Sebab isteri tidak biasa dengan mertua, berikut adalah 4 sebab

Jakarta - Ada banyak perkara unik yang terjadi semasa persiapan, hari pelaksanaan, dan kehidupan setelah pernikahan. Tidak kira seberapa banyak usaha yang dilakukan untuk menjadikan kehidupan rumah tangga baik-baik saja, masih ada perselisihan yang terjadi. Salah satu masalah yang timbul kerana hubungan antara isteri dan mertua yang tidak terlalu akrab.

Walaupun tidak semua pasangan suami isteri (pasangan) mengalaminya, hubungan antara isteri dan mertua yang tidak dekat adalah masalah perkahwinan yang biasa. Tetapi, mengapa ini berlaku? Lihat penjelasan di bawah, ayuh!

Mengapa Hubungan Isteri Tidak Akrab dengan Mertua?

Terdapat beberapa sebab yang menjadikan hubungan antara isteri dan mertua tidak erat, antaranya:

1. Ibu mertua takut kehilangan perhatian anaknya

Seorang pakar komunikasi mengungkapkan, seorang ibu cenderung lebih cemas terhadap perkahwinan anak lelaki daripada perkahwinan anak perempuan. Sebabnya ialah ramai ibu bapa (terutama ibu) bimbang anak mereka yang dibesarkan dengan cinta sejak kecil akan melupakannya, tidak mengunjunginya setelah berkahwin, dan berubah menjadi orang lain setelah berkahwin. Mereka takut bahawa anak mereka tidak lagi bergantung pada mereka kerana sudah ada wanita lain dalam hidup mereka.

2. Isteri takut dengan keluarga mertua

Selain mertua, kegelisahan juga dimiliki oleh seorang isteri. Tinjauan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa kebanyakan wanita mempunyai keprihatinan terhadap mertua mereka. Mereka bimbang bahawa mertua mereka akan bercakap buruk tentang suami mereka atau terlalu banyak mengganggu kehidupan rumah tangga mereka.

3. Terdapat persaingan antara isteri dan mertua

Ketegangan antara isteri dan mertua meningkat kerana persaingan. Kerana sering kali, mereka berdua bersaing untuk menjadi sosok yang lebih baik dalam menjaga dan mengasuh lelaki itu. Ini wajar kerana seorang pakar mengatakan bahawa wanita dilahirkan dengan semangat bersaing yang kuat.

4. Kekaguman Muncul Ketika Berjumpa

Sebab lain beberapa isteri dan mertua menjadi kawan adalah kerana mereka keliru tentang apa yang harus dilakukan antara satu sama lain. Kekemasan ini menimbulkan salah faham dan ketegangan antara isteri dan mertua.

Jadi, apa yang harus dilakukan oleh suami?

Sebagai seorang lelaki yang dekat dengan ibunya, adalah wajar bagi suami untuk mempunyai naluri semula jadi untuk melindungi dan menyokong ibu yang telah melahirkan dan membesarkannya. Namun, seorang suami juga perlu melindungi dan menyokong isteri yang telah dinikahinya. Keadaan ini sering menimbulkan dilema bagi suami. Perlukah dia membela isteri atau ibunya?

Selagi konflik itu ringan, adalah lebih baik jika isteri dan mertua menyelesaikan masalah mereka sendiri tanpa suami harus mengambil pendirian. Namun, jika konfliknya cukup besar, suami perlu mengambil bahagian dalam mengawal keadaan dan menjadi orang tengah. Seorang suami diminta untuk melihat konflik secara objektif untuk mengurangkan salah faham yang berlaku. Jika tidak, percubaan untuk berdamai boleh berlaku dan menyebabkan konflik domestik yang baru.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah, jika penyebab konflik berasal dari keluarga mertua, adalah tugas lelaki untuk melindungi isterinya. Sekiranya punca konflik datang dari isteri, suami perlu melindungi ibunya sambil menjelaskan dan menenangkan isterinya. Semasa proses penyelesaian konflik, suami perlu memastikan bahawa tidak ada keganasan rumah tangga yang terlibat.

Itulah beberapa sebab mengapa isteri tidak biasa dengan mertua. Sekiranya ada ahli keluarga (baik isteri atau ibu bapa) yang sakit, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 5 Petua Perkahwinan yang Berkekalan
  • 4 Faedah Kaunseling Perkahwinan
  • Kesan Keluarga Tidak Bercanggah Terhadap Psikologi Kanak-kanak