5 Pilihan Makanan Terbaik untuk Sarapan

, Jakarta - Jika anda masih menjauhi sarapan pagi kerana takut gemuk, ini bermakna anda masih menggunakan idea yang salah. Sarapan pagi sebenarnya adalah makanan terpenting sepanjang hari yang dapat membantu mengawal berat badan anda. Di samping itu, sarapan juga memberi tenaga kepada tubuh untuk melakukan banyak aktiviti harian (Baca juga: Catatan, 4 Manfaat Sarapan untuk Kesihatan Tubuh). Jadi, makanan apa yang bagus untuk sarapan pagi?

Kebanyakan orang makan makanan karbohidrat seperti bijirin atau roti putih untuk sarapan. Tetapi ternyata, roti dan bijirin adalah karbohidrat yang diproses yang tidak baik untuk sarapan pagi, kerana boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat. Karbohidrat yang baik untuk sarapan pagi adalah makanan yang dibuat dari biji-bijian (beras perang, roti gandum), buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain karbohidrat, anda juga boleh melengkapkan pinggan sarapan dengan makanan yang mengandungi protein. Pengambilan ini dapat mengekalkan stamina sepanjang pagi dan mencegah rasa lapar sehingga waktu makan tengah hari tiba. Berikut adalah 8 pilihan menu sarapan sihat yang boleh anda cuba:

  1. Satu telur rebus dan satu pisang

Telur merangkumi makanan yang mengandungi protein tinggi. Makan telur boleh membuat anda merasa kenyang lebih lama, jadi anda tidak tergoda untuk makan makanan ringan yang tidak sihat sepanjang pagi. Selain itu, kandungan kolin vitamin B yang tinggi dalam kuning telur juga bermanfaat untuk ketajaman ingatan, anda tahu. Walaupun pisang kaya dengan serat semula jadi, vitamin C, dan kalium. Gabungan nutrien ini dapat membantu anda menguruskan tekanan darah anda.

  1. Telur hancur dengan sayur cincang

Selain diproses dengan merebus, anda juga boleh makan telur orak atau telur hancur praktikal, sedap, tetapi masih berkhasiat. Sebagai variasi, anda boleh menambahkan sayur potong rebus seperti wortel, jagung, dan cendawan ke dalamnya. Sekiranya anda mahu lebih kenyang, jadikan telur hancur sebagai pengisian secawan roti gandum panggang.

  1. Bijirin bijirin

Pilih bijirin yang bijirin penuh. Anda boleh mencampurkan bijirin dengan susu dan buah rendah lemak, atau dengan yogurt.

  1. Smoothie

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk menyediakan sarapan pagi yang terlalu rumit, smoothie boleh menjadi penyelamat perut lapar anda pada waktu pagi. Bagaimana cara untuk membuat smoothie Ia sangat mudah, anda hanya perlu mencampurkannya, dan ia boleh disiapkan dalam masa beberapa minit. Smoothie yang paling sesuai untuk menu sarapan pagi ialah campuran pisang dengan strawberi yang diadun dengan susu rendah lemak. Untuk menjadikannya lebih mengisi, anda boleh menambah oatmeal atau buah beku ke dalamnya. Anda juga boleh menikmati smoothie di mana sahaja.

  1. Yogurt Yunani

Sama seperti telur, yogurt Yunani adalah sumber protein yang cukup mengenyangkan. Kandungan protein dua kali lebih tinggi daripada yogurt biasa. Lain daripada itu, yogurt Yunani juga kaya dengan kalsium. Tetapi, pilih yogurt Yunani yang mana kosong untuk mengelakkan pengambilan gula tiruan yang tidak sihat. Anda boleh mengambil yogurt Yunani dengan penambahan topping buah segar (pisang, kiwi, strawberi, tembikai, dll.), kacang dan granola untuk sarapan yang sihat dan memuaskan.

Makan menu sarapan yang sihat adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat. Oleh itu, disarankan agar anda terbiasa dengan sarapan pagi. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai sarapan pagi yang sihat untuk tubuh anda, hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Anda juga boleh meminta nasihat doktor dan cadangan ubat anda kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.