang ceria dan cerdas. Ini adalah perkara positif bagi pergaulan anak-anak.

  • Perhatian

Rakan baik akan selalu mendengar dan memahami apa yang sedang berlaku dengan rakannya. Rakan yang baik akan tahu bila rakannya merasa gembira, kesal, malah sedih. Apabila hubungan mereka tidak serasi, mereka akan menyelesaikannya bersama.

  • Menyokong

Rakan yang menyokong akan sentiasa menyokong semua keinginan positif rakannya. Sebenarnya, mereka akan menolong rakan mereka untuk mencapai apa yang mereka mahukan, tanpa membuat rakan mereka merasa tidak selesa.

  • Boleh dipercayai

Kawan yang boleh dipercayai adalah mereka yang dapat menyimpan rahsia dan tidak bercakap tentang rakan mereka dengan orang lain. Mereka akan selalu berada di sana, walaupun rakan mereka berada dalam banyak masalah.

  • Kawan setia

Sahabat yang setia adalah mereka yang dalam keadaan senang dan sukar. Mereka akan menemani ketika semua orang tiada. Jangan sekali-kali memanfaatkan rakan yang setia, hormati kesetiaannya.

Baca juga: Kepentingan Mempunyai Rakan Bicara untuk Mengelakkan Kemurungan

Setiap kanak-kanak akan mempunyai watak dan pergaulan yang berbeza. Sekiranya mereka masih dalam hubungan positif dan rakan, mereka harus dibiarkan begitu sahaja. Walau bagaimanapun, jika anak terlalu jauh dengan pergaulannya, dan menjadi sangat sukar jika dinasihatkan, ibu boleh membincangkannya dengan ahli psikologi mengenai permohonan tersebut. untuk mengetahui bagaimana menangani kanak-kanak dengan watak-watak ini.

Jangan lupa untuk selalu mengingatkan anak-anak anda bahawa anda berhak memantau siapa mereka berkawan. Ini dilakukan bukan untuk membatasi, tetapi untuk mengawasi agar anak-anak tidak terjebak dengan hal-hal negatif yang dapat dipengaruhi oleh lingkaran sosial mereka. Persahabatan harus berakhir untuk saling menguntungkan, bukan saling merugikan.