6 Makanan ringan yang sihat untuk rakan yang menonton bola sepak

Menonton bola sepak adalah yang paling menyeronokkan apabila anda makan makanan ringan. Tetapi, agar anda tidak terlalu jauh dan tetap sihat, pilih makanan ringan seperti coklat gelap, buah-buahan, kacang-kacangan, yogurt, dan teh hijau. Menonton bola sepak ketika bangun malam telah membahayakan diri sendiri, jadi anda tidak boleh menambahkannya dengan pengambilan makanan ringan yang tidak sihat. "

, Jakarta - Secawan kopi sepertinya telah menjadi salah satu "hidangan wajib" ketika menonton bola sepak. Sebabnya, kebanyakan perlawanan disiarkan pada waktu malam, hingga awal pagi. Kopi berperanan untuk mencegah rasa mengantuk dan memastikan tubuh sentiasa terjaga.

Sebenarnya, tidak menjadi masalah jika anda memutuskan untuk minum kopi dan berjaga-jaga menonton permainan piala dunia. Namun, selain kopi, anda juga harus menyediakan makanan ringan yang sihat untuk rakan-rakan yang menonton bola sepak. Ini akan berfungsi sebagai "keseimbangan" dan menjaga tubuh tetap sihat walaupun kurang tidur.

Baca juga : Elakkan Ketegangan Mata semasa Menonton Piala Dunia

Jadi, jenis makanan ringan apa yang harus disediakan untuk menjadikan menonton bola sepak lebih menyeronokkan? Baca lebih lanjut di sini!

1. Kacang

Jangan menonton bola sepak jika anda tidak mempunyai kacang! Anda boleh menggunakan makanan ringan ini untuk rakan menonton bola sepak. Selain itu, kacang juga dikenali sebagai makanan yang mengandungi banyak serat dan mineral tinggi.

Selain itu, kandungan protein yang terdapat dalam kacang tidak kurang tinggi, bahkan jika dibandingkan dengan daging. Sudah tentu, anda boleh mendapat semua faedah ini sekiranya kacang yang anda makan diproses dengan betul. Terdapat beberapa jenis kacang yang baik untuk dimakan, seperti kacang ginjal panggang, kacang tanah, dan kacang almond.

2. Coklat Panas

Selain secawan kopi, sesekali anda juga boleh memilih coklat suam sebagai teman menonton bola sepak. aka coklat gelap coklat gelap mengandungi sejumlah theobromine yang dapat meningkatkan tenaga badan. Selain itu, coklat gelap juga mengandungi antioksidan sehingga baik untuk metabolisme dan daya tahan.

Untuk lebih sihat, anda tidak boleh makan coklat yang ditambah dengan pemanis. Kerana ia sebenarnya dapat meningkatkan jumlah kalori dan boleh memberi kesan sampingan untuk kesihatan. Bukan hanya itu, sebuah kajian mengatakan bahawa coklat gelap membantu meningkatkan kemampuan otak untuk memusatkan perhatian sehingga anda dapat terjaga lebih lama.

3. Popcorn

Popcorn adalah sejenis makanan yang sesuai untuk ditonton oleh rakan, sama ada menonton filem atau perlawanan bola sepak. Rasa sedap popcorn dapat membantu menaikkan semangat menonton.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, pastikan anda mengambilnya popcorn yang tidak mengandungi pemanis berlebihan. Sebaliknya, cubalah melayani popcorn dengan perasa semula jadi. Seperti serbuk kayu manis, lada, atau serbuk cili.

Baca juga : Makan Popcorn sambil Menonton Filem Mempunyai Manfaat Ini

4. Yogurt rendah lemak

Sekiranya anda bosan dengan kopi atau coklat panas, hidangan yogurt rendah lemak juga boleh menjadi pilihan. Makanan jenis ini bukan sahaja enak dan menyeronokkan, tetapi juga baik untuk kesihatan.

Yogurt kaya dengan probiotik yang baik untuk kesihatan pencernaan. Selain itu, yogurt juga kaya dengan kalsium, vitamin B2, B12, magnesium, dan kalium. Anda harus memilih jenis yogurt yang rendah lemak dan mengelakkan bahan tambahan berkalori tinggi, seperti coklat, atau gula dan sos manis.

Baca juga : Berjaga-jaga untuk menonton Piala Dunia, sediakan 4 perkara ini

5. Buah-buahan

Daripada memakan apa sahaja makanan, buah adalah pilihan terbaik. Buah segar mengandungi banyak serat, mineral, dan vitamin. Oleh itu, semasa menonton bola sepak, anda masih dapat menjaga tubuh anda dalam keadaan sihat.

6. Teh Hijau

Teh hijau mempunyai kurang kafein daripada kopi. Pengambilan kafein yang mencukupi dapat membantu tubuh tetap terjaga tetapi tidak berlebihan. Kebiasaan bangun lewat tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Kerana, ia sebenarnya boleh mengganggu jam badan dan mencetuskan penyakit.

Itulah penjelasan mengenai makanan ringan yang sihat yang dapat menemani anda menonton bola sepak. Sekiranya anda mempunyai aduan penyakit, beritahu doktor melalui permohonannya . Pantas muat turun permohonannya sekarang, ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 29 Makanan ringan sihat yang dapat membantu anda menurunkan berat badan
Kanak-kanak Super Sihat. Diakses pada tahun 2021. 30 Snek Filem Malam Jumaat yang Sihat