Mitos atau Fakta, Wanita Hamil mudah dijangkiti CTS

Jakarta - Sindrom terowong karpal (CTS) dicirikan oleh kesemutan di pergelangan tangan dan jari. Sindrom ini boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Walau bagaimanapun, wanita hamil lebih mudah terdedah kepada CTS. Terutama jika anda melakukan aktiviti yang melibatkan tangan anda, seperti menaip, berat badan berlebihan, atau menghidap diabetes kehamilan.

Di samping itu, wanita hamil mudah terkena CTS akibat perubahan hormon, yang menjadikan tubuh berlebihan cairan. Kemudian, lebihan cecair dapat meresap melalui tisu badan dan memberi tekanan pada saraf di pergelangan tangan. Inilah yang menyebabkan CTS pada wanita hamil.

Baca juga: Sindrom Carpal Tunnel Bahaya atau Tidak, Ya?

Atasi CTS pada Wanita Hamil Dengan Cara Ini

CTS adalah aktiviti yang sangat mengganggu, kerana gejalanya tidak hanya kesemutan di pergelangan tangan dan jari. Wanita hamil yang terkena CTS juga akan mengalami simptom lain seperti kekejangan, sakit, sensasi panas, dan bengkak pergelangan tangan. Selain itu, ibu jari, telunjuk, dan jari tengah juga dapat merasa kebas, dan mengalami kesukaran untuk menggenggam.

Walaupun secara amnya dapat sembuh sendiri selepas melahirkan, jika gejala CTS semasa kehamilan sangat mengganggu, ibu harus berjumpa doktor. Untuk menjadikannya lebih mudah, ibu boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui berbual atau buat janji temu dengan pakar sakit puan di hospital, supaya rawatan dapat dilakukan.

Selain memberi ubat, doktor juga biasanya akan mencadangkan beberapa rawatan di rumah untuk melegakan simptom, seperti:

1. Rehat Segera apabila Gejala Muncul

Apabila gejala CTS muncul, anda harus meninggalkan semua aktiviti dan meletakkan tangan anda sebentar. Sokong tangan anda menggunakan bantal atau tuala yang digulung dan berehat sebentar. Sekiranya anda ingin tidur, elakkan kedudukan tangan yang menyokong kepala.

Baca juga: Ketahui 4 Fakta Penting Mengenai CTS aka Carpal Tunnel Syndrome

2. Urut Tangan

Mintalah pasangan atau orang yang anda sayangi untuk mengurut pergelangan tangan, jari, tangan, dan punggung apabila anda merasakan simptom kesakitan akibat CTS. Ini dapat mengurangkan rasa sakit dan kesemutan yang dirasakan.

3. Kompres dengan Ice Cubes

Apabila gejala kesemutan muncul, anda boleh memampatkan kawasan tangan menggunakan ais batu yang dibalut dengan kain atau tuala nipis, hanya selama 10 minit. Sekiranya anda tidak mempunyai ketulan ais, cubalah merendam tangan anda dengan air sejuk dan suam, bergantian selama satu minit setiap satu.

4. Gimnastik Tangan

Untuk mengurangkan gejala kesemutan dan kesakitan, anda juga boleh melakukan senaman tangan. Caranya adalah dengan menggerakkan pergelangan tangan ke atas dan ke bawah sebanyak 10 kali. Kemudian, buat penumbuk dan kedudukan terbuka 10 kali, dan buat huruf "O" dengan melekatkan semua jari ke ibu jari secara bergiliran.

Baca juga: Untuk Mengelakkan Sindrom CTS, Ikuti Petua Mudah Ini

5. yoga

Selain dapat menghilangkan tekanan dan meningkatkan kelenturan badan, melakukan yoga juga dapat melegakan gejala CTS semasa kehamilan, anda tahu. Latihan ini juga berguna untuk menjadikan pergelangan tangan lebih kuat. Namun, pastikan pergerakan yoga yang anda lakukan tidak membahayakan kehamilan anda, okey? Anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai perkara ini.

Selain cara ini, CTS juga dapat dicegah muncul dengan selalu menjaga diet yang sihat. Terutama makan makanan yang kaya dengan vitamin B6, seperti bayam, wortel, kentang, alpukat, pisang, dan roti. Pastikan juga minum air secukupnya dan berehat.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Carpal Tunnel Semasa Kehamilan
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Carpal Tunnel pada Kehamilan (Penyelesaian Semula Jadi)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel Semasa Kehamilan, dan Bagaimana Rawatannya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Makanan Kaya Vitamin B-6