Kerap melakukan hubungan seks pada usia tua dapat mengurangkan risiko demensia

, Jakarta - Menurut penelitian yang dilakukan oleh Coventry University dan Oxford University, dikatakan bahawa seks pada usia tua dapat meningkatkan fungsi otak sehingga dapat mengurangi risiko demensia.

Penyelidikan lebih lanjut menunjukkan bahawa orang tua yang melakukan hubungan seks mendapat skor lebih tinggi pada ujian yang mengukur kefasihan verbal dan kemampuan untuk melihat objek secara visual daripada mereka yang tidak.

Pola fungsi otak pada orang tua dengan aktiviti seksual biasa menunjukkan hasil yang lebih fokus, memberi lebih banyak perhatian, ingatan yang lebih tajam, dan kemampuan untuk mencerna bahasa dan visual yang berkualiti. Seks melepaskan hormon dopamin dan oksitosin ke otak, yang dapat memaksimumkan fungsi otak melalui pemberian isyarat atau hubungan antara kawasan otak.

Oleh itu, seks pada orang tua terbukti tidak hanya dapat meningkatkan kualiti hubungan dengan pasangan atau mengeratkan kasih sayang, tetapi juga sangat bermanfaat untuk kesihatan dan kualiti hidup orang tua.

Malangnya, pemahaman yang sering disalahpahami mengenai seks pada usia tua sering menjadi halangan bagi orang tua ketika melakukan hubungan seks. Beberapa kesalahpahaman adalah bahawa ibu bapa tidak boleh aktif secara seksual atau penurunan libido, seiring dengan usia, sering dianggap sebagai ketidakupayaan untuk melakukan hubungan seks lagi.

Menurut Dr. Walter M. Bortz, seorang pakar seks warga tua, mengatakan bahawa pemahaman mengenai seks yang tidak boleh dilakukan pada usia tua seperti di atas dihapus, kerana semua pasangan pada semua usia memiliki hak untuk seks yang berkualiti. Kerana seks tidak hanya berfungsi sebagai kesenangan fizikal dan emosi, tetapi juga berkaitan dengan kesihatan fizikal dan bertambah baik mood .

Menyedari betapa pentingnya melakukan hubungan seks pada usia tua, ada beberapa petua yang sebenarnya dapat dilakukan untuk meningkatkan kualiti hubungan intim bagi orang tua, termasuk yang berikut:

  1. Jaga diet

Diet yang sihat dapat menyumbang kepada kualiti hubungan intim pada orang tua. Mengurangkan merokok dan meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan protein benar-benar dapat mengekalkan stamina dalam melakukan hubungan seks.

  1. Sukan

Senaman dapat meningkatkan peredaran darah dan meningkatkan metabolisme badan. Apabila tubuh mempunyai metabolisme yang seimbang dan lancar, produktiviti seksual juga dapat lebih tinggi sesuai . Jenis sukan yang sesuai untuk orang tua adalah joging pagi, yoga, berenang, gimnastik, dan catur yang dapat menajamkan minda jika dilakukan secara teratur.

  1. Aktif dalam Aktiviti Sosial

Selalunya warga tua yang kurang aktif secara sosial akan merasa diri mereka tidak selamat dan semakin lemah secara fizikal. Ini menjadikan mereka secara tidak langsung menjadi tidak aman dan merasa tidak diingini di hadapan pasangan mereka. Oleh itu, warga tua sangat disarankan untuk aktif dalam aktiviti sosial untuk "sibuk" diri mereka dan memberi peranan kepada persekitaran.

  1. Mengekalkan Hubungan Berkualiti dengan Keluarga

Pada akhirnya, menjaga kualiti hubungan dengan keluarga adalah salah satu faktor yang juga dapat meningkatkan kualiti hubungan intim. Sebenarnya, ia lebih memberi kesan mood dan sensasi keakraban. Rasa yang diinginkan oleh orang yang paling dekat dengan mereka akan meningkatkan keyakinan diri orang tua yang memberi kesan kepada keyakinan diri ketika melakukan hubungan seks.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai kesihatan atau bagaimana kesan melakukan hubungan seks pada usia tua untuk mengurangkan risiko demensia, anda boleh bertanya secara langsung kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk pasangan. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor pasangan boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 5 Cara Menguatkan Otot Lantai Pelvis
  • Adakah Kaedah Perubatan Membesarkan Payudara?
  • 5 Sebab Berhubungan Seks Semasa Mengandung Adalah Menyeronokkan