Perlu Tahu, Ini 4 Kebaikan Tahun Baru Cina untuk Kesihatan

, Jakarta - Tahun Baru Cina adalah perayaan tahun baru mengikut sistem kalendar lunar. Perayaan ini penting bagi masyarakat Cina di seluruh dunia. Perayaan Tahun Baru Cina bermula pada hari pertama bulan pertama dalam kalendar lunar dan berakhir pada hari kelima belas (pada waktu bulan purnama) atau di Indonesia disebut Cap Go Meh.

Perayaan ini sememangnya menjadi syarat makna. Seperti perayaan keagamaan yang lain, semua ahli keluarga berkumpul pada malam Tahun Baru Cina. Mereka berkongsi kebahagiaan antara satu sama lain, seperti pelbagai paket merah, makan malam bersama, dan banyak lagi. Tahukah anda bahawa perayaan seperti Tahun Baru Cina juga mempunyai faedah kesihatan, seperti:

Baca juga: Bukan Hanya Bahan, Kesihatan Juga Penting Pada Tahun Baru Cina

  • Makan bersama

Pada setiap perayaan, makan bersama adalah sesuatu yang sangat dinantikan. Semasa Tahun Baru Cina, banyak makanan sihat disajikan dengan makna simbolik masing-masing. Bermula dari ikan untuk memberi banyak, jeruk untuk nasib baik dan kekayaan, atau mi untuk meminta umur yang panjang.

Lancarkan HealthLink British Columbia Terdapat banyak faedah makan bersama keluarga. Hampir semua orang dari semua peringkat umur makan dengan lebih baik apabila mereka berkongsi makanan dengan orang lain. Mereka cenderung makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan makanan kaya nutrien lain. Akibatnya, mereka mempunyai berat badan yang lebih sihat, menghindari risiko gangguan makan, dan menghindari tekanan. Bagi kanak-kanak, makan bersama memberi mereka peluang untuk belajar lebih banyak perkataan dan cara berkomunikasi dengan lebih baik.

  • Acara untuk Memperkukuhkan Persaudaraan

Perhimpunan keluarga semasa perayaan Tahun Baru Cina mendorong ahli keluarga untuk berkumpul lagi. Semasa Tahun Baru Cina, orang umumnya kembali ke rumah ibu bapa mereka, dan pada masa ini ahli keluarga akhirnya dapat bertemu dan membantu menyatukan kembali hubungan yang mungkin telah tegang antara ahli keluarga kerana jarang bertemu antara satu sama lain. Terutama jika semasa perjumpaan keluarga ada satu anggota keluarga yang sedang hamil, merancang perkahwinan atau akan mengikuti ujian, maka mereka dapat saling menyokong sehingga memberi kesan kepada kesihatan mental.

Baca juga: Cara Menghalang Persaingan Antara Saudara dan Saudari

  • Berkongsi Angpao

Ini adalah salah satu tradisi khas perayaan Tahun Baru Cina. Angpao atau wang saku biasanya akan diberikan oleh pasangan yang sudah berkahwin, atau ibu bapa kepada anak-anak dan orang muda lain yang belum berkahwin. Sekiranya anda memberi perhatian, pembahagian wang bukan sekadar tradisi. Ini juga akan memberi faedah kepada anak-anak dari segi kewangan. Memberi sebilangan kepada anak-anak melatih mereka untuk mengetahui faedah menabung, berlatih membuat perbelanjaan dengan teliti, dan mengurus wang. Mereka juga belajar untuk lebih menghargai nilai wang dan kerja keras.

  • Kurangkan Tekanan

Setiap manusia pasti tidak dapat dipisahkan dari tekanan, seperti kerana kerja, tugas kuliah, dan banyak lagi. Salah satu langkah untuk mengurangkan tekanan daripada semua masalah ini tidak sukar, hanya untuk berkumpul bersama keluarga. Dengan berkongsi cerita, menangis dan ketawa bersama dapat mengurangkan beban hidup. Pada dasarnya, manusia adalah makhluk sosial, jadi mereka tidak dapat menjalani kehidupan mereka sendiri. Manusia memerlukan sokongan sosial, dan salah satu cara untuk mendapatkan sokongan sosial adalah berkumpul bersama keluarga semasa perayaan Tahun Baru Cina ini.

Baca juga: Tidak Hanya Sihat, 5 Makanan Cina Khas Ini Juga Membawa Nasib Baik

Itulah beberapa faedah Tahun Baru Cina untuk kesihatan anda. Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan semasa perayaan Tahun Baru Cina, gunakan aplikasinya hanya untuk bercakap dengan doktor. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi di App Store atau Google Play. Selepas itu, anda boleh berbual dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2020. Tahun Baru Cina.
HealthLink British Columbia. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Makan Bersama Untuk Kanak-kanak dan Keluarga.
Sitters.co.uk. Diakses pada tahun 2020. Faedah Wang Poket.